Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

Suomen puolustusta arvostetaan

Kouvolan turvallisuustapahtumassa 13.-14. syyskuuta oli paljon nähtävää ja kuultavaa. Antia tullaan julkaisemaan ainakin nettisivuilla useaan otteeseen.
Puolustusvoimain komentaja, kenraali Timo Kivinen oli yksi valkealalaisille tutuimmista luennoitsijoista. Toimihan hän Karjalan prikaatin komentajana vuodesta 2011 vuoteen 2014 ja Utin jääkärirykmentin komentajana vuodesta 2001 vuoteen 2004.
Timo Kivisen luennossa oli monia havainnollistavia kuvia, mitkä tehostivat ajankäyttöä antamallaan lisätiedolla.
Aivan kuten turvallisuustilanne, myös sodankuva on viime aikoina muuttunut. Perinteisen sodankäynnin ohella puhutaan kokonaisvaltaisesta vaikuttamisesta ja hybridisodasta.


Suomen malli

–Maan kokoon nähden meillä on vahva puolustuskyky. Toisin kuin monessa muussa maassa, meillä ei ole ajettu järjestelmää alas, vaan keskitytty puolustukseen. Euroopassa on esimerkiksi vain yksi toinen maa, jolla on yhtä vahva kenttätykistö kuin Suomella, Puolustusvoimain komentaja Timo Kivinen kertoi.
Komentaja puhui modernin teknologian ja ammattilaiskärkijoukkojen yhdistymisestä laajaan reserviin:
–Kummallakaan ei pärjää yksinään, mutta yhdessä ne ovat vahvat, Kivinen sanoi.
Kokonaisturvallisuuteen kuuluu niin asevelvollisuus, laaja reservi, maanpuolustustahto, korkea teknologia kuin kansainvälinen yhteistyö. Timo Kivinen mainitsi, että toimintatapoja pitää kehittää kokonaisvaltaisesti tulevaisuuden vaatimuksiin. Puolustuskyvyn on ennaltaehkäistävä sotilaallinen voimankäyttö maata vastaan. Kansallisesti Suomella on hyvät valmiudet. Koko yhteiskunta on turvallisuustalkoissa mukana. Se on vahva signaali ulospäin ennaltaehkäisevissä merkeissä.
Muiden viranomaisten kanssa operoidaan lähes viikoittain.
Lakisääteisenä velvoitteena on kyky ottaa sotilaallista apua ja antaa sitä. Suomella on kokoon nähden vahva puolustuskyky. Kansalliseen puolustukseen on Puolustusvoimissa keskitytty. Samat tahot, jotka pitivät mallia vanhentuneena 1990-luvulla, tulevat nyt kertomaan, että on toimittu aika fiksusti.
Komentaja Timo Kivinen toi esille, että asevelvollisuus ei ole vaihtoehto. Se on lähtökohta sotilaallisen puolustuksen järjestämiseksi. Syytä on käydä laaja yhteiskunnallinen keskustelu, jos nykymallia käydään muuttamaan. Asevelvollisten koulutusta kuitenkin kehitetään jatkossa muun muassa digitalisaation avulla. Muutoksia on tulossa myös vapaaehtoiseen maanpuolustuskoulutukseen. Sotilaallinen koulutus siirtyy puolustusvoimille.
–Pidämme vapaaehtoisia harjoituksia 12 000 reserviläiselle. Näen siinä mahdollisuuden integroida reserviläiset paremmin mukaan maanpuolustustoimintaan, Kivinen sanoo.
Maavoimille on tällä vuosikymmenellä hankittu laajasti uutta materiaalista kykyä. Meri- ja ilmavoimat ovat vuorossa 2020-luvulla.
JK

Artikkelikuva: Puolustusvoimien komentaja, kenraali Timo Kivinen käytti hyödykseen tekniikkaa, aivan kuten Puolustusvoimat käyttää puolustuksen kehittämisessäkin.

Jaa artikkeli: