Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

Taidekymppi

Kouvolan taiteilijaseura Kouta ry juhli kymmenvuotista olemassaoloaan Myötä-näyttelyllä Kouvolan taidemuseo Poikilossa. Korona katkaisi näyttelyn, jonka avajaisia vietettiin 5. helmikuuta. Illalla oli vilkasta ja Kahvila-Ravintola Sävel Bistron yhteyteen järjestetyt tarjoilut tekivät kauppansa.
Näyttely tarjosi kattavan katsauksen Kouvolan taiteilijaseuran jäsenten uusimpaan tuotantoon.

Hanna Peräkylän Permanent Pressissä on uusiokäytettyjä tekstiilejä puukiekolla, nauloja, pellavalankaa ja öljyväriä. Watertightissä on pyörän sisäkumi uusiokäytetyllä puukiekolla, Fractionissa on myös tekstiiliä.

Seura ja näyttely

Kouta ry: ja Kouvolan taidemuseo Poikilo ovat tehneet tiiviisti yhteistyötä taiteilijaseuran perustamisessa, vuodesta 2009 lähtien. Kouvolan taiteilijaseuran toiminnan käynnistämiseen oli mukana vaikuttamassa silloinen museonjohtaja Johanna Vuolasto. Kuntaliitoksen jälkeen haluttiin koota paikalliset taiteilijat yhteen.
Kouta ry:n jäsenmäärä on vuosikymmenen aikana noussut tasaisesti. Mukana on myös taidetta opettavia.
Näyttelyyn osallistui kaikkiaan 34 taiteilijaa. He käyttävät laajasti eri työtapoja. Myötä -nimen taustalla on halu tuoda esille taiteilijoiden välinen hedelmällinen yhteistyö ja samaan suuntaan ponnistelu.
Nimessä on myös viittaus Kouvolan läpi virtaavaan Kymijokeen ja Kymenlaakson murteeseen. Myö kuuluu pohjoiskarjalaan ja kaakkoismurteisiin. Saman murrealueen muut persoonapronominit ovat mie, sie, hää, työ ja hyö.

Tiina Marjetan War I on taiteiltu värikkäästi tussilla ja akryylillä paperille.

Taiteilija Valkealasta

Hanna Peräkylä opettaa ja tekee taidetta. Hän syntyi Valkealassa 1984. Hän valmistui Savonlinnan taidelukiosta 2003. Sen jälkeen hän suoritti valokuvauksen perusopinnot Kymenlaakson opistossa, Anjalankoskella. University of Namibiassa Hanna oli vaihto-opinnoissa 2007. Taiteen kandidaatiksi hän valmistui tekstiilitaiteesta Taideteollisesta korkeakoulusta. Moholy-Nagy university of Art and Design Budapestissä hän suoritti lisää vaihto-opintoja. 2013 Hanna valmistui taiteen maisteriksi tekstiilitaiteesta Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulusta.
Vuosien varrella Hanna Peräkylän taidetta on nähty lukuisissa yksityis-, yhteis- ja ryhmänäyttelyissä muiden muassa Porvoon Taidehallissa, Espoon Galleria Aarnissa, Berliinin Galleria Pleikussa, Budapestin Hintaló Iszodassa ja FNCC Ranskalais-namibialaisessa kulttuurikeskuksessa Windhoekissa ja toki ihan tutussa Kustaan Galleriassakin.
Vuosien varrella Hanna Peräkylä on saanut monia apurahoja, stipendejä ja residenssejä. Taidekeskus Salmelan residenssitoimintaan kuuluu Nuorten taiteilijoiden talviresidenssi Mäntyharjussa sekä taiteilija-ateljee Viipurissa. Kummassakin näistä on Hanna päässyt taiteilemaan. Kansan Sivistysrahasto rahoitti unkarin kieliopintoja.
Turun Taiteilijaseuran yhteisöllinen residenssi Senegalissa kuului Suomen ulkoasiainministeriön tuella vuonna 2004 perustettuun Taf taf -kehitysyhteistyöhankkeeseen. Hankkeen tavoitteena oli parantaa vähävaraisen Santhiaban asuinalueen elinolosuhteita asukaslähtöisellä ja luovalla toiminnalla. Hanna Peräkylä osallistui tähän hankkeeseen ollessaan Taf Taf -residenssissä, Senegalin Dakarissa.
JK

Kipa Kirin Paljon onnea! -teoksessa yhdistyvät keramiikka ja sähköjunarata.
Eeva-Liisa Puhakan ja Jonne Pitkäsen Milky Way on kineettinen installaatio ja ääniteos. Siinä taide elää ihan käytännössä. (Myös artikkelikuva)
Jaa artikkeli: