Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

Siida uudistuu

Moni täällä päin asuvakin on varmasti joskus elämänsä aikana käynyt Siidassa. Onhan ainakin Valkealan ladun retkeläisiä suunnannut jo monet kerrat Saariselälle. Saariselän tunturikylä sijaitsee Inarin kunnassa. Saariselkä on tunturijono ja erämaa-alue, joka kuuluu useampaan eri kuntaan. Saariselkä on inarinsaameksi Suáluičielgi.
Inarin kirkonkylältä löytyvä Saamelaismuseo ja Ylä-Lapin luontokeskus Siida on suurten muutosten keskellä. Rakennusta laajennetaan ja tulevana keväänä alkavat nykyisen rakennusosan perusparannustyöt. Saamelaismuseon ja Luontokeskuksen yhteinen päänäyttely uusitaan laajennuksen ja perusparannuksen yhteydessä.

Kuva otettiin 6.2.2017, jolloin saamelaiset viettivät kansallispäivää. Kuva: C Siida Saamelaismuseo ja luontokeskus.


Rakennus on palvellut vuodesta 1998 lähtien Saamelaismuseota, Ylä-Lapin luontokeskusta ja Siidan ravintolaa. Nykyisen päärakennuksen yhteyteen rakennetaan Saamelaismuseolle nykyaikaiset kokoelmatilat. Niihin mahtuu myös Suomen kansallismuseosta palautuva saamelaisesineistö. Ravintola saa kokonaan uudet ja toimivammat tilat erilliseen siipeen. Laajennusosat valmistuvat keväällä 2021.

Kuva otettiin 6.2.2017, jolloin saamelaiset viettivät kansallispäivää. Kuva: C Siida Saamelaismuseo ja luontokeskus.


Perusparannuksessa muun muassa laajennetaan Siidan aulaa. Henkilöstö pääsee uusiin työskentelytiloihin. Siidan uusi päänäyttely on entiseen tapaan Saamelaismuseon ja Luontokeskuksen yhteinen. Siinä yhdistyvätkin kulttuuri- ja luontosisällöt yhdeksi kokonaisuudeksi.
Siidan uuden näyttelyn nimeksi tulee ”Enâmeh láá mii párnááh – Nämä maat ovat lapsiamme”. Nimi tulee inarilaisen Matti Morottajan kirjoittamasta inarinsaamenkielisestä runosta.

14.9.2018. Kuva: C Siida Saamelaismuseo ja luontokeskus.


Saamelaismuseo Siidan museonjohtaja Sari Valkonen kertoo, että Siidan näyttelyn kulttuurisisällöissä pohditaan, miten menneisyys elää meissä. Jokaisessa elää monimuotoinen eri aikakausien perintö. Sen avulla sopeudutaan muutoksiin ympärillämme. Näyttelytyöhön osallistetaan vahvasti myös saamelaisyhteisöä.
Siidan päänäyttelyn kulttuuriosion uudistamista rahoittavat Koneen säätiö, Suomen Kulttuurirahasto/Museovisio sekä Jenny ja Antti Wihurin rahasto. Valtion lisätalousarviosta Metsähallitus sai rahoituksen Siidan päänäyttelyn luonto-osuuden uusimiseen. Uusi näyttely avataan laajennetussa ja peruskorjatussa keskuksessa suunnitelman mukaan huhtikuussa 2022.
Janne Kousa

14.9.2018. Kuva: C Siida Saamelaismuseo ja luontokeskus.


Artikkelikuva: 14.9.2018. Kuva: C Siida Saamelaismuseo ja luontokeskus.

Jaa artikkeli: