Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

Suomen turvallisuus 3. osa

Kouvolan kaupungin järjestämässä kansainvälisessä Kouvolan turvallisuus -tapahtumassa oli luentoja kahtena päivänä. Ohessa lisää kaksipäiväisen tapahtuman antia.

Uhkien torjuntaa

Maanpuolustuskorkeakoulun strategian ja turvallisuuspolitiikan dosentti, eversti Jyri Raitasalo käsitteli uhkia.
Lapset vaativat toimia ilmastonmuutoksen uhan torjumiseksi. Kun tietää, mikä uhkaa, rakennetaan malleja siitä, mitä pitää tehdä. On puolustussuunnittelua ohjaavia uhkakuvia. Pitää miettiä, mitä tehdä, etteivät uhkakuvat muutu todeksi.
Tiedonvälityksessä uhkakuvia on paljon, esimerkiksi syrjäytyminen, terrorismi ja ilmastonmuutos. Syntyvässä kuvassa maailma on turvattomin, mitä ihmiskunta on kohdannut. Puheesta suuri osa on kuitenkin liioiteltua. Uhkat myyvät mediassa. Ne aiheuttavat klikkauksia sosiaalisessa mediassa. Laaja uhkapuhe antaa vääristyneen kuvan. Everstin mielestä lähestytään jo uhkaähkyä.
Vastauksia on everstin mukaan haettava yhteistyössä. Ongelmia ei poisteta tekemällä kaikista ongelmista turvallisuuspoliittisia.
Puolustuskoneistoa purettiin ja pelotteesta ja puolustuksesta huolehtiminen vaihdettiin ammattiarmeijaan merkittävässä osassa Euroopan maista. Niiden maiden armeija ei ole oman alueen puolustamiseen riittävä. Suomi valitsi toisin.
–Krimin tilanne yllätti monet. Suurvaltapoliittinen näkökulma on tehnyt paluun kansainväliseen politiikkaan. Puolustuspolitiikkaa hallitsee nyt Venäjän ja länsimaiden kiristynyt tilanne, Raitasalo sanoi.
Muuttunut tilanne näkyy myös Itämerellä, jossa sotilaallinen toiminta on lisääntynyt, ja tilanne on kireähkö. Luottamuksen tilalle on tullut yllätyksellisyys ja salailu.
–Kriisi saattaa syntyä nopeasti tai vahingossa. On myös uusia asioita, kuten ympäristön saastuminen, kauppayhteyksien tai ilmaliikenteen turvaaminen. Toisaalta uusien uhkien paikantaminen on tilaisuus tehdä yhteistyötä, Jyri Raitasalo kertoi.
JK

Jaa artikkeli: