Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

Talvisota päättyi 13.3.

Talvisodan päättymisen muistohetki Helsingin tuomiokirkossa ja Senaatintorin kahvit peruttiin koronavirustilanteen vuoksi. Kouvolan keskuskirkon tilaisuus ja monet muut jäivät niin ikään pitämättä.
Kaikkien Suomen luterilaisten, ortodoksisten ja katolisten kirkkojen kirkonkelloja soitettiin perjantaina 13.3. kello 10.55–11.00. Valkealan kirkolla suurin osa paikalle saapuneista kokoontui pellon puoleiselle kirkon seinustalle.
Kirkon kellojen soitolla muisteltiin hetkeä, jolloin sota päättyi. 13.3.1940 kello 11.00. astui voimaan Suomen ja Neuvostoliiton välinen rauhansopimus.
Ympäri maata sytytettiin kynttilöitä sankarihaudoilla ja talvisodan muistomerkeillä. Sodan päättymisen muistoksi kirkonkellojen soidessa Helsingin tuomiokirkon portailla sytytettiin 105 kynttilää – yksi marraskuun 30. päivä 1939 alkaneen sodan jokaista päivää kohden.
Sisäministeriö suositti yleistä liputusta koko maassa. Kello 8 oli aika nostaa liput salkoon. Auringon laskiessa oli aika ottaa liput alas ja taitella ne talteen. Kuvaa otin Iltatähden kerrostalojen edustalla olevasta lipusta, joka komeasti liehui tuulessa.

JK

Sankarihautausmaalle on haudattu talvisodassa ja jatkosodassa menehtyneitä.
Siniristilippu liehui Iltatähden salossa.


Artikkelikuva: Kirkolle oli kerääntynyt väkeä rauhoittumaan talvisodan päättymisen muistoksi.
Kirkonkellot soivat rauhallista tahtia viisi minuuttia.

Poimin netissä vastaan tulleista kommenteista onnellisen äidin, Hanna Haikosen, sanoja 13.3.1940 liittyen: -Yritän osaltani huolehtia, että lapset oppivat Suomen historiaa. Kysyin, muistaako 4-vuotias vielä, miksi liput olivat tänään salossa. Hän muisteli, että on lumikisan päättymisen päivä. Riittävän hyvä. Jatketaan ensi vuonna.

Juhlia peruttu

Koronavirustilanne aiheutti monia äkillisiä muutoksia, ja tapahtumia on jouduttu perumaan viime tingassa.
Hallituksen 12. maaliskuuta antaman suosituksen myötä yleisötilaisuuksien järjestäminen perutaan ainakin toukokuun loppuun asti. Tilanne aiheuttaa jopa historiallisia katkoksia tapahtumien järjestämisessä.
Via Crucis -pääsiäisvaellusta ei nähdä pääsiäislauantaina Helsingissä. Vuodesta 1996 alkaen järjestettyä Via Crucista on seurannut vuosittain 15 000 – 20 000 osallistujaa.
Suomen Lähetysseura ja Lahden seurakuntayhtymä peruuttavat toukokuiset Lähetysjuhlat, ensimmäistä kertaa juhlien 1859 alkaneen historian aikana.
– Lähetysseurassa olemme pettyneitä siihen, että joudumme tekemään päätöksen Lähetysjuhlien peruuttamisesta. Viranomaislinjauksen mukaan meillä ei ollut muuta vaihtoehtoa, ja ymmärrämme tilanteen vakavuuden.
Lähetysjuhlille on tultu sotien aikana ja monenlaisina vaikeina vuosina. Olemme historiallisessa ja hämmentävässä tilanteessa.
-Valmistelut yhdessä Lahden seurakuntien kanssa ovat sujuneet erinomaisesti ja pohdimme, voisimmeko lähitulevaisuudessa tehdä jotain samankaltaista tapahtumaa yhdessä ja hyödyntää tehtyä työtä”, sanoo Lähetysseuran varatoiminnanjohtaja Satu Kantola.

Jaa artikkeli: