Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

Suomen turvallisuus 6. osa

Kouvolan kaupungin järjestämässä kansainvälisessä Kouvolan turvallisuus -tapahtumassa oli luentoja kahtena päivänä. Ohessa lisää kaksipäiväisen tapahtuman antia. Sarja päättyy tähän.

Huoltovarmuutta

Huoltovarmuus koskee niin elintarvikkeiden riittämistä, energiansaantia kuin terveydenhuoltoa tai tietoliikenneyhteyksiäkin. Kriittinen on etenkin sähkönjakelu. Jos se ei toimi, lamautuu muukin.
Huoltovarmuuskeskuksen suunnittelu- ja analyysiosaston johtaja Christian Fjäder mainitsi:
–Huoltovarmuudesta puhutaan, kun jotain yhteiskunnassa menee pieleen.
Suomen riippuvuus tuonnista aiheuttaa haasteita. Kriittisiä virtoja ovat sähkö, kaasu, merikuljetukset ja tietoliikenneyhteydet. Maksuliikennekin on riippuvainen ulkomaailmasta.
–Verkkoyhteyksistä 90 prosenttia nojaa meren alla kulkevaan kaapeliin. Suomessa ei myöskään ole omaa maksuvarmennusinfraa, vaan korttimaksut kulkevat Euroopan kautta. Sähkössä omavaraisuusaste on 36 prosenttia, Christian Fjäder lisäsi.
Oma varautuminen riittää lyhyisiin häiriöihin. Pitkällä aikavälillä olemme riippuvaisia muista. Huoltovarmuutta kehitetään eri toimijoiden yhteistyöllä. Kärkenä ovat toimialakohtaiset poolit. Poolit tarkoittavat liiketaloudessa jaetun vastuun yhteistoimintaryhmien henkilöitä tai yrityksiä. Toinen merkitys on yhteiskäyttöisten voimavarojen varannot. Ne mahdollistavat, että tieto varautumisen vaatimuksista tulee itse alan toimijoilta. Pooleissa listataan kriittisiä yrityksiä ja materiaalien varastointitarpeita sekä harjoitellaan kriisitilanteita.
–Tärkeintä on kuitenkin yhteistyö ja ennakointi. Pitää pystyä ennakoimaan, millaiseen maailmaan meidän pitää pystyä tulevaisuudessa sopeutumaan, analyysiosaston johtaja mainitsi.
JK

Jaa artikkeli: