Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

Talvisotaa Vuohijärvellä

Valtio perusti talvisodan aikana Vuohijärvelle Kalso Oy:n vaneritehtaan ja Savon radan välissä olevalle Kalson lahdelle lentokentän, siis Kalson lahden jäälle.
Tämän lahden ja Vuohijärven välissä oli komeaa hongikkoa kasvava Lemetin kangas. Maan omisti Anton Pokki Pokinkylästä. Valtio kaatoi hongat maan tasalle ja näin saatiin jatkettua pitkä kiitorata Kalson lahden jäältä Vuohijärven jäälle.
Se oli tarpeen italialaisille Fiat-merkkisille hävittäjille lentäjineen, jotka olivat vapaaehtoisesti tulleet Suomen avuksi. Lentäjät majoitettiin lähellä olevan Valkolammen rannalle Hännisen huvilalle.
Vuohijärven kansakoululle, joka oli uutena kouluna syksyllä aloittanut toimintansa, majoitettiin rintamalta lievemmin haavoittuneita sotilaita toipumaan ja näitä sitten lotat pikku lottien kanssa muonittivat ja pitivät huolta.
Talvisota loppui 13.3.1940 ja italialaiset hävittäjineen joutuivat lähtemään. Yksi heistä Dieco Manzocchi, syntynyt 26.12.1914, kuoli ilmataistelussa 11.3.1940. Häntä ei jostain syystä kuitenkaan haluttu ottaa vainajana vastaan Italiassa ja niin hänet kätkettiin Helsinkiin Hietaniemen sankarihautaan. Tämän vielä varmistin soittamalla Hietaniemen hautaustoimistoon.
Vuohijärvi oli talvisodan aikana sotatoimialuetta ja juuri siitä syystä on Vuohijärven isoille ja pikkulotille myönnetty veteraanitunnus.
Lottien toiminta jatkui jatkosodan loppuun saakka niin kauan kunnes oli pakko lopettaa.
Kaipauksella ja kiitoksella heitä muistelee • Maria Kinttula

Jaa artikkeli: