Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

Sotaa lapsen näkökulmasta

Anjalankosken teatterilla nähtiin marraskuun lopulla pienoisnäytelmä Lapsen silmin. Kouvolan kaupungin kulttuuripalveluiden kulttuurikasvatuksen toimeksiantama näytelmä pohjasi osittain Pauli Villasen teokseen ”Pojat Enson jatkosodassa”.

Näytelmän käsikirjoitti ja dramatisoi Eveliina Lätti, apunaan Marja Timonen-Pilli. Eveliina myös ohjasi näytelmän.

Näytelmä alkoi leppoisissa tunnelmissa. Senioriteatteri Koskirentukoiden näyttelijät juttelivat videolla pullakahvien äärellä.

Saviniemen koulun teatterikerhon oppilaat istuivat koululuokassa, kuin silloin ennen vanhaan. Laskut selvitettiin helmitaululta. Ujelluksen myötä oli koulupäivä lopetettava. Sairaina olevat tytöt seikkailivat kylillä yövaatteissa kun äiti ei ollut vielä tullut kotiin.

Moni asia on muuttunut, mutta suuri osa myöhempienkin sukupolvien edustajista muistaa kyllä leikkineensä useita välitunnin leikeistä. Ensin toinen otti hyppynarun päästä kiinni ja jakoi vastuuta kaverille kanssa. Sitten ei muuta kuin kaveri vaivihkaa keskelle kokemaan hetkittäistä painovoiman vaikutuksesta irtautumista.

Näytelmä kuvasi jatkosodan kokemuksia lapsen näkökulmasta. Ilmassa oli vaaran tuntua. Sen verran vihjattiin sotaan, ettei voinut kuvitella näytelmän sijoittuvan rauhan aikaan. Näytelmä sai hyvin kuuluviin lasten ääntä. Niin katsojina kuin esiintyjinäkin lapset huomioitiin kehujen arvoisesti.

Esityksen tunnelma ei muuttunut painostavaksi. Pitää jo paeta hattarapilviin, jos yrittää kertoa keveämmin sodasta. Kyllä se selväksi tuli, ettei kohtalon käsi malttanut ankaruutta levittäessään tyytyä vain hipaisemaan aikalaisia. Mutta oli näytelmässä selvästi esillä kohtalon tyynen vireen tuottamaa samettimaisen pehmeää hellittelyä. Ajoittainen kepeä tunnelma ei vähätellyt sodan kauhuja, mutta muistutti, että synkimpinäkin aikoina voidaan kokea toivoa, jopa löytää onnenaiheita.

JK

Jaa artikkeli: