Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

Talvirieha Anttilassa

Talvirieha Anttilassa

VS logo

janne
Ma, 11.03.2019 – 19:28

Anttilan Hevoskasvattajat ry järjesti helmikuun viimeisenä sunnuntaina talviriehan. Hevosten ja ponien match show tarjosi kaiken ikäisille katsottavaa. 

 

Anttilan raviradalla oli parisenkymmentä autoa. Hevosia oli jokunen vähemmän. Kirkonkylällä oli maisema harmaa vähäisen lumen myötä. Toisin oli raviradalla, jonka talvisessa metsämaisemassa väki viihtyi.

Lapsille oli pulkkamäki. Pientä korvausta vastaan pääsi rekiajelulle. Kotakahviossa keitettiin nokipannukahvit.

 

Poneja

Uusissa paikoissa pitää gotlanninruss Sleipnir T:n vähän pyöriä ja katsella. Ponit kehittyvät hitaasti. Nelivuotiaan orin esitteli Laura Taimioja. Virkeää ponia käytetään ratsastuksen opettamiseen. 

Ponin varsinainen koti on Elimäellä. Viime kesänä se oli Miehikkälän orilaitumella, jossa se sai runsaasti medianäkyvyyttä. Miehikkälässä Sleipnir T oli ainoa poni. Sosiaalinen ja kaikkien kanssa toimeen tuleva poni härnäsi välillä hevosia, eikä pelännyt niitä. Hevoset purevat joskus toisiaan, mutta Sleipnir T oli välttynyt pienemmästä koostaan huolimatta puremajäljiltä.

Matchshow’t ovat siitä hyviä, että ponin kanssa pystyy harjoittelemaan reissussa olemista. Siron näköisen ponin koko on aika lailla siinä, millaisena se tapahtumassa nähtiin. Poni vankistuu ja korkeutta saattaa vähäsen tulla lisää. Yleensä rodun ponit kuitenkin ensin saavuttavat täyden korkeudensa ja sitten leveyden.

Irlannincob on romanien vaunuhevosina aikoinaan käytetty rotu. Anttilassa vieraillut poni Väinölän Velho on alle kymmenen vuoden ikäinen. Sen ollessa pieni ei rodun edustajia juurikaan Suomessa ollut.

Irlannincobit ovat fiksuja. Ne tarvitsevat aivotyöskentelyä. Niitä voi käyttää ratsuna ja kärryn vetämiseen. Ratsastamiseen poni on hyvä. Väinölän Velhon silmäkulmasta löytyy pilkettä. Esillä ollut poni on kooltaan keskiverto. Ylipäätään rotu on melko pienikokoista.

Tallityttö Essi Marttila talutti ponia. Omistaja Susanna Monthan Korian takamaalta kertoi pienen tallin ponista.

Anttilan raviradalla he kävivät ensimmäistä kertaa. Kuvia paikasta on katsottu aiemmin. Tapahtuman järjestämistä tallin väki pitää mukavana asiana. Sääkin ilahdutti.

Rodun poneilla esiintyy metabolista oireyhtymää. Ruunalta on testattu, ettei sillä ole aineenvaihduntahäiriötä. Vanhemmiten voi tulla jalkavaivoja. Siksi on tärkeää, että ponin paino pysyy sopivana, ja sitä valvotaankin, ettei poni lihoisi.

Kaviot ja karva ovat hyviä. Rotu pärjää hyvin Suomen talvessa. Tallissa poni ei oikein viihdy. 

Ennen lähtöä mietittiin, millä tuulella Velho tapahtumapäivänä on. Ihmismäärä ei näyttänyt ponia häiritsevän. Emänsä ainoa varsa nautiskelee elämästä. 

Ponin häntää pitää leikata ja tupsuja myös välillä. Muuten häntä laahaisi herkästi maata.

Rotuun kuuluu melkein kokonaan valkoisia, kellertäviä ja mustia. Lehmän mieleen tuova mustan ja valkoisen kirjavointi on yleisin.
• JK & SK
 

Jaa artikkeli: