Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

Suomalaisten oikeutta kulttuuriin ja sananvapauteen ei saa rajoittaa tarpeettomasti

Suomen Filmikamarin ja sen jäsenjärjestöjen kannanotto 24.11.2020

Elokuvateatterit ovat noudattaneet koko korona-ajan huolellisesti kaikkia turvaohjeita, jopa silloinkin, kun viranomaiset ovat niitä lieventäneet. Elokuvateatterit saavat jatkuvasti positiivista palautetta asiakkailta ja viranomaisilta siitä, kuinka turvallista elokuvissa on. Ja ennen kaikkea, kuinka paljon asiakkaat rakastavat elokuvissa käymistä.

Elokuvateattereiden toimenpiteiden ansioista elokuvissa on ollut turvallista. Tartuntaketjuja ei ole ollut yhtään, vaikka elokuvissa on käynyt tänä aikana yli 1,5 miljoonaa tyytyväistä asiakasta. Tilanne on sama maailmalla: elokuvateattereissa on turvallista – tutkitusti 1).

Viimepäivien uudet rajoitukset Uudellamaalla ja puheet yleisötilaisuuksien lisärajoituksista saavat kysymään, miksi viranomaiset eivät ota tosiasioita huomioon ja rajoita erilaisia yleisötilaisuuksia sen mukaan, miten turvallisia tai riskipitoisia ne ovat. Elokuvateatterit ovat korona-ajan turvallisimpia paikkoja viettää vapaa-aikaa ja nauttia kulttuurista ja taiteesta.

Etenkin silloin kun viranomaisten toimet ovat niin rajuja, että ne rajoittavat suomalaisten sananvapautta ja elinkeinovapautta, pitää rajoituspäätösten perustua faktoihin, eikä yleistyksiin. Sananvapauteen kuuluu oikeus ilmaista, levittää ja vastaanottaa tietoa sekä taidetta ilman mielivaltaisia rajoituksia.

Esimerkiksi se, että yleisörajoitus on 20 riippumatta siitä, onko salissa 500 vai 50 istuinta on suoraan sanottuna hölmö. Se ei perustu minkäänlaiseen oikeaan analyysiin asiakkaiden turvallisuudesta.

Mikäli uusia koronarajoituksia tarvitaan, niiden tulee perustua faktoihin, niiden on oltava toimialakohtaisia ja aidosti paikallisia. Toimien pitää olla oikein ajoitettuja ja oikean suhtaisia ja niiden on myös päätyttävä nopeasti, kun tilanne saadaan hallintaan.

Suomalaisilla on oikeus nauttia kulttuurista turvallisesti myös korona-aikana. Elokuvateatterit ovat tehneet hartiavoimin töitä, että asiakkaat ovat voineet nauttia rakastamastaan lajista täysipainoisesti. Ei liene salaisuus, että elokuva-ala on tehnyt jo kuukausia tappiota, mutta olemme halunneet pitää elokuvateatterikulttuurin ja erityisesti kotimaisen elokuvan hengissä. Tarpeettoman rajut ja pitkittyneet rajoitukset uhkaavat koko toimialaa.

Minkälainen yhteiskunta meillä on korona-ajan päättyessä, jos nyt teemme ajattelemattomuuttamme sellaisia päätöksiä, joiden seurauksena meillä ei olisi jäljellä paikkoja, joissa ihmiset voivat tavata toisiaan? Paikkoja, jossa ihmiset voivat kokea tunteita yhdessä, viihtyä ja sivistyä. Hyväksymmekö tämän, vai olemmeko valmiita näkemään enemmän vaivaa viisaiden ratkaisujen löytämiseksi?

Elokuvateatterit eivät halua missään nimessä vaarantaa kenenkään turvallisuutta. Yleisön turvallisuus on ollut elokuvateattereiden ykkösprioriteetti ja tulokset osoittavat, että suomalaisille on voitu tarjota turvallinen tapa kokea yhdessä kulttuuria.

Näissä poikkeusoloissa turvalliset yhdessä kokemisen mahdollisuudet ovat tärkeämpiä kuin koskaan.

Tero Koistinen
toimitusjohtaja, Suomen Filmikamari ry

Aku Jaakkola
Puheenjohtaja, Suomen elokuvateatteriliitto – SEOL ry

Katarina Nyman
Puheenjohtaja, Suomen elokuvatoimistojen liitto ry

1) Lähteet

– CJ Analysis: The Number of COVID-19 Outbreaks Traced to Cinemas is Zero
– Hermann Rietschel Institut: Untersuchungsbericht Kinosäle Alhambra Berlin-Wedding

Jaa artikkeli: