Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

Someva NY haluaa opastaa

Laura Pessan kuva on julkaistu lehdessä tänä vuonna jo kerran aiemmin, Selänpään VPK:n ahkerana osallistujana.

Laura Pessa ei edes kysynyt muita mukaan. Hänellä oli ajatus niin valmiina jo kurssin alkaessa. Hän myös pitää itsenäisyydestä. Yksinyrittäjänä on helppo päättää asioista.

Someva NY kertoo alakoululaisille sosiaalisen median vaaroista. Laura kertoo itse nähneensä kiusaamista ja muuta haitallista. Hän uskoo, että jos varhaisessa vaiheessa kertoo vaaroista, lapset harkitsevat, mitä tietoja ja kuvia itsestään julkaisevat.

– Alle 10-vuotiaat tekevät jo itsestään videoita, joita en ainakaan itse ikinä tekisi. He eivät tiedosta, miten vaarallista se on, Laura huokaa.

Laura vasta pohjustaa materiaaleja. Hän tekee ensin lapsille sopivan kuvaesityksen. Seuraava vaihe on ottaa yhteyttä koko Kouvolan alueen kouluille, olisivatko ne kiinnostuneita yhteistyöstä. Päivi on ehdottanut yhteistyötä vanhempainyhdistysten kanssa.

Pituudeksi Laura suunnittelee aamunavaukseksikin sopivaa. Hän arvioi ihanteen olevan noin 20 minuuttia, mutta esitys joustaa viiden minuutin ja puolen tunnin välillä.

Lauran suunnitelmissa on tehdä myös osaksi vanhempainiltaa sopiva esitys valvonnan merkityksestä.

Suurimpana haasteena Laura kokee sen, että kertoo riittävästi, jotta nuoret uskovat, mutta ei liikaa, jottei innosta tekemään vääriä asioita.

Mukaan tulee omien kokemusten lisäksi taustaa erilaisista uutisartikkeleista ja eri kanavien tilastoista sekä ikärajoista.

Laura asetti itselleen tiukan haasteen, sillä varsinainen työ ajoittuu pitkälti viitosjaksoon, joka muutenkin sitoo jo seitsemän tuntia joka arkipäivä.

Laura ei usko suuntaavansa valistamiseen, tai ehkä sittenkin hiukan. Harrastus on vetämässä häntä alalle. Pelastustehtäviin kuuluu osaltaan myös ennaltaehkäisy ja kansalaisvalistus.

Laura asuu Valkealan taajamassa. Selänpäässä hän käy äidin ja siskon kyydeillä. Hän miettii vielä, missä jatkaa lukion loppuun, kun ovet Valkealassa sulkeutuvat.

Äiti on suositellut Kuusankoskea, mutta Kouvolaan olisi helpompi kulkea.

• A&SK

Artikkelikuva: Laura Pessa haluaa varoittaa nuorempiaan sosiaalisen median vaaroista. Hän sai Kotkan semifinaalissa parhaan yhteiskunnallisen yrityksen palkinnon.

Jaa artikkeli: