Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

Ruoka houkuttelee tulkkuja pihalinnuiksi-Viikon 33 luontoääni Yleisradiossa

Punatulkut ovat ihmisten mielikuvissa niin talven lintuja, että ne muuttavat kesällä unholaan. Vuosikymmeniä sitten laji oli vahvasti kuusivoittoisten sekametsien pesimälintu, joka tuli toimeen pesimäsijoillaan ympäri vuoden monipuolisen ravinnon avulla, ilman ihmisen apua.
Punatulkku syö kesällä hyönteisiäkin sisältävää ravintoa, talvella puiden, pensaiden ja ruohovartisten kasvien siemeniä ja osia.
Lintujen ruokinta auringonkukan siemenillä ja maapähkinöillä mullisti monien punatulkkujen ruokalistan. Luonnonvaraiset kasvit jäivät vähemmälle, kun runsasproteiinista oli tarjolla.
Ruokinta on houkutellut punatulkkuja jäämään pihoille huhti- toukokuuhun saakka, joskus pareittain. Tämä on johtanut siihen, että punatulkut pesivät entistä lähempänä asutusta, jopa taajamissa, jos sopiva metsikkö on lähellä. Tästä on havaintoja Valkealasta.
Kansanperinne tietää, että punatulkku on toisaalta kuoleman enne, toisaalta sillä voi olla kyky eristää sairauden alkusiemen itseensä.
Tarussa on totta ainakin se, että tulkut ovat ruokintapaikoilla herkkiä sairastumaan bakteeriperäiseen salmonellaan, koska ne usein istuvat auringonkukkasiementen päällä. Ruokintapaikan siivous on keino estää salmonellan leviäminen.

• Markku Paakkinen

Luonnonvarainen ravinto on vähentynyt punatulkun ruokalistalla.

Jaa artikkeli: