Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

Tarinoiden talo toimii toisin

Valkealan rajamailla, Luumäen puolella Kannuskoskea sijaitsee Tuhannen Tarinan Talo. Poikkeusoloista johtuen talo tarjoaa toimintaa päiväkävijöille kolmena päivänä viikossa vielä muutaman viikon.

Tuhannen Tarinan Talon toiminta painottuu normaalisti leirikouluihin ja muihin ryhmiin. Talo on avoinna muille yöpyjille muuna aikana. Päiväseltään talossa on voinut käydä vain tapahtumissa, kerran tai pari kesässä.
Korona muutti tämänkin matkailukohteen kevään täysin. Kaikki maaliskuun ja toukokuun väliset leirikoulut peruttiin. Samoin on käynyt kesän sukujuhlille. Vain Luumäen seurakunnan pienistä rippikoululeireistä toinen on pysynyt varauksessa. Syksyn leirikouluista ei ole vielä tietoa.
Varsinkin viikonlopuiksi syrjäinen paikka houkuttaa täysihoitovieraita. Majapaikkoja on kaikkiaan 40, joista 15 aitoissa. Ihan koko kapasiteettia ei pystytä käyttämään. Samaa sisäänkäyntiä käyttämään otetaan vain samaan perhe- ja ystäväpiiriin kuuluvia. Tämä tarkoittaa enintään kuutta perhettä.

Vuohi ei lampaiden tavoin kiinnittänyt juuri huomiota kaksijalkaisiin.

Ajoissa liikkeelle

Nykyisin vastuun toiminnasta kantava Niina Sydänmaanlakka-Wallis pohti vanhempiensa Sirkka ja Ilkka Sydänmaanlakan kanssa tilannetta. Nämä kannustivat kehittämään toimintaa tilanne huomioiden.
Niina oli nopea ja sai viime metreillä käyntiin hankkeen, jota eivät liikevaihdot tai henkilömäärät rajoittaneet. Business Finlandin kautta saatu tuki on enimmillään 18 000, ja sitä voi käyttää vuoden loppuun asti palvelujen suunnitteluun.
Käytännön rakentamiseen tukea ei saa käyttää. Tarvitaan siis myös omia investointeja. Tuki varmistaa lähinnä yrittäjän toimeentulon hankeaikana. Summa on kohtuullinen, mutta kuitenkin ihan eri luokkaa kuin yksinyrittäjille kevään aikana tarjottu 2 000 euroa.
Niina käyttää kehittämistukea matkailupalvelujen lisäämiseen. Lisäksi hän kehittää verkkokauppaa, josta voi jatkossa saada lisätuloja.

Ankkalampi syntyi vanhaa savikuoppaa laajentamalla. Vain ankat enää puuttuivat kesäidyllistä.
Elisabeth osaa rentoutua kuninkaallisen tyylikkäästi.

Uutta kesäksi

Toukokuun lopulla Tuhannen Tarinan Talon pihapiirissä oli meneillään monenlaisia kevään töitä. Ilkka Sydänmaanlakka siisti pihaa sillä aikaa, kun Niina esitteli, mitä he ovat jo saaneet aikaan.
Ankat hautoivat vielä munia. Niina jännitti, onnistuuko haudonta ja saadaanko pikku taapertajia ankkalammen rantamille. Hautomista ei häiritty, vaan keskityttiin muihin eläimiin.
Itse lampi oli jo valmis. Alku siihen oli kaivettu tiilitehtaan aikaan. Kuopan savesta ovat peräisin myös Tarinatalon ulkorakennuksen harmaat tiilet.
Pohjavesi oli noussut kuoppaan, jota tarvitsi siten vain laajentaa, jotta syntyi kaunis lampi keskelle maalaismaisemaa.
Eläimiä on lisätty ja niiden suojia rakennettu. Tilalla on nyt ankkojen lisäksi kaneja, kanoja, vuohi, lampaita, pässi, suomenhevonen, poni ja aasi sekä kaksi pientä vasikkaa.
Eläimistä huolehtii ja niitä esittelee kesän aikana pääosin Niinan tytär Iris Wallis. Tämä 14-vuotias tuntee eläimet parhaiten ja pystyy jo täysin itsenäiseen työhön. Oman perheen lisäksi työntekijöitä on kesäiseen aikaan ajankohdasta riippuen yksi tai kaksi. Luonnonvara-alan harjoittelijat ovat olleet tyytyväisiä harjoittelupaikkaansa.

Lampaat seurasivat, kun Niina Sydänmaanlakka-Wallis lähti kohti ankkalampea. Elegance saa huomiota.
Pienen ruskean herran lapset ovat nimenneet Kingiksi. Suuri valkoinen rouva on Homsu. Kaksi muuta tilan albinoa ovat Titu ja Kinuski.

Tuttavallista väkeä

Aasi keskeytti ruokailun, kun mainitsin, että haluaisin siitä kuvan. Kun Niina siirtyi laajan aitauksen sisäpuolelle Aki-aasin majapaikan kautta, Aki työnsi turpansa kaulaan ja kerjäsi hyväilyjä.
Niina kutsui kierrokselle aitauksen sisäpuolelle. Lasten puuttuessa vieraan aikuisen hyväilyt olivat selvästi tervetulleita tälle tilan uusimmalle asukille.
Matkalla muita eläimiä tervehtimään ja ankkalampea katsomaan piti kulkea kapean aukon kautta. Hetken pohdimme, kumpi menee ensin, minä vai kylkeen liimautunut Aki. Kohteliaana isäntänä Aki päästi ensin.
Vuohi katseli kauempaa, kun kolme lammasta kilpaili huomiosta. Ne olivat sen verran kiinnittyneitä emäntään, että lähtivät Niinan rinnalla kulkemaan rantaan. Sinne ne jäävät lepäämään ja nauttimaan kesästä. Turkki on keritty keväällä, joten olo on varmasti sopiva.

Kanoja on monen värisiä. Jottei tulisi sanomista: keskellä on kukko.
Suomenhevonen ja poni saavat vielä oleilla kaikessa rauhassa laitumella. Tehtäviä talutusratsastuksessa on varmasti kesän mittaan riittävästi.

Sisällä ja metsässä

Yli kaksi kuukautta on Tarinatalon pihalla aherrettu, jotta on saatu eläinten suojat ja ankkalampi ympäristöineen kuntoon. Lisäksi päärakennuksen edustalle on rakennettu siistiä tasannetta.
Niina Sydänmaanlakka-Wallis toteaa, että normaalikeväänä ei olisi ollutkaan aikaa kunnostustöitä tehdä.
Aittarakennuksen ylisille Niina on koonnut myymälän, josta saa lähialueen pienyrittäjien luonnonmukaisia tuotteita, kuten pihkasalvaa ja pellavakäsitöitä. Sirkka-äiti vastaa kirpputoripuolesta. Avoimina päivinä toimii myös kahvila.
Metsässä voi kulkea Tarinapolkua, jonka varrella kerrotaan Hiitolan ilkikurisesta väestä kansanperinteen mukaisesti. Siellä voi tavata niin Näkin, Tapion kuin Metsänneidon. Tehtäviäkin on tarjolla.
Niin lapset kuin aikuiset voivat testata taitojaan kuuden väylän frisbeegolf-radalla.
Kun kaikki muu on nähty ja koettu, voi vielä viettää aikaa trampoliinilla tai harjoittelemalla tikkataituriksi.
• A&SK

Maan tasossa ovat vanhat esineet näytillä. Yläkertaan rakennettiin myymälä.
Kirnu on yksi aittamuseon kauneimmista esineistä.

Artikkelikuva: Aki-aasi kerjää hellyyttä. Niina Sydänmaanlakka-Wallis hoitaa eläimiä silloin, kun tytär Iris Wallis ei ehdi.

Jaa artikkeli: