Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

Sustainable Travel Finland -merkki

Unescon maailmanperintökohde Verlan puuhiomoa ja pahvitehdasta hallinnoivalle UPM Verlan tehdasmuseolle on myönnetty Visit Finlandin Sustainable Travel Finland -merkki osoituksena arvokkaasta ja pitkäjänteisestä työstä kestävän matkailun eteen. Sustainable Travel Finland on Visit Finlandin kestävän matkailun ohjelma, jonka tavoitteena on tarjota kohteille konkreettinen kestävän matkailun työkalupakki ja jatkuvan kehittämisen malli. Tehdasmuseo on tehnyt yhteistyökumppaneiden kanssa pitkään työtä kestävän matkailun edistämiseksi. Kestävä kehitys pyritään ottamaan huomioon kaikessa toiminnassa ja sitä edellytetään myös Verlassa toimivilta yhteistyöyrittäjiltä. Kestävän matkailun työtä tehdään yhdessä, ja yhdessä olemme tunnistaneet hyviä toimintatapoja yhteistyökumppaneidemme kanssa. Haluamme kannustaa muitakin alueen toimijoita mukaan STF-ohjelmaan, Verlan tehdasmuseon amanuenssi Jaana Rannanpää kertoo.

Kouvolaan saatu ensimmäinen STF-merkki on upea saavutus. Näen, että Verlan hyvä esimerkki kannustaa Kouvolan ja koko Kymenlaakson matkailualaa jatkamaan määrätietoista kestävän matkailun kehittämistä, Kouvola Innovation Oy:n kestävän matkailun asiantuntija Petri Kulha iloitsee.


Yhdessä kohti kestävämpää matkailua
Suomen maailmanperintökohteille ja Metsähallituksen luontopalveluille laadittiin yhteiset kestävän matkailun periaatteet vuonna 2016. Tietopohjan hankkimiseksi maailmanperintökohteissa toteutettiin yhteismitallinen kävijätutkimus 2017-2019. Vuosina 2019-2020 kohteissa on työstetty kestävän matkailun mittareita ja seurantamallia, joiden avulla kestävän matkailun periaatteita viedään käytäntöön. Verlassa on viime aikoina kiinnitetty huomiota erityisesti energia-asioihin. Tehdasmuseo tavoittelee mahdollisimman pientä kulutusta ja vähäisiä päästöjä. Museon lämmitysjärjestelmä käyttää uusiutuvaa puupellettiä, ja käyttösähkössä siirryttiin viime vuonna KSS Energia Oy:n Verlan vesivoimalaitoksen puhtaaseen vesisähköön.

Korona-epidemia kasvatti kiinnostusta kotimaan matkailuun, ja Verlassakin kesä 2020 oli ennätyksellisen vilkas, vaikka kansainväliset vierailijat puuttuivat. Saman trendin odotetaan jatkuvan tänä vuonna.
-Kannustamme kävijöitä viipymään alueella pidempään. Esimerkiksi Helsingistä Verlaan ajaa noin kahdessa tunnissa. Maailmanperintökohteessa riittää nähtävää useammaksi päiväksi, ja yöpyä voi vaikka puussa tai vuokramökissä. Unohtamatta kokemusta autenttisessa pahvitehtaassa, johon voi tutustua opastetuilla kierroksilla”, Verlan museonjohtaja Ville Majuri sanoo.


Verlan puuhiomo ja pahvitehdas on maailmanperintökohteena ainutlaatuinen nähtävyys. Maailmanperintökohteen omistaja ja ylläpitäjä on UPM-Kymmene Oyj.

Kestävän matkailun periaatteet
Kestävän matkailun periaatteet on tehty yhdessä Suomen Maailmanperintökohteiden ja Metsähallituksen luontokohteiden kanssa. Kestävän matkailun mittareita kohteille on katsottu yhdessä muiden maailmanperintökohteiden kanssa. Jaana Rannanpää toteaa sen olleen hyvin antoisaa yhteistyötä.

– Kaikki Verlan maailmanperintökohteen alueella toimivat yrittäjät ja yhteistyökumppanit ovat sitoutuneet kestävään matkailuun, Jaana Rannanpää kertoo.

Business Finland kertoo sivuillaan Sustainable Travel Finland -ohjelman toimivan vastuullisen matkailun puolesta. Jotta matkailuelinkeino pystyy vastaamaan muuttuvaan kysyntään ja kasvamaan jatkossakin, on kehityksen oltava kestävää. Tätä varten Visit Finland on kehittänyt matkailuyrityksille ja -alueille tarkoitetun Sustainable Travel Finland -ohjelman ja sillä saavutettavan Sustainable Travel Finland -merkin, kerrotaan sivustolla ohjelman periaatteista. Yrittäjät voivat hakeutua itsenäisesti mukaan ohjelmaan. Kaikki Suomen maailmanperintökohteet ovat hakeutumassa ohjelmaan. Jaana Rannanpää toivoo, että myös muut yritykset lähtevät rohkeasti hakeutumaan mukaan ohjelmaan.-Kestävän matkailun periaatteet otettiin Verlassa käyttöön vuonna 2016.

-Verlassa tehdään jatkuvasti työtä ja kehitetään toimintaa. Merkki ei tarkoita sitä, että kaikki on valmista, vaan että toimenpidesuunnitelma on valmiina. Työtä riittää kyllä edelleen, Jaana Rannanpää toteaa.


Verla on sitoutunut Suomen Unescon maailmanperintökohteille ja Metsähallituksen luontopalveluille vuonna 2016 laadittuihin yhteisiin kestävän matkailun periaatteisiin, jotka otetaan huomioon kaikessa omassa toiminnassa ja yhteistoiminnassa matkailuyrittäjien kanssa.

  1. Tuemme kohteiden arvojen säilymistä ja edistämme niiden suojelua
  2. Minimoimme ympäristön kuormitusta
  3. Vahvistamme paikallisuutta
  4. Edistämme kohteiden tuottamaa hyvinvointia ja terveyttä
  5. Edistämme paikallistaloudellista kasvua ja työpaikkojen luomista
  6. Viestimme yhdessä kohteen arvoista ja palveluista
  • Artikkelin kuva: Lassi Kujala
Jaa artikkeli: