Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

Syysluettavaa

Valoa suruun
Varpu Hintsasen ja Emilia Salorannan teos Valo joka ei kadonnutkaan, kertoo 8-vuotiaana kuolleen Senjan tarinan. Kirjaa lukiessa nousevat silmiin väkisinkin kyyneleet. Varpun tytär kosketti monien elämää ja varmasti WSOYn julkaiseman kirjan lukemisen jälkeen koskettaa lukuisia lisää. Yhteistyön voima tulee esiin useaan otteeseen.

Ruoan historiaan
Gaudeamuksen julkaisema Suomen ruokahistoria -Suolalihasta sushiin on tuhti tietopaketti. Ritva Kyllin teoksessa on kaikkiaan yli viisisataa sivua. Mielenkiintoisesta kuvituksesta mainittakoon Jaalan Vuorilahdella 1970-luvun alussa otettu heinänkorjuukuva ja edeltävältä vuosikymmeneltä oleva makkaratehdaskuva. Se on Kuusankoskelta. Hernekeitto mainitaan rintamasotilaiden suosikkiruokana. Ja on se maittanut monille aiemminkin. Eräs nälkiintynyt poika söi 1788 niin paljon hernerokkaa, että oli menettää henkensä.

Lauteilla
Aviadorin julkaisema Stadilaiset lauteilla jakautuu lyhyisiin osioihin. Heti ensimmäiseksi lukemastani osiosta sain uutta tietoa, josta ymmärrettävistä syistä on monien vaikea puhua. Muutenkin osa Torsti Lehtisen tekstistä herättää varmasti miettimään asioita. Monipuolisessa kirjassa saunasta paljastuu niin hyviä asioita kuin paheellisiakin.

Janne Kousa

Jaa artikkeli: