Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

Sateelta suojaan

Sateenvarjon tapainen keksintö on jo 4000-vuotias. Se on päässyt viihdemaailman syövereihin ja säästänyt monelta kastumiselta.
Byrokratian ja valtiokoneiston tehottomuuden kustannuksella pilailevassa Knalli ja sateenvarjo -kuunnelmassa ”sontsa” pääsi nimeen asti. Ääninä kuultiin muiden muassa Hannibal Hamilton-Jonesina Kauko Helovirtaa, Richard Lammina Pekka Autiovuorta ja Mildred Murfininä Aila Svedbergiä.
Cherbourgin sateenvarjot-musikaalissa lauletaan ja paljon. Puhe sai väistyä ja musikaali on läpisävelletty. Laulavissa sadepisaroissa/Singing In The Rainissä, My Fair Ladyssa ja Maija Poppasessa sateen- tai päivänvarjoilla on myös oma merkityksensä. Maija Poppanen jopa saapuu Banksin perheen luokse sateenvarjon lennättämänä. Gene Kelly innostuu laulamaan ja tanssimaan sateenvarjo pidellen. My Fair Ladyssa varjot ovat esillä ainakin Ascotin ravikohtauksessa.

Jo muinaiset…

Sateenvarjo vaati kestävämpiä materiaaleja kuin aurinkovarjo, toiselta nimeltään päivänvarjo. Englanninkielisessä sateenvarjon nimessä umbrella on todennäköisesti kaikuja latinan hämärää ja varjoa tarkoittavasta umbra-sanasta. Umbra on myös ruskea maaväri.
Auringonvarjoja tai sateenvarjoja käytettiin ilmeisesti jo tuhansia vuosia sitten ainakin muinaisessa Egyptissä, Assyriassa, ja Kiinassakin. Kiinalaiset taiteilivat yleensä silkkiä tai öljypaperia bambukehikon päälle. Sateenvarjot ovat nousseet ajan myötä harvinaisuuksista tuiki tavalliseksi käyttöesineeksi. Samuel Fox keksi vuonna 1852 teräskehikon, varmistaen osaltaan sateenvarjojen suosion kasvamisen.
Yllättäen sateenvarjot ovat herättäneet myös vastarintaa jo pitkään. Toki monelle ovat tuttuja tilanteet, joissa joku yleisössä heiluu sateenvarjon kanssa ja siksi niitä ei paikoin saakaan käyttää. Erityisesti hevoskuskit olivat sateenvarjoa vastaan. He pelkäsivät sateenvarjojen vievän asiakkaat, jotka eivät tarvinneetkaan valjakkoa. Toisaalta sateenvarjon käyttämisestä pääteltiin, ettei sen kanssa kulkevalla ollut varaa edes vuokravaunuissa kulkemiseen. Sellainen ajattelu jarruttikin paikoitellen sateenvarjojen voittokulkua.
Herrasmiehen asusteena oli keppi aina ensimmäiseen maailmansotaan asti. Sen jälkeen keppi sai tehdä tilaa hyvin kapealle ja tiukasti rullatulle pitkälle sateenvarjolle. Yksityisautoilun yleistyessä saattoi kulkea vaatteet kuivina paikasta toiseen.
1940-luvulla saatiin sateenvarjoihin nailonkuomut, 1950-luvulla itsestään auki taittuva mekanismi ja 1960-luvulla puolestaan pienet taiteltavat mallit. Usein unohtuvasta ja hankalasta pitkästä sateenvarjosta tuli rasite. Se kuitenkin suojasi paremmin.
Janne Kousa
Pikku Veturin päiväkodin ikkunoihin tehdyistä askarteluista näkyy sateesta iloitseminen.
Kuva kävelijöistä: Summer rain by Free the Image (Mark Freeth), CC BY 2.0.

Jaa artikkeli: