Viikon 27 luontoääni
Suomen tunnetuimpia lintuja on västäräkki, koska se esiintyy näkyvästi niin maaseudulla kuin taajamissakin. Västäräkki ei pelkää ihmistä ja hyötyy rakentamisesta. Västäräkki on kaupunkilaisen elämänmuodon lintu: se löytää pesäpaikan vaikka parkkipaikan hylätystä autosta.
Västäräkistä vähäsen, keltavästäräkistä ei päivääkään. Näin voisi mukailla kesäntulon enteitä, mutta keltaisia västäräkkejä näkee enää harvoin varsinkaan Etelä- ja Keski-Suomessa.
Keltavästäräkki on soiden, kosteiden niittyjen ja luhtien väriläiskä, jolle rakennettu ympäristö on vieras. Ennen laji hyötyi rannalla laiduntavasta karjasta, mutta nyt tällainen elinympäristö on lähes kadonnut – ja samalla keltavästäräkki Suomen pohjoista osaa lukuun ottamatta.
Vuoteen 2010 ulottuneen lintuatlastutkimuksen mukaan keltavästäräkin pesintä varmistettiin vain Tuohikotissa. Keltavästäräkin kato Etelä-Suomesta on niin dramaattinen, että lintuharrastaja joutuu hieraisemaan silmiään tilastoja tutkiessaan. Keväällä ja alkusyksyllä lajia vielä näkee avomailla, mutta vain parin keväisen ja syksyisen viikon ajan. Liikkeellä ovat pohjoiseen ja sieltä takaisin muuttavat linnut. Jokelassa on tavattu elokuussa jopa satapäisiä pohjoisten keltavästäräkkien parvia.
Keltavästäräkin väheneminen kuuluu samaan sarjaan kuin monien muiden pohjoisten lajien raju taantuminen Etelä-Suomessa. Ilmastonmuutos voi olla yksi syy, elinympäristön muutos toinen ja talvehtimisalueiden kuolleisuus kolmas.
• Markku Paakkinen
Kesäniittyjen väriläiskän näkee varmimmin Pohjois-Suomessa.