Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

Talvisodan muistelua

Iltatähden turinatuokiossa keskusteltiin 21. marraskuuta talvisodasta. Mukana oli useita
evakkoon lähteneitä. Talvisota alkoi torstaina 30.11.1939 ja päättyi keskiviikkona 13.3.1940.

Talvisodan alkamisajan säätä muisteltiin syksyisenä. Lunta ei ollut vielä, mutta pakkasta kuitenkin.
Mannerheimin sanoja kunnioitettiin. Ylipäällikön päiväkäsky päätyi lukuisille seinille. Henki oli kysymyksessä, joten Carl Gustaf Emil Mannerheimia ei kritisoitu. Sodan jälkeen esitettiin kritiikkiä marsalkkaa kohtaan.

Sotamuistoja

Kuusankoskella koulua käynyt oli koulussa pillien huutaessa. Lapset juoksivat kuin varpusparvi eri suuntiin. Opettaja sanoi: – Sota on syttynyt. Liisa-hevoselle ei ollut tallia. Hevonen joutui värjöttelemään kylmässä. Tuhot näkyivät Kouvolassa, joka paloi aika reippaasti. Tuttu hoiti junia. Junia hoitaneita ei lähetetty rintamalle.
Tulituksen kohteeksi joutuneessa talossa ollut muisti ruokana olleen potkosoppaa. Äkkiä komennettiin pöydän alle mahalleen. Ikkunan takana oli aiemmin suuri puu, nyt sen kohdalla oli vain kuoppa. Puuta ei näkynyt missään ja pari ikkunaa oli mennyt rikki.
Armeijaan 5.9.1943 päätynyt muisteli jatkosotaa. Konekiväärit olivat mukana. Ikää oli 17 vuotta. Kaveri oli tarkka siitä, että panoksia ei kuluteta turhaan. Viiden miehen sarja oli tehokas. Yö selvittiin. Miehet löysivät teltan, missä jaettiin ruokaa ja sitten syötiin. Ryhmä siirtyi pois alueelta. Nuotiot olisivat etenkin yöllä paljastaneet sijainnin. Päivällä kulki lentokoneita. Kun paikkaa ei paljastettu, lentokoneet eivät tienneet missä miehet ovat.
Jotkut lähtivät Kannakselta heti sodan syttyessä. Sortavalan maalaiskylässä vietettiin aurinkoisia, talvisia pakkaspäiviä. Pommikoneet lensivät yltä toistuvasti. Pimeällä näkyi loimotusta.
Tummatukkaisen mieleen jäi vahvasti Jyväskylän maalaiskunnasta isännän kommentit. Hiusten värin takia häntä haukuttiin ryssäksi. Osa evakoista kohtasi asennetta:
– Mitä varten te tänne tulitte, olisitte jääneet sinne.
Rintamaan oli kertojalla etäisyyttä, joten sodan aikana ei tarvinnut lähteä pois kotoa. Rauhan tullessa heräsi itku. Piti lähteä. Junanvaunun reunalla oli lavereita. Kyläläisiä oli mukana paljon. Päivä oli kevättalvisen aurinkoinen. Härkävaunussa ei ollut vessaa ja meteli oli kova. Keskellä oli kamiina. Lotat antoivat asemalla velliä. Jyväskylän maalaiskuntaan sijoitettiin väki.

Koulunkäynti keskeytyi

Antti Värrin elämään on mahtunut lukuisia muuttoja. Iltatähteen muuton hän kertoi olevan 26. siirto.
Antti Värri aloitti koulunkäynnin 7-vuotiaana, talvisodan syttyessä. Antti oli Säkkijärvellä ensimmäisellä luokalla. Suomi oli joutunut sotaan. Koulunkäynti lopetettiin siihen päivään. Koulusta tehtiin sotasairaala. Kotiin oli matkaa viisi kilometriä.
Ensimmäiset Antin näkemät pommikoneet lensivät Ristniemen linnakkeen yli. 24 konetta suuntasi pommittamaan Lappeenrantaa . Sota-aika alkoi. Kohta sen jälkeen Kuolemanjärveltä saapui siirtolaisia. He olivat rintaman läheltä tulleita. Kaksi perhettä ja vanha pariskunta, yhteensä kymmenen saapui. Isossa tuvassa oli paljon tilaa.
Antin vanhin veli oli suojeluskunnassa. Hänet oli komennettu Ristniemen linnakkeelle. Isä oli kunnan tehtävissä.
Kotona pelättiin. Henki oli kysymyksessä. Kuolemanjärven siirtolaisten lähdettyä tuli toisaalta kaksi perhettä. He tulivat turvaan rannikolta, jonne oli kuusi kilometriä.
Venäläiset hävittäjät tulivat ja ampuivat sarjatulta. Antti oli Erik-papan kanssa kuuntelemassa uutisia tuvassa. Muut olivat navetan kiviseinien sisäpuolella. Kaksi konetta ampui sarjat kattoon. Erik, vanha merikarhu, oli lämmittelemässä uunin lähellä. Samat koneet lensivät eteenpäin.
Naapuritalon ikkunasta ammuttiin sisälle. He olivat murkinalla, niin kuin siellä päin sanottiin. Isäntä oli pöydän päässä, palvelijoita oli paljon. Talonväki oli kaikki syömässä. Pahimmat osumat sai isäntä. Päähän osui luotisuihku.
Pitäjän suurimpiin kuuluvassa kiinteistössä verhot syttyivät palamaan osumasta. Tulipalo levisi. Talo paloi iltapäivän aikana. Ihmiset saatiin pelastettua ja karja pois. Tuli tunne, että rintamalinja on liian lähellä. Turvaa piti hakea.
Maidonvastaanottopaikalla piti kaikkien olla kello 18.00 mennessä. Paikalle kerittiin ja päästiin. Linja-autoa ei kuitenkaan tullut. Illan mittaan siirryttiin Hovin myllyn myllytupaan. Pakkanen oli kova, varmasti yli 20 astetta ja mereltä tuuli. Kahden kylän väki yritti sijoittua taloon. Karjapaikatkin olivat täynnä siirtolaisia.

Lähtö

Yöllä tietä pommitettiin. Kuului ryskettä, ja ilmanpaine heitteli ovet auki. Eläimet huusivat täyttä huutoa. Eiväthän ne tajunneet kuin ilmanpaineen vaikutuksen. Antti Värrin äiti lähti kysymään viereisestä talosta, tien toisella puolella, tuleeko autoja. Talo oli kunnanjohtaja Heikki Hovin, ja siitä oli tehty joukkosidontapaikka. Jäällä olivat jo taistelut käynnissä. Naapuripihaan tuotiin haavoittuneita.
Tie oli poikki. Neuvostoliittolaiset olivat toisella puolella tietä, suomalaiset toisella. Konekiväärit naputtivat rintamalla. Antin veli oli komennettu tarkistamaan, ettei ketään jää kylään. Veli toi mukanaan vanhanpojan. Veljen kyytiin hypättiin. Reki tuli täyteen ihmisiä.
Mentiin kotiin. Samana iltana, yötä myöten, laitettiin kaksi hevosta valjaisiin ja lastattiin sen mitä oli lastattavaa. Lapset ja vanhukset lähtivät rekeen kohti Lappeenrantaa. Tarkoitus oli mennä Pulsan asemalle.
Pihasta lähdettäessä saapui suomalaisia sotilaita. He olivat pohjoisen puolelta siirrettyjä. Sotilaat majoittuivat lämpöiseen tupaan. Kovassa pakkasessa lähdettiin vaeltamaan kohti Pulsan asemaa. Matkaa oli 40 kilometriä. Välillä mentiin suojaan, hävittäjien ampuessa. Matkalla nähtiin autioituneita kyliä. Kaikki olivat lähteneet jo pois.
Saavuttiin Pulsan asemalle. Aseman rakennus oli saanut osuman edellisen yön pommituksessa. Asema oli peitetty pressuilla. Siellä oli mahdollisuus olla. Vartuttiin siirtoa junalla eteenpäin.
Kouvolassa asemarakennuksen ruokala oli saanut osuman. Rakennus paloi. Evakkojuna siirrettiin kohti Tornionmäkeä. Vartuttiin, että päästään jatkamaan matkaa. Lotat oli komennettu paikalle. He toivat evakkojunalle keitettyä riisivelliä. Asemaravintolasta saatiin pelastettua rinkeleitä. Muonitus toimi. Velli oli hyvää ja rinkelit. Matka jatkui Satakunnan maakuntaan.
• JK

Jaa artikkeli: