Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

Saatu aika

Tuukka Temosen ohjaama Aika jonka sain, saa ensi-iltansa tänään 13. maaliskuuta. Käsikirjoitus on Olga ja Tuukka Temosen.
Etenkin Kouvolan ravirata on helppo paikallisten tunnistaa kuvauspaikoista. Raviradan kuvauksista juttua tehdessäni tuli jo mieleen, että elokuva olisi mukava nähdä. Sitten mielenkiinto nousi ensi-illan lähestyessä. Filmiyhtiö Optipari Oy:n tiloissa tarjoutui aikatauluun sopiva tilaisuus arvostelun tekemiseen. Yläkertaan portaiden kipuaminen ja sohvalta elokuvan katsominen toi katsomiselämykseen mökkimäisen kotoista tuntua.
Elokuva alkaa heti dramaattisesti. Selvää on, että kahdentoista vuoden ikäraja on paikallaan. Pitää olla sydän kivestä, jos elokuva ei ota tunteisiin. Parisuhdedraamassa on selvä huonon suhteen tunnusmerkki. Toista pelkäämällä tuskin pystyy kehittämään luottamusta.
Katsojan oloa helpotetaan sillä, ettei kaikkea näytetä. Dramatiikkaa on kyllä pitkin elokuvaa, joten seesteisemmät jaksot ovat tarpeen.
Olga Temosen hevostausta tuo osaltaan elokuvaan aitoutta. Hevoset näkyvät paljon elokuvassa. Helga ja Hilma Temonen ovat rooleissaan luontevia. He esittävät päähenkilön, Valkealassa asuneen Jaana Kivimäen, tyttäriä.
Onnettomuus on kuvattu vakuuttavasti. Jaana Kivimäen päälle putosi hevosauton lastaussilta. Kaunis uni muuttuu painajaiseksi. Totuttelu uuteen on shokeeraavaa.
Jännite pysyy hyvin yllä koko elokuvan ajan. Lopussa mietin, että joko tämä on ohi? Olga Temonen on laittanut itsensä niin vahvasti likoon roolia varten, että on vaikea uskoa kyseessä olevan ensimmäinen päärooli.
Elokuva antaa toivoa erilaisiin tilanteisiin. Se on kertomus sisusta ja uuden suunnan löytämisestä. Elokuva avaa hyvän mahdollisuuden keskustella erilaisista asioista.

Elokuvan tekoa

Olga Temonen vastasi kysymyksiin elokuvan tiimoilta.
Miten paljon harjoittelit elokuvaa varten ratsastamista?
-Olen harrastanut ratsastusta lapsesta saakka, joten itse ratsastamista ei tarvinnut elokuvaa varten opetella, mutta treenasin paljon nyanssitasolla sitä, miten näyttää uskottavasti pararatsastajalta. Ratsastin roolia varten paljon ilman satulaa ja opettelin jättämään pohjeapujen käytön pois ratsastaessa kokonaan.
Mikä hevosissa kiehtoo sinua?
-Kaikki. Hevonen on kaunis, suuri ja jalo eläin. Se, että tuollainen sielultaan villi eläin päästää ihmisen niin lähelle ja antaa voimansa ihmisen käyttöön tekee hevosesta kiehtovan.
Minkä ikäisenä ratsastit ensimmäisen kerran?
-3-vuotiaana, perheemme omalla vanhalla suomenhevosella. Ja se oli heti menoa. olin 7v. kun sain ensimmäisen oman ponin, jonka nimi oli Kopina.
Oletko aina viihtynyt maaseudulla, vai onko suhtautuminen muuttunut vuosien aikana?
-Olen aina viihtynyt maaseudulla. Kasvoin Nurmeksessa maalaisympäristössä. Asuin opiskeluaikana 8 vuotta Helsingissä ja tiesin aina, että se on vain väliaikaista, ja haluan kodin maalta. Iittiin muutimme Tuukan kanssa 2005.
Mitä aitous sinulle merkitsee?
-Aitous on rehellisyyttä ja sitä, että uskaltaa olla oma itsensä.
Pistit selvästi itsesi likoon, millainen olo oli ensimmäisen pääroolin jälkeen?
-Aika hyvä ja huojentunut. Leffasta tuli hyvä, ja sain tehdä Jaanasta sellaisen kun katsoin parhaaksi.
Millaisen viestin haluat antaa ihmiselle, joka ei pysty kävelemään?
-Elokuvan kautta ainakin sen, että ihmisarvo ei ole kiinni siitä miltä näytät ja miten pääset liikkumaan. Elämä on arvokasta ja sen puolesta kannattaa taistella.

Miten huomioitte lapset elokuvan teossa kummallakin puolen valkokangasta?
-Lapset olivat mukana elokuvan kuvauksissa ja se oli ihanaa! Lapset viihtyivät ja osasivat antaa meille työrauhan, samalla meidän ei tarvinnut miettiä että nyt pitäisi jo olla kotona lasten luona.

Millaista siis oli näytellä omien tytärten kanssa?
-Helppoa. Tytöt ovat jo aika kokeneita esiintyjiä ja heidän kanssaan on helppo näytellä.
Suunnitteletteko elokuvat lähtökohtaisesti niin, että vaikeistakin asioista voidaan kertoa mahdollisimman laajalle katsojakunnalle?
-Tottakai sekin on yksi kulma, kun näitä elokuva-aiheita mietitään. Pyrimme tekemään elokuvia jotka ovat ensisijaisesti viihdyttäviä, mutta myös sellaisia että ne herättävät ajatuksia ja keskustelua.
Janne Kousa
Artikkelikuva: Helga ja Hilma Temonen tuovat roolisuorituksillaan osaltaan elokuvaan aitoutta.

Jaa artikkeli: