Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

Siunattuna koulutielle

Koulunsa aloittavia ekaluokkalaisia siunattiin Valkealassa koulutielle kymmenes elokuuta.

Koululaisten siunauksia järjestettiin sunnuntaina 9. elokuuta Kuusankosken kirkossa sekä maanantaina 10. elokuuta Kouvolan Keskuskirkossa, Myllykosken kirkossa ja Valkealan kirkossa. Elimäen seurakunnassa kouluun lähtevät siunattiin netin välityksellä jo päiväkotien kevätkirkkojen yhteydessä.

Koulun aloitus on lapsen elämässä suuri käännekohta. Se jännittää niin lapsia kuin vanhempiakin. Uudet asiat on turvallista aloittaa Jumalan siunauksen ja varjeluksen alla. Seurakunnilla on muodostunut perinne koulutiensä aloittavien siunaamisesta.

Oppimassa

Kirkkoherra Arto Helle ja lastenohjaajat vetivät Valkealan siunaustilaisuuden.

Kanttori Kirsi Rantala säesti. Turvasta kertoi Jumalan kämmenellä -laulu. Yhdessä laulettuihin virsiin lukeutui myös Jumala loi auringon, kuun. Sen sävelmän norjalainen kirkkomuusikko Egil Hovland sai valmiiksi alle neljässä minuutissa. Hän oli samana päivänä saanut tietää hyvän ystävänsä kuolemasta. Alkuperäiset sanat ovat Britt G. Halqvistin.

Arto Helle kertoi jonkun viisaan sanoneen, että niin kauan kuin on lintuja, kukkia ja lapsia, on toivoa. Lasten raamatusta hän luki Jumalan huolenpidosta. Salomo ei kaikessa loistossaan ollut niin vaatetettu kuin mikä tahansa kukista. Kuitenkin ihminen on paljon arvokkaampi kuin mikään kukka tai lintu.

–Aikuiset ovat iloisia uudesta elämänvaiheesta. Tytölle tai pojalle voi tulla mieleen pohtia: ”Osaanko minä?” Koulussa opitaan yhdessä toisten kanssa. Ei ole mitään hätää, kun vanhemmat, opettajat ja muut pitävät huolta, Arto Helle rohkaisi. Ehkä koululainen miettii, onko hänellä tarpeeksi kauniit vaatteet. Koulu ei kuitenkaan ole missikilpailu tai vaatenäyttely, vaan sinne mennään oppimaan.

Arto Helteen puheessa tulivat esille kukat ja linnut.

Tutkittavaa mukaan

Kouluun lähtevien yhteisen Jeesus, sinä itsekin -virren sanoitti Anna-Mari Kaskinen. Sävelmän loi Taneli Kuusisto alunperin 1954 Oskari Metsolan runoon Herra, suuri taivasten. Laulun jälkeen kirkkoherra muistutti Jeesuksen tehneen kaikenlaista kivaa oppilaidensa kanssa.

Lapset saivat enkeli-heijastimet. Kouluunlähteville jaettiin myös kirja Löytöretkellä Raamattuun. Kirjan värikkäissä kuvissa on paljon yksityiskohtia. Henkilöinä ovat esimerkiksi Jeesus ja Simson.

Mehuhetkeä odotellessaan Toivo kertoi kouluunlähdöstä. Hän tutustui värikkääseen lahjakirjaan jo kirkossa. Toivo odotti koululta etenkin kaverien löytämistä. Koulun hän aloittaa mielellään ja musta reppu selässä. Toivon lempiväri on sininen. Kesään kuului esimerkiksi mökillä käyminen.

Leikkimiselle on tärkeää järjestää aikaa vielä koulun aloittamisen jälkeenkin. Toivon lempileluissa yhdistyvät eri aikakaudet vauhdikkaasti. Hänen lempilelujaan ovat nimittäin Lego Ninjagot. Toivon lempiruoka on yksi tunnetuimmista pastaruoista. Lasagne syntyi luultavasti 1400-luvulla Pohjois-Italiassa Emilia-Romagnan maakunnassa.

Janne Kousa

Ekakoululaisten mukana lähti alttarille läheisiä aikuisia.

Artikkelikuva: Kerroin, että Toivo pitää Lego Ninjagoista. Taisit veikata, että hänet tunnistaisi Ninjago-paidasta? Ei sentään, kyseessä on toinen legojen ystävä.

Jaa artikkeli: