Tirvalaisen Anu Toivakka-Venhon omistama Hetku voitti tammikuisena lauantaina kylmäverioriiden
ja -ruunien TalviCup-finaalin 10 000 euron ykköspalkinnon Vermossa. Voittoputki jatkui
Jokimaalla.
Anu Toivakka-Venho asuu Tirvalla. Kahdeksan vuotta sitten heinäkuussa Anun naapuriin Ari ja Kaisa Tuurin hevoselle syntyi varsa, joka sai nimen Hetku.
Kun varsa oli päivän vanha, kävi Anu sitä katsomassa todeten sen todella somaksi, niin kuin aina tietysti pienet varsat tuppaavat olemaan.
Anulla oli vielä siinä vaiheessa kotitallissa oma hevonen, Salamoiva. Saman vuoden syyskuussa koitti surullinen hetki, kun Salamoiva jouduttiin lopettamaan. Se oli Anulle todella kova paikka.
– Siinä vaiheessa ajattelin laittavani kaikki hevostarvikkeeni myyntiin ja päätin, että Salamoiva oli viimeinen hevoseni. Tein varmaan kolme tuhannen palan palapeliä lyhyen ajan sisään, neuloin ja istuin sohvan mutkassa mieli maassa. Sitten miehenikin sanoi, että eihän tätä kestä kukaan katsoa, pitäisikö sinun hankkia hevonen, Anu kertoo.
Anu meni uudestaan naapuriin tervehtimään Hetkua ja ostopäätös syntyi nopeasti. Anusta tuli Hetkun omistaja vielä saman vuoden puolella.
Kolmevuotiaana Hetku kävi Marko Heikarin ravitallilla opettelemassa radalla oloa. Huhtikuussa 2019 Hetku muutti Marko Heikarin tallille Toikkalaan. Myös Salamoiva oli ollut Heikarin tallilla, ja Anu tunsi Markon jo pitkän ajan takaa.
– En koskaan ajatellut muuta paikkaa Hetkulle. Olen ollut raveissa töissä ja Marko on pitänyt kauan ratatallia, joten tiesin hänen tapansa toimia. Se oli itsestään selvää, että Hetku menee Markolle valmennukseen. On kiva, että Hetku saa olla täällä maalaistallissa.
Treeniä Hetkun tahtiin
Hetkun hoitaja Kiia Heikari kertoo, että Hetkulle on mieleistä mennä kärryjen edessä normitreeniä.
– Meillä on täällä hyvät ajopaikat, ja kesällä voidaan käyttää hevosia järvessä. Jos tarvitsee käyttää hevosta radalla, on sinnekin matkaa vain 15 km. Mahdollisuuksia treenaamiseen täällä on, Kiia kertoo.
Kilpailukaudella Hetkun kanssa treenataan noin joka toinen päivä.
– Jonain päivänä mennään kovempaa, toisena päivänä treenataan rauhallisemmin. Kun ollaan treenikaudella, ajetaan noin neljä kertaa viikossa. Kun ajetaan hevoselle pohjakuntoa, myös lenkkien pituus on pidempi.
Kiia kertoo, että on olemassa sanonta: Hevosta ei pidä treenata samalla, kun sillä ajetaan kilpaa. Sille pitää antaa aikaa palautumiseen.
Hetkulle laitettiin toimittajan vierailunajaksi raviriimut päähän. Hetku taisi hetken luulla pääsevänsä taas juoksemaan kilpaa.
– Se on aina valmis lähtemään joka paikkaan, treenaamaan ja kisoihin. Hetku tykkää selvästi sen hommasta. Sen huomaa radallakin. Hetku ei helposti päästä toista hevosta ohitse, Kiia sanoo.
Vanha sielu
Anu ja Kiia kertovat Hetkun olevan vanha sielu. Nyt hieman vanhempana se on vähän luopunut sen loputtomasta uteliaisuudesta.
– Jo varsana, kun sitä opetettiin huomasi, että Hetkulle kävi kaikki. Monta kertaa tuli olo, että hevonen on vanhempi kuin se onkaan. Sen ollessa nuorempi, alkoi tallin omistaja korjata aitausta porakoneella. Tarhakaveri lähti karkuun, mutta Hetku meni heti uteliaana seuraamaan, mitä tapahtuu. Hyvin osallistuva hevonen, Anu nauraa.
Harmillisten vaivojen kautta voittoon
Naiset myöntävät, että aina voittaminen tuntuu kivalta. Erityisen hienoa se on hevosen kanssa, jolla on ollut ongelmia, mutta ne on saatu hoidettua kuntoon. Jossain vaiheessa oli pelkona, ettei Hetku voi jatkaa ravihevosena lainkaan.
– Ei ole mitenkään itsestään selvää, vaikka hevonen olisi nuorena pärjännyt, että se pystyy treenitaukojen jälkeen palaamaan sille tasolle, mitä aiemmin sillä oli, Kiia sanoo.
Helmikuussa 2020 Hetku juoksi voiton ja sitten alkoi myös raveissa koronatauko. Hemppa oli huippuvireessä, mutta treeniä höllättiin, sillä ei ollut tietoa, koska raveihin taas päästään. Hevonen alkoi oireilla toista takajalkaa. Ongelmaa tutkittiin useiden eri eläinlääkärien kanssa, mutta vikaa ei tahtonut löytyä.

Syyskuussa 2020 Hetku vietiin Teivoon eläinlääkärille ja vika löytyi.
– Vaiva oli sellainen, että se alkoi oireilemaan, kun hevonen jäi kevyemmälle treenille. Kuulostaa hassulta, koska ihmisillekin tulee rasitusvammoja, kun treenaa liikaa. Tällä se oli päinvastoin, Kiia sanoo.
Ohjeeksi annettiin, että ajamalla jalka paranee. Ja suureksi onneksi, näin kävi. Hetkulla oli 11 kuukauden tauko raveista, ennen kuin lähdettiin kokeilemaan starttia. Aluksi juoksu ei ollut ihan priimaa, mutta hevoselle haluttiin antaa aikaa. Usein juoksu paranee starttien karttuessa. Hetku teki hyviä juoksuja, mutta kovin terä siitä vielä puuttui. Voittoja ei sillä kaudella tullut.
Hetkulla todettiin keväällä 2021 hengitystievirus, jonka vuoksi jouduttiin treeniä taas keventämään. Kipeätä hevosta ei voi tietenkään treenata samoin, kuin tervettä.
Tästä seurasi se, että vanha jalkavamma alkoi taas oireilla. Nyt onneksi tiedettiin, mikä jalassa on, ja tällä kertaa vaiva parani nopeasti. Hetkulla oli tällä kertaa 7 kuukauden tauko raveista.
–Hetkun valmentaja Markokin sanoi, että periaatteessa sen olisi voinut viedä jo aikaisemmin raveihin. Hevoselle haluttiin kuitenkin antaa aikaa. Koko ajan on menty hevosen ehdoilla. Siten, mikä on hevoselle parasta.
Nyt Hetkusta näkee, että se on vaivaton.
–Hetku on todella kovaluontoinen radalla, mutta kyllä se radan ulkopuolella näyttää, jos kaikki ei ole hyvin. Nyt se on kaikin puolin sen toisen tauon jälkeen hirmu hyväntuulinen, lähtee mielellään raveihin ja on ravipaikalla todella zen, Kiia toteaa.
- Laura Parkko