Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

Taidetta ja kunniamerkki

Vuohijärven Luonto- ja kulttuuritalolla valmistaudutaan kiivaasti ensi kesään. Talvella on talo ollut muutaman iltapäivän tunnin perjantaisin auki.
Osa näyttelyn töistä on jäljellä Repovedestä kertovasta kesänäyttelystä, uudella tavalla järjestettyinä. Uutena talvinäyttelyyn on otettu mukaan Joel Sievers. Hänen työnsä ovat voimakkaita. Ihmistä hän kuvaa melko tarkasti. Muu vie enemmän moderniin ilmaisuun.

Pitkä työura

Viime vuosina erityisesti luontotalolla on keittiön puolella tuttu näky ollut ilolla palveleva Taina Horppu. Tasavallan presidentti myönsi hänelle pitkän työuran kunniaksi Suomen Valkoisen Ruusun ritarikunnan ensimmäisen luokan mitalin kultaristein. Mitalikahveilla Vuohijärven luontotalolla aloitettiin itsenäisyysjuhlat lähipiirillä.
Taina Horppu opetteli ensin puolison opastuksella hoitamaan hereford-lehmiä. Kun tuotanto lopetettiin, Taina sai töitä lähipiiristä eli Taidekeskus Salmelasta. Hän aloitti Mäntyharjulla pienessä kahvilassa. Enimmillään ruokittiin sata ihmistä, ja huomattiin, että kunnon ravintola tarvitaan. Taina opiskeli ravintola-alaa työn lomassa ja huomasi päätyneensä Kesäheinän ravintolapäälliköksi.
Kun karjankasvattajana kiire painottui kevääseen, tässä työssä kesät ovat vauhdikkaimpia. Talvet toimistolla ovat kevyempiä.
Taina on tehnyt kaikkea viemärin puhdistuksesta presidenttien kahvitukseen. Hän naurahtaa saaneensa kaikista töistä yhtä lailla onnistumisen iloa.
– Selvittiinpä siitäkin, hän saattoi todeta, kun 600 ihmistä oli ruokittu samana päivänä. Välillä on muutenkin osattu taipua ihmeisiin. Äärimmäisen mielenkiintoiseksi hän työtä kuvaa.
Kun Vuohijärven Luonto- ja kulttuuritalo sekä sen kahvila avattiin, Taina pyysi saada siirtyä sinne. Yhä hän on kiireisimpinä päivinä auttanut myös Salmelassa, mutta keventäminen oli iän karttuessa ja terveyden vuoksi tarpeen.
Nyt Taina odottaa eläkepäätöstä ja huolehtii, miten parhaiten osaa, kaiken kertyneen hiljaisen tiedon siirtämisestä eteenpäin. Hän toteaa, että kaikkea ei ole helppo kirjata ohjeiksi. Hän haluaa jättää tilaa nuorten tuomille uusille tuulille, mutta heidän on turha lyödä päätä seinään, jos hän on asian jo sujuvaksi ratkaissut.
Parhaaksi asiaksi työssä Taina toteaa ihanat ihmiset, jotka käyttävät usein vähäistä vapaa-aikaansa kulttuurin parissa. Hän haluaa nuoriakin opastaa varmistamaan kävijöille ikimuistoisen päivän.
• AK

Artikkelikuva EM: Taina Horpulle on myönnetty Valkoisen Ruusun kunniamerkki.

Tänä talvena Luontotalo tarjoaa taidetta. Voimavarat panostetaan pääosin kesään.
Jaa artikkeli: