Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

Seurakunta ja kunta etsivät auttajia ja autettavia

Kymsote varoittaa ihmisiä soittamasta turhaan hätänumeroon tai edes päivystysnumeroon, ja ihan syystä, jotta lääkinnällistä apua saavat ne, jotka sitä todella tarvitsevat. Apua kyllä saa, mutta eri suunnista.

Jos ei oikein tiedä, mihin soittaisi, kun tarvitsee vain käytännön apua, varmistusta tai henkistä tukea, seurakunnan diakonit kannustavat ottamaan yhteyttä heihin tai muihin seurakunnan työntekijöihin. Kaikki tehdään, mitä voidaan, ja vapaaehtoisia kutsutaan mukaan talkoisiin.
Myös maakunnan sosiaalipalveluista voi saada apua. Tarpeen mukaan jaetaan töitä ja tehdään yhteistyötä seurakuntien kanssa. Pääasia, että ottaa johonkin yhteyttä. Niin seurakunnan kuin kaupungin työntekijät pyrkivät pitämään tietonsa ajan tasalla. Näin he pystyvät ohjaamaan eteenpäin, jos apu tulee joustavimmin jostakin muualta.

Apua tarvitaan

Valkealan seurakunnassa tällä hetkellä diakoniatyöstä käytännössä vastaava Marita Pilvistö-Viljanen toteaa, että diakoniatyö pyrkii aina, ja varsinkin nyt, olemaan läsnä siellä, missä hätä on suurin, ja vastaamaan muuttuviin haasteisiin. 
– Pyrimme tässä tilanteessa löytämään ne ihmiset, joilla ei ole omassa lähipiirissä auttavia käsiä. Niitä, jotka eivät riskitekijöiden vuoksi pysty nyt itse käymään kaupassa, apteekissa tai vaikkapa ulkoiluttamaan koiraa. Etsimme myös vapaaehtoisia mukaan diakoniatyöntekijöiden ja yhteiskunnan toimijoiden tueksi tässä haasteessa, hän sanoo.
-Monet kokevat myös taloudellisia vaikeuksia. Jos oma taloudellinen tilanteesi on sellainen, että voisit lahjoittaa perheelle tai yksinäiselle esimerkiksi ruokakassin, se otetaan kiitollisena vastaan. Ota yhteyttä, jos koet tarvitsevasi kuuntelijaa tai konkreettista apua tai koet itse olevasi valmis auttamaan, Marita kehottaa. 

Täysin uusi tilanne

Diakoniatyöntekijä Sanna Junnola-Ahola on tällä hetkellä virkavapaalla Valkealan seurakunnasta. Hän työskentelee Kuusankoskella, mutta lähtee mielellään pohtimaan tilannetta hieman perusteellisemmin.
Sanna ottaa mukaan myös henkilökohtaisen näkökulman. Hän laittoi pitkän viestin, jota ei paljon muokata tarvinnut. Jäädään kuuntelemaan, mitä hän mietti viime viikon torstai-iltana:
– Meitä kaikkia on ihan varmasti koskettanut tavalla tai toisella maailmalaajuinen korona-tilanne. Viime viikolla elämä soljui suhteellisen normaalisti, toki tiiviisti tiedotusvälineitä seuraten, mutta tällä viikolla tilanne onkin aivan toinen!
– Työssäni Kuusankosken diakonina huomasin viikonloppuna kevään kalenterin olevan suhteellisen tyhjänä säännöllisten viikkotoimintojen peruuntumisen myötä. Samaan aikaan vielä yritettiin ymmärtää mielen tasolla tapahtunutta muutosta.
– Alkuviikolla, valmiuslain käyttöönoton myötä, kääntyi diakoniatyö hetkessä aivan uuteen suuntaan. Meidän diakoniatyöntekijöiden osaaminen on aina ollut kriisityössä, mutta nyt työn sisältö lienee toistaiseksi pääsääntöisesti puhtaasti sitä.

Monenlaista ahdinkoa

– Lukemattomilla ihmisillä on tällä hetkellä hätä. Monella se liittyy taloudelliseen pärjäämiseen – kaikki ylijäämäelintarvikkeiden jakelut ovat sulkeutuneet. Pienillä tuloilla on haasteellista tehdä riittäviä kotivara-hankintoja. Kaupoissa ei ole enää jäljellä edullisia elintarvikkeita, Sanna kertoo.
– Perheellisillä lasten kouluruokailun loppuminen on todella iso lovi päivittäisiin ruokakuluihin ja vanhempi tai vanhemmat yrittävät venyttää penniä ruuan hankkimiseen.
– Samaan aikaan olemme saaneet yhteydenottoja ihmisiltä, jotka ovat kotikaranteenissa sairauden tai riskiryhmään kuulumisen takia eivätkä pääse kauppaan tai apteekkiin. Olemme yrittäneet miettiä keinoja heidän auttamisekseen.
– Huolta olemme ottaneet vastaan myös niiltä vanhemmilta, joiden lapsilla on haasteita koulunkäynnin suhteen. Monissa talouksissa toimeentulo on nyt uhattuna lomautusten tai irtisanomisten myötä. Toki toimeentulon turvaaminen on aina ensisijaisesti yhteiskunnan tehtävä, mutta väistämättä diakoniatyö on se, joka usein pystyy näkemään laskelmien ja muiden aikataulujen alta ihmisen ja inhimillisyyden.
– Hetkellisesti tyhjä kalenteri on täyttynyt hetkessä ihmisten huolen ja hädän vastaanottamisesta ja uusien toimintamallien pohtimisesta. Tärkeää on ehdottomasti myös kaikkien terveyden suojaaminen.
– Tällä hetkellä näyttää siltä, ettemme edes voi aavistaa, mitä tuleman pitää. Voi olla, että lehden ilmestymisen aikaan ollaan jo uusien haasteiden äärellä. Itse kannan tällä hetkellä erityisesti huolta yksinäisyyden kysymyksistä ja perheiden jaksamisesta sekä tietenkin yrittäjien tilanteesta.

Auttajia löytyy

– On ollut ihana huomata ihmisten oma aktiivisuus auttamisen suhteen! Kuusankoskella on ainakin ilmoittautunut vapaaehtoisia ruokakassien kuljettajia. Myös monet yhdistykset ovat tietojeni mukaan aktivoituneet tähän tehtävään. Itseasiassa luinkin juuri, että Kouvolan kaupunki on ilmoittanut alkavansa koordinoida vapaaehtoisia ja ruokakassikuljetuksia.
– Koen kuitenkin, että tärkeintä on tällä hetkellä yhteisöllisyys ja lähipiiri. Uskonkin että ne ovat erityisesti Valkealan kaltaisten maalaispitäjien vahvuus! Koska rahojen kanssa toimimiseen liittyy aina mahdollisuuksia väärinkäytöksiin, toivon ensisijaisesti, että lähellä olevat ihmiset pystyisivät toimimaan kauppa-apuina.

Linjauksia

– Tällä hetkellä kaikki etsivät tapaansa toimia. Yritämme yhdessä miettiä järkeviä toimintamalleja ja jakaa vastuuta.
– Kirkkohallitus teki linjauksia myös diakoniatyöhön. Yritämme toimia mahdollisimman paljon puhelimitse ja muiden yhteydenottovälineiden kautta turvataksemme heikoimmassa asemassa olevien terveyden ja hyvinvoinnin. Emme tee kotikäyntejä kuin saattohoidossa olevien ihmisten luokse. Nyt meidän kaikkien kansalaisvelvollisuus on toimia annettujen ohjeiden mukaan.
– Kirkon kaikkiin työntekijöihin voi olla yhteydessä puhelimitse tai sähköpostilla. Rohkaisenkin ihmisiä ottamaan yhteyttä. Nyt jos koskaan soittamisen kynnys täytyy olla todella matala!
– Meidän kaikkien tehtävä on niin työssä kuin kansalaisena kuulla ja vastaanottaa toisen ihmisen huoli ja hätä. Lähes jokainen meistä pystyy pysähtymään ja kuuntelemaan toista ihmistä. Yhteydenotto diakoniatyöhön ei kysy kirkon jäsenyyttä tai uskon vahvuutta. Meidän tehtävämme on olla muita varten.

Muutokseen

– Uskon vahvasti, että pääsääntöisesti kaikella on jokin tarkoituksensa. Tässä kohtaa meidät ihmiset pysäytettiin täydellisesti. Mikä minulle ja sinulle riittää hyvään elämään? Kun omavoipaisuus on karistettu pois, uskallanko jättäytyä Luojan kannettavaksi tässäkin tilanteessa?
– Toivon, että tämän jälkeen osaamme arvostaa ihan tavallista arkea ja yhteiskuntaa, mikä ottaa kriisitilanteissa vastuun päätöksistä, jotta kaikkien terveydentila voidaan turvata.
– Toivon myös, että ymmärrämme tukea toimillamme ja kuluttamisellamme yrittäjiä Suomessa, ja maailmalle levinnyt tuotanto alkaa siirtyä takaisin Suomeen. Nyt olemme todella nähneet omavaraisuuden merkityksen.
– Luotan myös siihen, että lähiauttaminen jää elämään ja ihmissuhteet tiivistyvät merkittävästi. Uskon myös, että ilmastonmuutokseen liittyvät asiat selkenevät jollakin tavalla tämän pysähtymisen myötä.
– Nyt vain asia ja päivä kerrallaan keskittyen siihen pieneenkin hyvään, mikä vain on mahdollista. Älä epäröi pyytää apua, mieluummin vähän liian aikaisin kuin yhtään liian myöhään.
– Itse yritän perheen kanssa pitää tiukasti kiinni arkirutiineista ja ulkoilla nyt kun vielä se on mahdollista. Luotan siihen, että meitä kaikkia ohjeistetaan valtiovallan taholta kuten siellä parhaaksi katsotaan. Meidän tehtävämme on toimia ohjeiden mukaan.

Parasta on, jos auttaa voivat läheiset tai naapurit. Kaupunki organisoi asiointiapua, jossa ei liikutella käteistä. Apua voidaan tarvita vaikkapa ruokaostosten tuomisessa kotiovelle tai koiran ulkoiluttamisessa.

– Teemme tätä matkaa yhdessä, Sanna Junnola-Ahola sanoo. Kun joku tarvitsee ja saa huolenpitoa, joku toinen saa ilon sitä antaa.

Poikkeustilanteesta johtuen julkaisemme
jutun yhteydessä myös yhteystietoja:

Valkealan seurakunnan diakoni:
[email protected]
040 723 8317

Vastaavasti kaikkien muidenkin seurakunnan
työntekijöiden sähköposti on muotoa:
[email protected]

Kaupungin työntekijät puolestaan tavoittaa muodolla:
[email protected]

Kaupungin päivystyspuhelin asiointiapua tarvitseville:
020 615 5299 toimii maanantaista torstaihin klo 9–12
Sähköpostiosoite: [email protected]

Yleinen korona-neuvontanumero on: 0295 535 535
Jos epäilee sairastuneensa koronaan,
palvelunumero on: 116 117
Yleinen hätänumero 112 vain hätätilanteissa

S J-A
Jaa artikkeli: