Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

Tämä on vakavaa

Suomen Matkamersut ry:n jäsenmäärä kasvaa vauhdilla.

Kalusto vaihtaa omista­jaa, ja mukaan tulee uu­sia.

– Olemme keskittyneet Mer­suihin ja kalusto on pääasialli­sesti vanhempaa. Meillä on au­toja 60-luvun lopulta, vanhin on vuodelta -65. Uusin ajokki on vuodelta 2009.

Yhdistyksen kotisivuilla esi­tellään asia näin: Suomen Mat­kamersut ry on Mercedes-Benz merkkisten matkailu- ja kevyi­den hyötyajoneuvojen oma yh­distys.

Yhdistys osallistuu tapahtu­miin eri puolella maata ja järjes­tää myös omia kokoontumisia. Tiivis yhteisö tukee jäseniään harrastuksessaan teknisin neu­voin ja vinkein. Tässä joukossa et jää yksin tienpäälläkään!

Kaikki lähti alkuun siitä, kun Petteri Lehtisyrjä alkoi laitta­maan omaa autoaan kuntoon.

Petteri Lehtisyrjä on yhdistyksen perustaja ja puheenjohtaja.

– Tein Facebook-ryhmän, mutta unohdin laittaa sen yksi­tyiseksi. Sinne alkoi ilmestyä koko ajan lisää ryhmäläisiä esit­telemään omia autojaan.

 Nykyisin yhdistyksellä on ko­koontumisia useamman kerran vuodessa ympäri Suomea. Val­kealaan saapui jäseniä Hangos­ta asti.

Tällä kertaa vuorossa oli Ori­lammen maja ja Woikoski Fee­lingin WHD Gård DiscGolf­Park. Kentälle lipui lähes 30 toinen toistaan persoonallisem­paa ajoneuvoa.

– Tein matkalla tänne kah­deksan tuntia remonttia autoon ja soittelin välillä kavereille kii­reisimmät vinkit. Sormet son­nassa sitten tultiin yötä myöten Valkealaan. Kotiin olisi ollut ly­hyempi matka, mutta missään vaiheessa ei edes harkittu kään­tymistä. Nokka oli kohti Valkea­laa, Lehtisyrjä nauraa.

Mersumiehet ja naiset kerto­vat kokoontumisten olevan mut­katonta yhdessäoloa.

– Ensimmäinen päivä puhu­taan autoista ja sitten aletaan puhumaan kaikesta muusta. Lo­puksi palataan taas autoaihei­siin, kun jännitetään päästäänkö kotiin.

 Ainutlaatuisia yksilöitä

– Yhtään samanlaista et löy­dä. Kaikki näyttää tekijältään, Lehtisyrjä vakuuttaa.

Mersujen joukossa on hyvin vähän ajettuja ajoneuvoja. Suu­rinta mittarilukemaa raksuttaa ajoneuvo, jossa luku on jopa 1.600.000 kilometriä ajettua tie­tä.

Yhdistyksellä on pieniä ko­koontumisia ympäri Suomen. Ideana on se, että yhdistyksessä varjellaan vanhaa kalustoa.

– Nämä ovat omanlaisiaan klassikoita. Tapaamisiin kertyy aina paljon porukkaa, joten täl­le on selkeä tilaus, Petteri Lehti­syrjä kertoo.

Tämä on hyvin tiivis yhteisö. Facebook-ryhmässä käydään aktiivista, päivittäistä keskus­telua. Sieltä löytyy vinkkejä ja varaosia. Aina voi kilauttaa ka­verille. Iso osa porukasta on itse rakentanut autonsa ja tietävät mitä ne pitävät sisällään.

Yhteen autoon on vaihdettu koko moottori videokeskuste­lun välityksellä neuvoen. Teki­jällä ei itsellään ollut mitään ko­kemusta.

 Autokuumetta

Yrjö Markkanen on ollut mukana yhdistyksessä melkein alusta asti. Hänellä on useam­pi auto. Markkanen kertoo, että autoharrastus on ollut sairautena jo kuusivuotiaasta asti.

Yrjö Markkasella on useita Mersuja.

– Mersuja on minulla yhteen­sä kuusi. Minulla on tuo sininen Lerppa vuodelta -65. Yksi au­toista on 508 vuodelta -75. Sit­ten on vuosimalli -73 yksi 408, eli samannäköinen, kuin 508, mutta vähän lyhyempi. Emän­nän pojalla on myös 508. Lisäk­si minulla on yksi 207 Mersu, sekä pakettiauto ja sprintteri.

Joona Immonen on asunut kokopäiväisesti autossaan jo vuoden ajan. Auto on talviasut­tava ja hän lämmittää sitä puu­kaminalla.

–Viimeiset pari kuukautta on mennyt Ruotsissa, sitä ennen puoli vuotta Norjassa.

Joona Immosen autolla ei ollut vielä nimeä.
  • Laura Parkko
Jaa artikkeli: