Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

SPEK tiedottaa: Palkittu nuorisotyöntekijä tekee upeaa työtä palokunnissa

Vuoden 2018 palokuntanuorisotyöntekijäksi on valittu Mirva Leinonen. Hän on saattanut positiivisella otteellaan sekä Tuohikotin että Mäntyharjun palokuntien nuoriso-osastot uuteen kukoistukseen.

Molemmissa palokunnissa nuorisomäärän kasvu ja toiminnan vireytyminen on ollut huimaa.


Leinosen vapaa-ajassa nuorten ohjaaminen näyttelee merkittävää osaa. Kolmen vuoden aikana hän on kasvattanut nuorten määrän muutamasta nuoresta 25:een Tuohikotin palokunnan nuoriso-osastossa. Positiivinen vire sekä maine tuovat koko ajan lisää nuoria toiminnan piiriin myös viereisistä kylistä.

Mäntyharjulla oli Leinosen tullessa toimintaan lähes sama tilanne kuin Tuohikotissa: nuoriso-osasto harjoitteli harvakseltaan ja vahvuus oli 3 poikaa. Reilun vuoden aikana hän on aktivoinut nuoriso-osaston, joka on tällä hetkellä jo 17 nuorta.

Leinosen aikaansaannokset kertovat siitä, että hän välittää nuorista ja haluaa luoda heille kiinnostavaa tekemistä. Myös nuoret pitävät hänestä ja hänen positiivisesta, mutta määrätietoisesta tavastaan toimia.

– Vaikka harjoitellaan välillä vakavia asioita, kuten vaikkapa elvytystä tai alkusammutusta, ei se tarkoita, etteikö harjoittelu voisi olla hauskaakin. On tärkeää valmistella harjoitukset hyvin ja tehdä niistä monipuolisia, jotta nuoret haluavat tulla uudestaan. Pitää olla kannustava ja huomioida kaikki osallistujat; niin tytöt kuin pojatkin, sanoo Leinonen ja toteaa:

– Nuorten kanssa toimenpiteiden harjoittelu arkielämän yllättäviä tilanteita varten harjoituttaa nuorten lisäksi myös minua.

Nuoret turvaavat palokuntien tulevaisuutta

Näiden taitojen opettamisen ohella nuoriso-osastojen toiminnalla on toinenkin merkittävä tavoite. Se on tulevien palokuntalaisten kasvattaminen. Osa nuorista liittyykin aikuistuttuaan hälytysosastoihin tekemään tärkeää turvallisuustyötä alueen asukkaiden hyväksi.

Palokuntanuorisotoimintaan kiteytyy paljon muutakin. Tuohikotin nuorille huippuhetkiä ovat olleet osallistuminen valtakunnalliselle suurleirille sekä alueen kilpailutoimintaan. Palokuntanuorten kesätapahtuma kylällä on jo pari vuotta kestänyt perinne, joka innostaa. Viime vuonna se houkutteli lähes kolme sataa ihmisiä yhteen. Pienellä paikkakunnalla se on paljon.

– Nuoret ovat tehneet myös useamman vuoden ajan omaa VPK-lehteä, mikä on ollut varsinkin tytöille innostava asia, Leinonen kertoo.

Vuoden palokuntanuorisotyöntekijä -huomionosoitus myönnetään tunnustuksena ansiokkaasta ja menestyksekkäästä viimeaikaisesta työstä palokuntanuorisotoiminnan hyväksi. Valinnan tekee Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön valtakunnallinen nuorisotyötoimikunta. Nuorisotyöntekijän nimeämisen tarkoituksena on edistää palokuntanuorisotyötä Suomessa, kohottaa palokuntanuorisotyön arvostusta sekä kiittää aktiivisesta toiminnasta.


Toimintaa järjestetään runsaasti.

P.S. Valkealan Sanomissa tulee aiheesta myöhemmin juttu .

Kuvat SK

Jaa artikkeli: