Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

Tahdon näyttelyyn

Tahdon! Rakkauden tarinoita on romanttinen näyttely Merikeskus Vellamossa. Se alkoi kesäkuussa 2019 ja päättyy syksyllä 2022. Nyt museo on kiinni.
Rakkaus tuo vahvan säväyksen elämään, ja juhla piristää arkea. Näyttelyssä nämä kaksi kohtaavat hurmaavalla tavalla. Voi olla, että romanttinen pariskunta pistää tanssin pyörteiksi ainakin näyttelystä lähdettyään. Taustalla kuuluvaa häämusiikkia olisi mieluusti jäänyt pidemmäksikin aikaa kuuntelemaan. Näyttelyssä ei tarvitse tyytyä vain katsomaan. Paikan päältä löytyy nimittäin häävaatteita soviteltaviksi.
Näyttelyssä on hääpukuja ja rakkaustarinoita Kymenlaaksosta yli sadan vuoden ajalta. Muistelipa tai suunnitteli omia ja toisten häitä, niin näyttelyssä viihtyy varmasti. Ihan jo viehtymys juhlien historiaan, kiinnostus käsitöihin ja romanttinen mielenlaatu vetoavat käymään näyttelyssä.

Häätunnelmaan pääsee varmasti, kun sovittaa vaatteita.
Näyttely on koristeltu romanttisesti.

1800-luvulta tähän päivään

Näyttely alkaa 1800-luvun talonpoikaishäistä. Niiden pääosassa juhli mustaan pukuun ja värikkääseen helykruunuun sonnustautunut kruunumorsian. 1900-luvulla morsian pukeutui huntuun ja kokonaan valkoisiin. Näyttelyssä on pukuja ja tarinoita 1900-luvun jokaiselta vuosikymmeneltä.
1800-luvun talonpoikaiskulttuurin tavaramerkkejä olivat punaväriset tekstiilit ja ajan tummentama puu. Kirkkaat pirtanauhat ja kapiokirstu sisältöineen kertovat ajasta, jolloin morsian kiersi kaasonsa kanssa talosta taloon. He pyytivät pellavaa ja villaa kapioihinsa ja sulhasen suvun vaatelahjoja varten. Moni häiden työläyttä huokaileva nykymorsian ihmettelisi, miten paljon tuona aikana morsiamella oli töitä.
1800-luvun maaseudun morsian painoi kruunun päähänsä hääpäivänään. Häitä juhlittiin useita päiviä, ja jokaisena hänellä oli painava kruunu päässään.
1800-luvulla puolison valitsivat vielä vanhemmat. 1900-luvulle tultaessa morsian ja sulhanen saivat itse valita toisensa. Näyttely esittelee 1910-luvun kapealinjaisen silkkikreppipuvun ja 1930-luvun tyylikkään vartalonmyötäisen viskoosipuvun. Niukkana sota-aikana hääpukukankaiden löytäminen oli vaikeaa, ja kierrätys oli yleistä.
1950-luvun morsian etsi vaikutteita filmitähtimuodista. Hollywood-filmit ja naistenlehtien muotipalstat inspiroivat. Seuraavan vuosikymmenen megatrendi oli minimuoti. Niinpä hääpukujenkin helmat lyhenivät. Sitä uudemmat puvut etenkin ovat monille tuttuja muotoilultaan.
Häillä on edelleen asemansa avioliiton sinettinä. Valokuvaaja Marko Laukkarisen romanttisen keveät hääkuvat tuovat modernia häätunnelmaa Tahdon!-näyttelyyn.
JK

Näyttelyssä on vaatteistoa monelta eri vuosikymmeneltä.

Artikkelikuva: Marko Laukkarisen valokuvissa luonto tarjoaa morsiamelle ja sulhaselle kauniin taustan.

Jaa artikkeli: