Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

Tangomarkkinoiden vierailija Rämälässä

Romina Bianco & Tango del norte esiintyivät 16. kesäkuuta Rämälän lavalla. Sami Pirttilahden soitin oli bandoneon ja Ville Westergårdin piano. Konsertti koostui enimmäkseen Mercedes Sosan lauluista.

Ennen konserttia saatiin laulunäytteitä Tirvan kesäteatterin kesän näytelmästä. Konsertin laulaja Romina Bianco viihdytti tangomarkkinoilla 2011. Hän ihmetteli, miksi hänet haluttiin esiintymään niin lyhyeksi aikaa. Olihan Rominan matkustettava toiseen maahan. Tangomarkkinoiden suuresta katsojamäärästä kuuleminen selvitti syyn.

Sami Pirttilahti kertoi Mercedes Sosan merkityksestä argentiinalaisille. Hänen kuollessaan vuonna 2009, Argentiinan presidentti julisti maahan kolmen päivän mittaisen suruajan ja koko maa seisahtui tuoksi ajaksi Sosan muistoa kunnioittamaan.

Etelä-amerikkalaista kansanmusiikkia kuultiin noin tunnin ajan. Gracias a La Vida soi kiitosta elämälle.

Romina Bianco vei synnyinmaansa Argentiinan tunnelmiin.

Laulujen tunteita ja metsäntuoksuja

Argentiinasta kotoisin oleva Romina Bianco on konsertoinut Aasiassa, laajalti pitkin Eurooppaa ja molemmilla Amerikan mantereilla. Hän on kuullut laulamiaan argentiinalaisia kappaleita jo hyvin varhain. Argentiinan Buenos Airesista Rominan kotipaikaksi on vaihtunut Espanjassa sijaitsevan Katalonian pääkaupunki Barcelona.

Bandoneon on Argentiinan kansallissoitin. Suomeksi varpusta tarkoittavan kappaleen Sami Pirttilahti esitti soittimellaan yksin. Hän esitteli myös accordina-soitinta. Sami nauratti yleisöä vitsailemalla ottaneensa kaikki näppäimet mustana, ettei ole sillä tavalla niin tarkkaa, mihin sormensa laittaa.

Alfonsina y el mar eli Alfonsina ja meri on lukuisia latinalaisia folklore-hittejä kynäilleen Ariel Ramirezin kynästä. Sami Pirttilahti muisteli oikein, että Anneli Saaristo on levyttänyt kappaleen suomeksi.

Alfonsina ja meri -kappaleen taustalla on traaginen tositarina. Runoilija Alfonsina Stornin elämä päättyi siihen, että hän käveli mereen. Jotkut pitävät todennäköisempänä, että hän olisi hypännyt aallonmurtajalta. Taustalla oli uusiutunut rintasyöpä.

Konsertissa soivat argentiinalaiset rytmit, ilo, suru ja intohimo. Lämmin sää, hiekkateiden pöly, alamäkien tarkkuutta vaativa ajo, ylämäkien uurastus. Voin myöntää, ettei Rämälän lavalle pyöräily ollut helppoa. Kaikki se vaiva kaikkosi johonkin metsäluonnon keskelle ja tilalle vaihtui tyytyväisyys siihen, että tuli lähdettyä. Lukuun ottamatta hyttysiä, kesäisen metsän keskellä sijaitseva lava oli viihtyisä konserttiympäristö ja konsertin tunnelma lämmin, muutenkin kuin säästä johtuen.

JK

Aluksi saatiin laulavia vieraita Tirvan kesäteatterilta.
Jaa artikkeli: