Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

Suomirockin kivijalka, kurkihirsi ja peruspilari

Löytyyköhän Suomesta ketään, jolla on ikää jo vuosikymmeniä, mutta ei ole koskaan kuullut ainuttakaan Popedan kappaletta? Vankasta asemasta suomalaisen rockin parissa kertovat otsikon nimitykset, joista etenkin kahta ensimmäistä käyttävät monet tahot.
Tykkimäen huvipuistossa tämä etenkin solisti Pate Mustajärveen henkilöityvä yhtye veti suuren määrän yleisöä. Käyrälammen uimarannalta tullessa oli autoja vastassa metsäteillä ja ojanpientareilla. Parkkeerauksessa käytettiin jo kekseliäisyyttä ja osa saapui suosiolla Käyrälammen puolelta. Pyörätelineet olivat täynnä.

Yleisöä eri vuosikymmeniltä

Etummaisissa riveissä oli tiivis tunnelma 18. heinäkuuta. Konsertti kesti puolisentoista tuntia, joten hyvä oli pitää liikettä yllä aika ajoin. Pate Mustajärvi kannusti useat kerrat lyömään kädet yhteen ja jalkaa oli suorastaan pakko heiluttaa joidenkin kappaleiden tahtiin.
Pate Mustajärvi on ollut mukana jo yhtyeen perustamisvuodesta 1977, joten kokemusta ja asennetta on ehtinyt kehittyä. Popedan esiintymistyyli on hyvin omaperäinen, vaikka toki käsimerkeiltä jäi kaipaamaan omintakeisuutta. Soittajat pääsivät välillä edustalle näyttämään sooloilla taitojaan, joten pelkästä säestämisestä ei voida puhua. Erityisen hauska osuus oli Paten suunsoittelu. Näistä äänistä soittaja sai vihjeet siihen, mitä soittaa.


Heti alusta asti tuli selväksi, että yhtye on suomalainen. Soittajien pukeutumistyylistä tuli mieleen lämmin Florida. Rumpukalvojen taide vei Italian taiteen ääreen mukaelmansa kautta. Vaikutteen saaminen Michelangelon Daavidin luomisesta oli selvä, joskaan kasvot eivät olleet samat.
Tahdotko mut tosiaan on yksi tunnetuimmista Popedan kappaleista. Siinä pohditaan, tahtooko toinen yhteistä, vakavaa suhdetta. Puolustusvoimissa palvelleille on Kersantti Karoliinalla erityismerkitystä. Kun kappale julkaistiin vuonna 1992 oli naisten asepalvelus vielä uusi asia. Laki naisten vapaaehtoisesta asepalveluksesta tuli voimaan vasta 1. huhtikuuta 1995.
Pate Mustajärven heitettyä pyyhkeensä, saatiin jännityksellä seurata kumpi pyyhkeestä otteen saaneista naisista vie sen mukanaan. Tiukka oli ote molemmilla, ennen kuin toinen lopulta onnistui saamaan pyyhkeen itselleen.
JK

Jaa artikkeli: