Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

Suomen turvallisuus

Kouvolan kaupungin järjestämässä kansainvälisessä Kouvolan turvallisuus -tapahtumassa oli luentoja kahtena päivänä. Ohessa lisää kaksipäiväisen tapahtuman antia.

Puolustusministerit

Antti Kaikkonen on toiminut kesäkuulta 2019 lähtien puolustusministerinä. Hän mainitsi turvallisuusympäristön muuttuneen ja jännitteiden lisääntyneen.
Ruotsin puolustusministeri Peter Hultqvist mainitsi Ruotsin ja Suomen puolustuspoliittisen yhteistyön nostaneen kynnystä sotilaallisille selkkauksille Itämeren alueella.

-Toimintamme perustuu pitkälle turvallisuus- ja puolustuspoliittiselle yhteistyölle. Meillä on yhteiset geostrategiset intressit ja näkemys turvallisuustilanteesta. Turvallisuuspoliittinen yhteistyömme ulottuu kattavasti yhteisistä sotaharjoituksista strategiselle tasolle, hän mainitsi.
Ruotsin puolustusministeri kertoi, ettei äkillisiä uhkia Ruotsiin ole nähtävissä. Puolustukseen tarvitaan paljon ihmisiä. Vuodessa koulutettavien määrää on tarkoitus nostaa tuhansilla. Puolustuskykyä nostetaan asteittain. Poliitikkojen päätökset eivät riitä, tarvitaan kyvykkäitä ihmisiä toteuttamaan päätökset. Puolustusministeri puhuu puolustuksesta armeijaa käyville. Yhdessä toisten maiden kanssa ollaan valmiita ottamaan vastuuta. Siitä ovat yhteisharjoitukset merkkinä.
Puolustusministeri Antti Kaikkonen painotti Ruotsi-yhteistyön merkitystä:
– Hallitusohjelman mukaan laajennamme puolustusyhteistyötä Ruotsin kanssa. Lisäksi kehitämme transatlanttista yhteistyötä sekä lisäämme yhteistyötä Norjan kanssa.
Antti Kaikkosen mukaan Suomen valmius on hyvä:
– Suomella on merkittävää puolustuskykyä, tarkastellaanpa asiaa lähialueemme – tai vaikka koko Euroopan – näkökulmasta. Tämä tosiseikka jää usein mainitsematta niissä julkisissa puheenvuoroissa, joita käytetään kuvaamaan Suomen turvallisuusympäristöä ja mahdollisuuksiamme vastata kohtaamiimme turvallisuushaasteisiin.
Lähes kaikki turvallisuusympäristön perustat ovat muuttuneet. Taustalla on jumissa oleva Ukrainan kriisi. Länsimaiden ja Venäjän yhteistyö on jäissä. Jään sulamisen puolustusministeri näkee toivottavana.
Sotilaallisen kriisin mahdollisuus Euroopassa on noussut. Suurvaltojen välinen varustelukilpa odottaa nurkan takana. Länsimaissa on muuttunut tapa hahmottaa turvallisuusympäristöä. Suomessa on pidetty yllä ja kehitetty puolustuskykyä pahan päivän varalle. Hätäisille päätöksille ei ole ollut tarvetta. Puolustuksen tilanne ei ole yhtä hyvä kaikkialla Euroopassa. Turvallisuuspoliittinen tilanne on käymistilassa kansainvälisesti.
Kansallinen puolustus täytyy pitää uskottavana. Tähän vastaavat yleinen asevelvollisuus ja koulutettu reservi. Maanpuolustustahto on korkea. Laivue 2020 -hanke, asteittain vanhenevien Hornetien korvaaminen, kertausharjoitusten määrän nostaminen asteittain ja monet muut tekijät kehittävät Puolustusvoimien toimintaa.

JK

Jaa artikkeli: