Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

Suomen turvallisuus 5 . osa

Kouvolan kaupungin järjestämässä kansainvälisessä Kouvolan turvallisuus -tapahtumassa oli luentoja kahtena päivänä. Ohessa lisää kaksipäiväisen tapahtuman antia.

Digiaika

Kyberturvallisuuden professori Jarno Limnéll näkee asian niin, että elämme maailman digitalisoituneimmassa yhteiskunnassa, jossa kaikesta halutaan tehdä helppoa ja sujuvaa. Hänen mukaansa tämä luo otolliset mahdollisuudet hybridiuhille.
– Turvallisuuteen vaikutetaan digitaalisen toimintaympäristön kautta, Limnéll totesi miniseminaarissa.
– Strategisen kyberturvallisuuden johtamisen puute ja vahvan poliittisen sitoutumisen puuttuminen Suomessa johtavat siihen, ettei meistä tule maailmanlaajuisia edelläkävijöitä hybridiuhkien varautumisen ja torjunnan saralla, Jarno Limnéll näkee.
Tutkija Saara Jantunen Puolustusvoimista mainitsi:
– Johtajien tehtävä on normaalioloissa rakentaa omaa johtajuutta ja luottamusta. Hänen mielestään johtamiskulttuurin tulisi tukea varautumista kriisitilanteisiin.
Tutkijan mukaan suomalaisten hyvä koulutus ja medialukutaito eivät yksin riitä informaatiovaikuttamiselta ja hybridivaikuttamiselta suojautumiseen, koska etenkin kriisitilanteissa ihmisten rationaalisesta ajattelusta tulee haastavaa. Psykologista puoltakin pitäisi ymmärtää.
Supon päällikkö Antti Pelttari kertoi, että suojelupoliisin tämän päivän työssä näkyvät muun muassa verkkovakoilu, hybridivaikuttaminen ja uusi tiedustelulaki.
–Vakoilu ja vaikuttaminen ovat saaneet uusia ulottuvuuksia esimerkiksi verkossa. Verkkovakoilu on erittäin tärkeä, etenkin nyt, kun rakennetaan 5G-verkkoa. Siihen kohdistuva isku voi lamauttaa yhteiskunnan elintärkeitä toimintoja, Antti Pelttari sanoo.
Suomi on aktiivisen hybridivaikuttamisen kohde. Se ei sinänsä ole uutta. Pelttarin mukaan vaikuttaminen on saanut uusia piirteitä, jotka tekevät siitä vakavamman uhkan. Vastapuoli vaihtaa koko ajan toimintatapojaan.
JK

Jaa artikkeli: