Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

Sikamainen kana piileskelee luhdalla -Viikon 32 luontoääni Yleisradiossa

Rantakanat muistuttavat olemukseltaan pieniä kanoja, mutta muuta tekemistä niillä ei kanalintujen kanssa olekaan. Heimon lajien nimet kuten nokikana, liejukana, luhtahuitti ja luhtakana kertovat lintujen elinpiireistä, jotka eivät vedeltään ole puhtaammasta päästä.
Rantakanat ovat merkki vesistöjen rehevöitymisestä, lisääntyneestä fosforista ja rannan umpeenkasvamisesta. Luonnonystävän mielessä on ristiriita, kun kotilahdelle on ilmestynyt uusi lintulaji merkkinä siitä, että puhdas ja kirkas vesi ei ole entisellään.
Rantakanat ovat levinneisyydeltään eteläisiä lajeja, jotka ovat viime vuosikymmeniä yleistyneet. Luhtakanan kanta ei ole kuitenkaan noussut tuhansiin, vaan se on edelleen melko harvojen kosteikkojen laji.
Valkealassa luhtakana on tavattu tänä keväänä Vekaranjärvellä ja Pahkajärvellä. Havaintoja on tehty aiemmin myös Lappalanjärven rantamilla ja Nisoksella.
Luhtakana on heimonsa lajeista näkymättömimpiä, mutta se antaa sen sijaan kuulua itsestään. Rumankuuloinen röhkinä yltyy joskus porsaan kiljunnaksi, kun koiraiden tunteet ovat kuumimmillaan.
Muiden rantakanojen tapaan luhtakananaaras voi munia toistakymmentä munaa, joista kuoriutuneet poikaset ovat jo muutaman päivän päästä omatoimisia kosteikon seikkailijoita.
Punainen pitkä nokka ja punertavat jalat sekä valkoinen alaperä tekevät luhtakanasta eksoottisen näköisen, kuin ilmestyksen tropiikista.
• Markku Paakkinen

Luhtakana näyttäytyy harvoin, mutta ääni paljastaa lajin.

Jaa artikkeli: