Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

Satavuotias karkaa

Kuusankosken Teatterilla tarjolla hyvää mieltä

Kunnioitettavan sadan vuoden iän saavuttanut Allan on vanhemmiten käynyt hieman kärttyisäksi, eikä pidä juuri mistään.
– Kynttilöitä, en tykkää.
– Vieraita, en tykkää.
– Ruusuja, en tykkää.
– Puheita, en varsinkaan tykkää.

Sinikka Vainio, Sara Mäkinen, Herkko Huttunen. Kuva: Heidi Koskinen-Järvisalo


Erityisesti yhdestä asiasta hän on pitänyt koko elämänsä. Räjäyttelystä! Intohimo dynamiitilla räjäyttelyyn vie Allanin tahtomattaan vanhainkotiin, jossa syntymäpäiväjuhlaan valmistaudutaan marsipaanitäytteisellä kakulla ja onnittelulauluilla. Avoin ikkuna tarjoaa mahdollisuuden vapauteen ja siihen Allan tarttuu. Alkaa melkoinen seikkailu, jonka lomassa pääsemme kurkistamaan Allanin eriskummalliseen elämään. Allanin äidiltä saamansa ohjeen mukaan, hän ei liikaa ajattele, vaan antaa virran viedä. Kohtalo on kuljettanut Allania maailman eri kolkkiin, ja matkoillaan hän on päässyt tapaamaan kuuluisiakin henkilöitä. Onko kaikki elämässä sattumaa? Allanin tahattomat suorapuheiset lauseet ja teot ovat vaikuttaneet yllättävin tavoin maailman historiaan.

Näytelmässä on hurja määrä eri hahmoja. Lavalla vilahtaa kettuja, koiria, agentteja, toimittajia, äitejä ja isejä, poliiseja, vallesmanneja, puutarhureita ja presidenttejä, vain joitain mainitakseni. Sekä tietysti Allan ystävineen ja vihollisineen.
Arto Käki kääntyy sutjakkaasti satavuotiaasta nuoreksi Allaniksi. Vaikka vanhetessaan Allan on kiukkuinen, niin näin ei ole ollut aina. Allan tykkää juhlia ja ei sylje kuppiin. Allan kohtelee kaikkia tasaveroisesti, ei valehtele, eikä turhia murehdi.

Arto Käki, Anu Ruuhimäki, Mira Helli, Sanna Mäkinen. Kuva Heidi Koskinen-Järvisalo.

Anu Ruuhimäen Aimo asemavirkailija naurattaa vielä näytelmän jälkeenkin. Jari Lukkarin Herbert Einstein on myös mieleenpainuva hahmo. Sinikka Vainio ”Pomo”, Aino Forsström ”Pultti”, Maija Kuntsi ”Hinkki” ja Mira Peussa ”Pe-Gu” kuuluvat pahamaineiseen naisten liigaan. Järkeä ei ole liiaksi jaettu heistä kenellekään, joten hupsut hahmot tuntuvat kuin sattuman kaupalla päätyvän Allanin jäljille. Vilpittömän hauska ja ilahduttava hetki koettiin elefantin saapuessa näyttämölle. Sirkuksesta karannut elefantti tarjosi monet naurut ja hulvattomat hetket.

Näytelmän roolivaihdot sujuvat jo ensi-illassa hienosti. Pieni herpaantuminen vuorosanoissa unohtuu pian ja niiden sujuvuus hioutuu varmasti uusien näytösten myötä täyteen loistoonsa. Näytelmään valitut musiikit ovat ilahduttavia ja tukevat hienosti näytelmän kulkua. Jyrki Kleimolan taitava valotyöskentely ansaitsee myös kiitokset. Erityisen hienosti oli toteutettu taistelun tiimellys hidastettuna valoefekteineen.

Tämä on kerta kaikkiaan hyvän mielen näytelmä. Sanaleikit, hassut hahmot ja kummalliset tapahtuvat seuraavat toistaan, mutta kärryillä pysyy kyllä helposti. Voimme olla iloisia, että ohjaaja Karolina Eklund-Vuorela päätti tuoda tämän näytelmän Kuusankoskelle. Nokkelan ja hyväntahtoisen tekstin on Jonas Jonassonin menestysromaanin pohjalta dramatisoinut Raija Nokkala.

Rooleissa: Aino Forsström, Mira Helli, Herkko Huttunen, Mikko Jyräs, Maija Kuntsi, Arto Käki, Jari Lukkari, Sanna Mäkinen, Sara Mäkinen, Emma Nokelainen, Mira Peussa, Anu Ruuhimäki ja Sinikka Vainio


• Laura Parkko

Jaa artikkeli: