Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

Sinebrychoffissa loistoa

Pitkälle elokuulle jatkuva Sinebrychoffin taidemuseon näyttely Taivaalliset värit – Sinistä ja kultaa esittelee satojen vuosien aikaväliltä erilaisia teoksia. 

Historiallisesti kulta ja sininen kuuluvat kaikkein arvokkaimpiin materiaaleihin. Loistokkuutensa ja kalleutensa myötä materiaalit ovat saaneet lukemattomia merkityksiä.

Jumala, valta, aurinko ja rikkaus ovat kullan merkityksiä taiteessa. Sininen on arvokkuuden väri, joka toimii kunnian ja vallan vertauskuvana. 

Keskiajan taiteessa kulta viittasi taivasten valtakuntaan. Neitsyt Maria istui kullan ja loiston ympäröimänä. Hän oli kuningatar valtaistuimellaan. Taivaallinen valo korostui Marian sinistä viittaa vasten. Ajan saatossa merkityksistä on tullut vertauskuvallisempia. 
Erikoistutkija Seppo Hornytzkyj kertoi toukokuisella luennollaan aiheesta Sininen − kolmen väriaineen värikästä historiaa. Luennolla selvisi, miten väriaineita yleensä tutkitaan ja miksi. Arvokkaasta korukivestä lapis latsulista saadaan aitoa ultramariinia ja luonnon kuparimineraalista atsuriittia. Kolmas käsitelty sininen oli ensimmäinen synteettinen väriaine, egyptinsininen.

Pöytäkello 1760-luvulta on posliinia ja messinkiä.

Hietalahden suuryrittäjät

Ensi vuoden tammikuulle jatkuu alakerrassa näyttely Sinebrychoffit – Hietalahden hyväntekijät. Nikolai Sinebrychoff perusti panimon vuonna 1819. Perheyritys kasvoi suuryritykseksi. Nykyään panimon omistaa tanskalainen Carlsberg. 

Mittavan varallisuuden myötä Sinebrychoffit kykenivät merkittävästi lisäämään tehtaan työväen ja kaupungin vähäosaisten hyvinvointia. He avustivat myös kulttuurihankkeita. Paul ja Fanny Sinebrychoffin 1890-luvulla alkunsa saanut taidekokoelma on yhä esillä suvun kotitalossa.

Nykyisin talo on Sinebrychoffin taidemuseona. Näyttely Sinebrychoffin suku – Hietalahden hyväntekijät esittelee suvun historiaa. Keskiössä on Oy Sinebrychoff Ab:n muotokuvalahjoitus. Eero Järnefeltin maalaus Nicolas Sinebrychoffista kertoo jo yksin, että kyseessä on monella tapaa arvokas näyttely.  

Gunnar Berndtson maalasi Fanny Sinebrychoffin 1880-luvulla.


Ilmaiseksi yläkertaan
 

Jos aikaa on vähän, kannattaa kiertää Paul ja Fanny Sinebrychoffin kotimuseossa, jonne on ilmainen sisäänpääsy. Suosittelen koko talon kiertämistä. Iästä ja ajankohdasta riippuen museon pääsymaksuissa on eroja. 

Sinebrychoffin taidemuseon kokoelmissa on maamme arvokkaimmat ja kansainvälisesti merkittävimmät eurooppalaiset vanhojen mestareiden maalaukset. Lahjoituksilla on merkittävä osuus museon taiteesta.  Suomen valtio sai testamenttilahjoituksena vuonna 1921 Sinebrychoffien taidekokoelman huonekaluineen ja esineistöineen. Museon ytimen muodostaa Paul ja Fanny Sinebrychoffin ainutlaatuinen kotimiljöö. Siellä viihtyy kerta toisensa jälkeen. Kaikki yksityiskohdat hidastavat kulkijaa väkisinkin tarkkailemaan kädentaituruuden jälkeä.


Kelloon on tikitetty yksityiskohtia runsaasti.

JK

Lähde: https://sinebrychoffintaidemuseo.fi/ -sivusto

Otsikkokuvassa Adold Von Beckerin Neitsyt Maria, joka on maalattu B.E. Murillon teoksen  mukaan.
 

Jaa artikkeli: