Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

Sarka pois

Lähetyspuoti avattiin, uudistettuna ja siunattiin 22. lokakuuta. Puodilla oli tarjouksia ja tarjoilua. Ohikulkumatkalla kannatti pistäytyä tutustumassa.

Vapaaehtoisena puodilla työskentelevä Saimi Valkama on ollut jo lukuisat kerrat kävijöitä vastassa. Hän piti avajaispuheen ja leikkasi nauhan uudistettuun lähetyspuotiin.

Tukea eri maihin

Saimi Valkama kertoi muutamien ahkerien naisten ryhtyneen viime vuosisadan puolella ideoimaan käsityötuotteita arpajaisten lohdutusvoitoiksi.

– Aikaansaapia kun olivat, tuotteita jäi ylikin. Siitä lähetyspuoti sai alkunsa. Se sai nimekseen Lähetyssarka. Puodin kylkiäiseksi syntyi vähän myöhemmin kierrätystä eli kirppis ja sitten pieni kahvilakin. Vapaaehtoisilla oli alusta alkaen merkittävä osuus käytännön toteutuksessa. Niin on toki edelleen, hän lisäsi.

Syyksi nimimuutokseen Saimi Valkama kertoi:

– Nykyisin pellot on salaojitettu, joten sarkoja ei enää samalla tavalla erota viljavainioilla. Myöskään paksut ja lämpimät sarkahousut eivät ole muodissa, joten sanaa sarka ei enää kovin hyvin ymmärretä. Päätimme luopua Lähetyssarka-nimestä. Nimi Lähetyspuoti ilmaisee selvästi, mistä on kysymys.

Saimi mainitsi, että puotitoiminnan myötä on tavoitteena tehdä lähetystyötä entistä tutummaksi ja läheisemmäksi seurakuntalaisille. Seurakunnan tukemia lähettejä ja kohteita on ympäri maailmaa. Japanissa lähetystyötä tekevän Nummelan perheen vastuulla on ollut muun ohella kirkkorakennuksen valmistuminen. Itä-Siperiassa, Burjatiassa, kirkon rakennustyöhön on saatu tontti ja rakennuslupa.

Puodin tuotolla tuetaan sisar Bernardetten tyttöjen orpokotia Angolassa, israelilaisten ja palestiinalaisten lasten koulunkäyntiä Beit Sahourin koulussa lähellä Betlehemiä sekä Ristiinassa olevaa Parikanniemisäätiön lastenkotia.

– Olimmepa siis Afrikassa, Israelissa tai Suomessa, lasten ja nuorten elämä ei aina suju sillä tavalla kuin olisi oikeudenmukaista ja toivottavaa.

Saimi Valkama kertoi puutetta ja hätää olevan paljon. Ruoka, vaatteet, mahdollisuus käydä koulua, kaikkinainen huolenpito, myös turvallisuus tarvitsevat parannusta. Saimi toi esille kertomuksen viidestä leivästä ja kahdesta kalasta.

– Kun Jeesus siunasi eväät, niistä riitti kaikille nälkäisille. Onhan meilläkin jokaisella jotain eväitä, joita voimme jakaa!, hän lisäsi.

Puodin uudistaminen tarvitsi useita vapaaehtoisia ja monia työtunteja – toki myös rahaakin, mutta ennen kaikkea innostunutta ideointia, ”liikkeelle tönimistä” ja johtamista. Lämpimät kiitokset Saimi halusi osoittaa erityisesti Minna Nikille.

Saimi mainitsi, että vapaaehtoisten tarpeesta esimerkiksi joulumyyjäisissä ja toivotti tervetulleiksi mukaan. Syiksi omaan vapaaehtoisena olemiseensa hän mainitsi:

– Ensiksi elämäntilanteeni mahdollistaa sen, ainakin vielä. Toiseksi lapset ja nuoret ovat sydäntäni lähellä. Kolmanneksi: elämä on lahja, usko on lahja. Haluan vain tehdä yksinkertaista ruohonjuuritason työtä.

Näin katkesi nauha ja uudistettu Lähetyspuoti oli avattu…
…leikkaajanaan Saimi Valkama.

Siunaaminen

Valkealassa on ollut muutama kirkkoherra, joiden ura on kestänyt yli 20 vuotta. Sitä kautta he varmasti olivat aikanaan, osa nykyäänkin, paikkakunnalla hyvin tunnettuja. Carolus Bartholdi Ithimaeus oli kirkkoherra vuosina 1672-1702, David Hirn 1713-1741, Johan Kristian Hornborg 1808-1864, Karl Wilen 1892-1916, Julius Utriainen 1937-1965 ja viimeisimpänä Sakari Vihma 1975-2001.

Uudistetun puodin siunasi Sakari Vihma. Hän luki rukouksen ja mainitsi sitä ennen Elian, joka korjasi hajotetun Herran alttarin. Sakari kehotti:

– Pyrkikäämme siis rakentamaan rauhaa ja vahvistamaan toinen toistamme.

JK

Artikkelikuva: Sakari Vihma siunasi uudistetun puodin.

Jaa artikkeli: