Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

Sävelteoksia Balladisalissa

Balladisalin toinen oppilaskonsertti painottui vahvasti pianomusiikkiin. Ohjelma oli hyvin vaihteleva. Paikoin vaivuin niin musiikkiin, että meinasi kirjoittaminen unohtua.

M. Magidenkon pikaisen Kukon Nella Frantsi kiekaisutti viulullaan. Klovnin tanssi on kansanmusiikkia. Sen väläytti konsertin alkuun tunnelmanluojaksi Essi Virtanen nokkahuilullaan.

Essi Virtasen soittohahmo on tuttu sirkuksesta.
Nella Frantsin aihe on maalta. Anna Carlson-Perkkiö säestää.

Koskettimissa

Helmikuun yhdeksäntenätoista järjestetyn oppilaskonsertin äänimaailmassa vuoro vaihtui pian pianolle.

Viiden kappaleen ajan kosketinvastuu asettautui Jaakko Lahtelalle ja Eino Komulaiselle. Jaakko nakutti lennokkaasti Shinichi Suzukin Tikan. Musiikkipedagogi eli 99-vuotiaaksi. Hänen luomansa Suzuki-metodi on käytössä lukuisissa maissa.

Johann Sebastian Bachin mittavaan tuotantoon ei kuulu oopperoita. Se osaltaan selittää, miksi häneltä ei sellaista ole kuultu. Muuten tuotanto on laaja. Jaakko soitti Menuetin g-molli.

Eino vei Herman Berensin Etydiin G-duuri, ”Pyöräretkeen”. Jotkut arvelevat Beethovenin nimen viittaavan juurikasmaahan, toiset Bataviaan. Batavian tasavalta on Alankomaiden vanha nimitys. Oli se asia miten vain, tulkitsi Eino myös Ludwig van Beethovenilta Sonatiinista G-duuri, 1. osan Moderato.

Jaakko Lahtela palasi pianon ääreen ja otti haltuunsa Janina Garscian Rosvotanssin piano secondo-osuuden, eli säveliä lähinnä keski-C:n alapuolelta. Korkealta vallattoman tanssin pariin kuljetti Eino Komulainen, vastuunaan siis piano primo.

Eino Komulainen ja Jaakko Lahtela veivät sävelrosvot tanssimaan. Jaakko Lahtelan tulkitsema lintukappale voisi olla mieleen Nakke Nakuttajalle. Pohtikohan musiikkipedagogi sitä vai luonnontikkoja iskiessään säveliä esille? Eino Komulainen aloitti pyöräilysävelmin.

Matilda Linnala hoiti sävelkotiin kolme teosta. Aleksei Nikolajevin Etydi, Eino Tambergin Nukke tanssii ja vielä Alexander Gediken Rigaudon toivat iltaan lisää sävelsävyjä.

Pam Wedgwoodilta kuultiin peräkkäin kaksi teosta. Vilja Pietarila muistutti sävelin lemmikistä kappaleella Forget-Me-Not. Voi hyvin olettaa, että kyseessä on kukka, ei kaipaava karvaturri tai muu kodin viihdetaituri. Maisa Selanderilta luonnistui Songbird eli laululintu.

Laura-Maria Kozmina toi iltaan heleyttä ja dramaattista uhoa Andrew Lloyd Webberin menestysmusikaalin tunnussävelmällä The Phantom Of the Opera.

Heta Kanervo kuljetti kuulijat syvällisyyteen. Queen-yhtyeen Brian Mayn kappale Who wants to live forever asettaa pohtimaan ikuisuutta.

Elviira Huhtiniemi tapaili paikoin keskiajan markkinat mieleen tuovaa tunnelmaa. Sävelten laineilla matka kulki myrskyisälle luodolle. Lasse Mårtensonin Myrskyluodon Maijan jälkeen Katja Makkonen vei myrskyisiin ja lyyrisen keveisiin sävelhetkiin. Teoksena oli Jean Sibeliuksen Romanssi Des-duuri op 24/9.

JK

Matilda Linnala tulkitsi trion verran teoksia.
Vilja Pietarila vei kukkakedolle.
Maisa Selander kertoi laululinnusta.
Laura-Maria Kozminan kappale on varmasti yksi tunnetuimmista musikaalisävelmistä.
Elviira Huhtiniemi kuljetti saaristolaistunnelmiin.
Katja Makkonen kertoi romanssista.

Artikkelikuva: Heta Kanervo soitti Queeniä.

Jaa artikkeli: