Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

Takaisinvaltaus

Takaisinvaltaus

Taistelua

janne
Ma, 11.03.2019 – 19:16

Majuri Tuomas Väyrynen Karjalan prikaatista johti lentotukikohdan haltuunoton harjoituksia Utissa maaliskuun seitsemäntenä. Harjoitukseen liittyi harjoitusjoukon siirtyminen Kouvolan Tykkimäestä Aitomäen kautta Uttiin. 

 

Paikalle Utin lentokentän luokse päästäessä kävi jo pauke kuumana. Saattoikin päätellä, että miehiä on vielä hengissä. Harjoitukset alkoivat vähän aikaisemmin kuin piti. Harjoituksissa käytettiin hyödyksi simulaattoreita. Utin suojauskomppaniasta saatiin vahvistusta Karjalan prikaatin väelle. 

Mikäli olisi kohdattu isot tappiot, olisi hyökkäys keskeytetty. Kovien tappioiden jälkeen olisi vedetty harjoituksia uusiksi. Sitkeyttä ja kovaa kuntoa taisto vaati. Hangesta ei saanut kummoistakaan kuoppaa, johon piiloutua. Kärsivällinen mieli asettautui taistelijan ominaisuuksista tärkeimpien joukkoon. Kiväärien paukkupatruunat löivät tulta ja melu jatkui tunnista toiseen.

Valppain mielin olivat asemissaan taistelijat. Kun yhtenä hetkenä odoteltiin, saattoi kaikki pian olla toisin.

Odottelua oli reilusti katsojillakin. Bussiin pääsi halutessaan lämmittelemään. Jonkun verran kävi avoimessa maastossa kylmä tuuli, joten pikkupakkasesta huolimatta oli hyvä, jos oli lämpimästi pukeutunut. 

Siviilit pidettiin jatkuvasti sopivan välimatkan päässä taistelun tuoksinasta. Paukkeen takia kuulon suojaaminen oli tärkeää. Siirtymät ohjeistettiin hyvin. Katsojat vietiin näkemään hyvin etenemistä, mutta missään vaiheessa ei jouduttu vaaravyöhykkeelle. Tiellä saattoi turvallisesti seurata, kun patruunat paukkuivat kahta puolen.

Majuri Tuomas Väyrynen mainitsi hyökkäysnopeuden  olevan sen, mitä mies hangessa juoksee. Hankikanto vauhditti liikkumista. Ajoneuvon vilkkuvasta valosta saattoi päätellä, että osuma on tullut. Siitä myös tiesi, ettei turhaan kannata enää ampua. Lumiolosuhteet antoivat hyvin myöten metsässä liikkumiselle. Lumi antoi näkösuojaa. Vallin takana olevasta tarkka-ampujasta oli vaaraa hyökkääjille. Välitavoitteeseen päästiin kuitenkin vähillä tappioilla.  

Autolle oli harjoitusten seuraamisen aikana saatu aseistettu vartio. Muussa tilanteessa olisi reaktio ja tunnelma olleet aivan toisenlaiset. Nyt saattoi vain tuumia, että hyvää huolta Ruotuväen ja paikallismedian edustajista pidetään, kun valvotaan aseet kädessä, ettei autolle käy mitään.

• JK & SK

 

Panssarivaunut
Leopardit ja muut raskaan kaluston edistyksellisten edustajat vyöryivät metsässä eteenpäin taistelun ollessa jo pitkällä. Raskaan panssarikaluston jyly maalasi voitokkaan kuvan metsän äänimaisemaan.

 

Jaa artikkeli: