Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

Sirkuskiertue pysähtyi Kouvolaan

Pääsiäisviikonloppuna Sirkus Finlandia esiintyi usean kerran Mielakan lähellä. Ihmisten ja eläinten taituruutta esittelevä esitys houkutteli runsaasti katsojia.


Clown André hauskuutti yleisöä. Kovin oli vaitonainen kaveri, joten eleillä ja esimerkeillä oli paljon merkitystä. 
Ignatovin ponit hyppivät ja liikkuivat niin liki toisiaan, että turvallisuuteen vaadittiin varmasti sinnikästä kouluttamista. 

Kansainvälinen show
 

Pat Clarrison and the Hotdogs -esityksessä nousivat pääosaan koirat. Yksi temppuili luvatta ja toinen vältti temppujen tekemisen ohjeista huolimatta. Ohjelmanumerossa nähtiin, että koirasta saa hyvän kaverin hyppynarulla hyppäämiseen. 
Troupe Anhui taiteili ensin diaboloilla. Toisessa ohjelmanumerossa ryhmä tasapainoili tuoleilla. Avustajien ripeys oli tuolitempussa oleellista sujuvuuden kannalta. 

Sirkus Finlandian kasvatti Oulusta, Sebastian, juonsi näytöksen.

Duo Garcian esitys oli kieltämättä huimapäisin. Kaksikko temppuili katon varassa vinhaa vauhtia pyörivässä raketissa. 

Novruzov Brothers toi mukaan hauskaa hyppelyä ja tasapainottelua. Samalla he osoittivat yhteistyön tärkeyden. 
Maestro Trickanini temppuili nuoralla. Tämä kapellimestari hemmotteli klassisen musiikin ystäviä. Useille aitiopaikoilla oleville lapsille Maestro Trickanini jakoi nuottipapereita. Tosin nuoralla pyöriminen oli niin vinhan vauhdikasta, että tuskinpa Maestro Trickanini paljoa pystyi keskittymään nuottien seuraamiseen.  

Denis Ilchenko jonglöörasi renkailla. Voimamies veti maasturia ja antoi laittaa metalliluiskat vatsaansa vasten. Siitä auto sitten ajoi yli. Siinä missä monella tulee raja vastaan yhden ihmisen kannattelussa, sai Denis apuvälineineen ilmaan neljä aikuista. 
Mr Fantastic’illä on kehonhallinta huipussaan. Mieleen tuli kuminivelinen robotti. Taipuisuus yhdistyi asennon asteittaiseen vaihtamiseen, jolloin notkeus yksistään ei riitä. Antonio & Connor ovat niin ikään tasapainottelun mestareita. Useampi ohjelmanumero vaati notkeutta ja akrobatiaa, mutta jokainen esitys henki omaperäisyyttä. 
 

Sirkuksen nousu
 

Suomen syrjäinen sijainti piti Manner-Euroopassa kiertelevät sirkuskaravaanit loitolla. Kun sirkus viimein saapui Suomeen, se kohtasi monenlaisia lakeja, asetuksia, kieltoja ja säädöksiä. Sirkus herätti oudoksuntaa. Pitkään tehtiin työtä, jotta sirkuksen arvostus saataisiin nousuun.

Ensimmäistä kertaa Suomessa nähtiin sirkusesitys Turussa vuonna 1896. Viralliseen taidekasvatusohjelmaan otettiin sirkus vasta vuoden 1990 alussa. Sirkus Finlandia esiintyi ensi kertaa Tammisaaressa keväällä 1976.

Vuosittain Sirkus Finlandian ohjelman näkee yli 200 000 katsojaa. Numeroituja istumapaikkoja on 1213. Sirkuskaravaanille kertyy  runsaasti kulkemista. Kilometreissä mitattuna karavaani kulkee kahdeksan kertaa Suomen päästä päähän kauden aikana. Huhtikuussa alkavan ja loka-marraskuussa päättyvän kiertueen aikana sirkuslaiset pystyttävät ja purkavat teltan noin 120 kertaa. Teltta vaatii jo 2500 neliömetrin alueen. Sen lisäksi on esimerkiksi ajoneuvoja, joten esiintymisalueissa on ollut varmasti katsomista. Ajoneuvoja oli pysäköity monen sadan metrin päähän. Paikalle kannattikin tulla hyvissä ajoin, ellei sitten saanut kyytiä lähelle.

Maailman sirkuspäivää juhlittiin lauantaina 20.4. Siihen liittyen näin Helsingin rautatieasemalla jonglöörausta. Päivän vietolla juhlistettiin sirkusta elinvoimaisena ja monimuotoisena taidemuotona sekä iloa ja yhteenkuuluvaisuutta tuovana harrastuksena.
Kouvolassa sirkuksen ystävillä tarjoutui lauantaina mahdollisuus nähdä sirkusta runsain mitoin. Sirkus Finlandialla oli kaksi esitystä Mielakan lähellä. Toista esitystä ennen esiintyi Tykkimäen sirkuskoulu, joten paikalle kannatti tulla hyvissä ajoin. 

Lähteet: 
https://sirkusfinlandia.fi -sivusto
https://sirkusinfo.fi/2019/04/maailman-sirkuspaivaa-juhlitaan-lauantaina-20-4/

JK


Nämä ponit liikkuivat välittömästi. 


Troupe Anhui tasapainotteli tuolien päällä. 

Jaa artikkeli: