Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

Sipi tuo kevään Valkealan rannoille: Viikon 22 luontoääni Yleisradiossa

Monet kahlaajat viihtyvät soilla, rehevillä rannoilla ja lietteillä, mutta rantasipi on toista maata. Sille kelpaa karu, kirkas vesi kivinen ranta, jolta se kuitenkin löytää pieniä vesihyönteisiä ravinnokseen.
Rantasipi saapuu Valkealaan usein samaan aikaan kuin vapaa-ajan asukkaat ensimmäisen kerran, myöhäisenä pääsiäisenä tai vapun aikaan.
Sipin luonteenomainen piipittävä ääni, värisevin siivin esitetty soidinlento veden pinnassa ja alituinen niiailu rantakivillä tekevät lajista helposti tunnettavan viklon.
Valkeala on ihanteellista seutua rantasipille. Pienet ja suuret vesistöt vuorottelevat maisemassa huipentuen Vuohijärveen ja Vekaranjärveen. Myös Lappalanjärvi on sipille mieleen.
Monet kahlaajat pesivät rannoilla avoimesti, jolloin munat joutuvat alttiiksi petojen ryöstöretkille ja veden nousulle. Sipi on viisaampi: se tekee pesänsä varvikon piiloon jonkin matkan päähän rannasta.
Rantasipin kesä on suurin piirtein yhtä pitkä kuin mökkiläisenkin. Se lähtee muuttomatkalleen jo elokuussa, jolloin yötaivaalta voi kuulua tuttu ääni.
Markku Paakkinen

Rantasipin tuttu hahmo kuuluu Valkealan järvien tunnelmaan.

Jaa artikkeli: