Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

Talenttina sirkus

Sirkus Bravuuri kisaamaan Talent Suomi-ohjelmaan.

Kouvolassa toimiva Sirkus Bravuuri tarjoaa jännittävän harrastuksen kaiken ikäisille. Tarjolla on ryhmiä vauvoille, lapsille, nuorille ja aikuisille. Sirkusharrastus on helppo ja hauska aloittaa lapsena yhdessä vanhemman kanssa. Myöhemmin harrastuksesta voi tulla jopa ammatti, mikäli intohimo harrastamiseen on tarpeeksi kova. Bravuurin esiintyjäryhmä on esiintynyt muun muassa Pietarin Suuressa Sirkuksessa, Viking Linen laivoilla, Tykkimäen huvipuistossa, Plan-Ilta lapselle -ohjelmassa, sekä useissa muissa tapahtumissa ja yksityistilaisuuksissa.


Perheyritys
Konsta Nakov perusti Sirkuskoulu Bravuurin vuonna 1994. Sirkuskoululla on tilat Kuusankoskella vanhasta kaupasta saneeratuissa toimitiloissa. Vuonna 2016 Sirkuskoulu Bravuurissa tapahtui sukupolven vaihdos. Perustaja Konsta Nakov vetäytyi nauttimaan eläkepäivistä ja hänen tyttärensä Maria ”Maru” Hyytiäinen astui tirehtöörin saappaisiin. Ohjaajina Bravuurilla toimivat Emilia Nykänen ja Terhi Hirvonen, sekä apuohjaajina esiintyjäryhmän oppilaita.
– Meillä on aika vakiomäärä harrastajia, eli noin sata oppilasta vuosittain. Se on maksimimäärä, mitä pystytään ottamaan, Maru kertoo Bravuurin harrastajista.


Kevätkauden aloittamista siirrettiin tänä vuonna suunnitellusta kolmella viikolla. Toiveena ja tavoitteena on päästä aloittamana opetus edes pienryhmissä helmikuun aikana.
– Oppilaita on jo kova ikävä ja hekin varmasti haluaisivat jo harrastamaan, Maru sanoo.

Uudenvuoden esitys
Kouvolan Uudenvuoden juhla esitettiin kaupungin YouTube-kanavalla. Juhlassa pääsimme ihastelemaan Sirkus Bravuurin jännittävää valoshowta. Esitys koostui sirkusartistien valloittavasta neljän artistin valosiipiryhmästä, jotka muodostivat liikkeillään ja led-valoin koristelluilla puvuillaan kauniita kuviota pimeällä lavalla. Toisessa numerossa pixel-tekniikan avulla muodostettiin erilaisilla kuvakokonaisuuksia, jotka kruunattiin taitavasti synkronoidulla viuhkatekniikalla.
Kolmannessa numerossa vuorossa oli perinteinen sirkuslaji, jongleeraus, yhdistettynä LED-valoihin. Lavalla lenteli huikea määrä loistavia keiloja. Viimeisenä ohjelmanumerona oli viiden artistin muodostama Flash Of Hoops -numero, joka sai värien ja kuvioiden avulla lavalle aikaiseksi melkoisen ilotulituksen ilman raketteja.

Kouvolan uuden vuoden 2021 led-valoshow näytöksestä

Perusvälineitä sirkukseen löytyy Suomestakin, mutta heti jos etsitään jotain erikoisempaa, pitää ne tilata ulkomailta.
Esityksessä käytetyt upeat valopuvut on tilattu ulkomailta. Led-välineet ovat melko arvokkaita, joten onneksi puvut eivät ole kertakäyttöisiä.
– Livenä valot pääsevät erityisesti oikeuksiinsa. Nyt oli vaan pakko olosuhteiden vuoksi tehdä show streamattuna, Maru kertoo.


Kansainvälistä yhteistyötä ja opintoja
– Meillä kävi paljon aikanaan venäläisiä taiteilijoita. Heidän kanssaan tehtiin yhteistyötä, ja he opettivat meille uusia juttuja. Tietoa ja taitoa jaettiin molemmin puolin, Maru kertoo.
Sirkusalaa voi opiskella Suomessa. Lahdessa Koulutuskeskus Salpauksessa voi opiskella sirkusartistin perustutkinnon.
Turun Ammattikorkeakoulussa on Teatteri-ilmaisun ohjaajan (AMK), sirkus -koulutus, josta valmistuu sirkustaiteilijoita, joilla on monipuoliset sirkustekniikan tiedot ja taidot. Maru on tehnyt pedagogiset opinnot Suomen Nuorisosirkusliiton koulutuksessa.
– Sirkusala on myös hyvin pitkälle tekemällä oppimista, Maru sanoo.
Bravuurilaiset panostivat viime vuonna vahvasti markkinointiin, ja se kantoikin hyvin hedelmää vuodelle 2020.Ryhmälle oli sovittuna paljon esityksiä ympäri Suomea. Valitettavasti maailman tilanteen vuoksi sovitut esiintymiset peruuntuivat.


Bravuuri Talent Suomi-ohjelmassa
Bravuuri on tänä keväänä mukana Talent Suomi -ohjelmassa. Ohjelma alkaa 7.2.2021 MTV3-kanavalla. Bravuuri haki ohjelmaan mukaan pitkän harkinnan jälkeen.
– Tuli hyvään saumaan, kun muita esiintymisiä ei nyt ole. On hyvin aikaa panostaa ohjelman esityksiin, mikäli pääsemme ohjelmassa jatkoon, Maru toteaa.


Taikaa ja sirkusta
Kouvolan kaupunki oli järjestämässä taikasirkustapahtumaa Kouvolatalolla helmikuussa 2021. Valitettavasti näyttää siltä, että yleisötapahtumaa ei voida vielä tuolloinkaan järjestää. Sen sijaan suunnitteilla on kasata jonkinlainen videokooste kaupungin YouTube-kanavalle. Ohjelmassa on luvassa nuori taikurilupaus Elmo ja Sirkus Bravuurin esityksiä. Tapahtuman juontaa Aatu Itkonen.

Vauhdikasta rullaluisteluakrobatiaa.


Maru on päässyt vuosien varrella moneen eri sirkuslajiin sisään, mutta tällä hetkellä pinnalla hänellä on jongleeraus, hulavanteet, rullaluisteluakrobatia ja ryhmäakrobatia.
Ryhmäakrobatiassa Maru on pienestä koostaan huolimatta vahva pohja kannattelemaan pyramidin huipulla olevia.
– Ryhmäpyramidit on sellainen numero, mistä voi olla ylpeä. Pyramidit ovat tehneet vaikutuksen katsojiin ja sitä on ihana esittää, Maru kertoo.
Sirkuspuolellakin on festivaaleja ja kilpailuja. Bravuurin ryhmä ehti käydä Saksassa nuorisosirkusten kilpailussa, ja sieltä tultiin kultamitalit kaulassa kotiin.
– Kansainvälinen kilpailu oli todella valaiseva kokemus. Oli mielenkiintoista nähdä, millaisia juttuja eri maissa tehdään. Tällaisiin kisoihin lähdetään varmasti uudestaankin mukaan, Maru iloitsee.
Sirkus yhtenä ammattina

Yrittäjälle viime vuosi on ollut todella vaikeaa aikaa. Marun toinen ammatti on sairaanhoitaja ja siltä alalta on töitä onneksi löytynyt sirkustyön rinnalle. Usein sirkusalan ihmisillä on myös toinen ammatti. Suomessa pelkällä sirkustyöllä ei vielä ihan täysin elä. Jos aikoo tehdä uran sirkusalalla, on lähes pakko lähteä ulkomaille töihin.
– Meillä on äärettömän taitavia esiintyjiä ja he pärjäisivät varmasti tällä alalla. He opiskelevat kuitenkin muun alan ammatteja. Moni opiskelee esimerkiksi lääkäriksi, tai bioteknikoksi, Maru kehuu esiintyjiään.

  • Laura Parkko
  • Kaikki artikkelin kuvat Sirkus Bravuurin kuva-arkistosta
Jaa artikkeli: