Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

Tasa-arvo vallitsee silkkiuikun pesällä-Viikon 28 luontoääni Yleisradiossa

Valkealassa silkkiuikku on monenlaisten järvien asukas. Lappalan-järvi, Pyhäjärvi, Vuohijärvi ja Rapojärvi ovat tunnettuja uikkuvesiä, mutta laji voi pesiä pienemmilläkin järvillä.
Silkkiuikkujen pesällä vallitsee tasa-arvo päinvastoin kuin monilla muilla vesilinnuilla tai kahlaajilla. Uikkuemot rakentavat yhdessä kasvinkappaleista kelluspesän ja hautovat munia vuorollaan. Kun poikaset kuoriutuvat, ne hakeutuvat ensin emon selkään ja ryhty-vät vasta myöhemmin sukeltelemaan.
Silkkiuikkujen liiton tasa-arvoisuus näkyy myös soidinmenoissa. Linnut esittelevät nokikkain pesätarpeita tai kaloja ja esittävät pingviinitanssin, joka heijastuu kaksinkertaisena peilikuvana veteen.
Emon selkä on turvapaikka varsinkin tuulisella, sateisella ja kyl-mällä säällä. Tämä kesä on suosinut uikkujen pesintää, joka on yleensä täynnä vaaroja muninnasta alkaen. Myrsky ja vedennousu voivat tuhota pesälautan, vaikka emot vahvistavat ja korottavat sitä jatkuvasti.
Emot osaavat peittää munat pesältä lähtiessään, mutta munat ovat silti alttiina varisten ja pikkupetojen tuhotöille.

• Markku Paakkinen

Juhlapukuisen silkkiuikun poskiparta ja pään töyhdöt tekevät vaikutuksen soidinmenoissa. Sukupuolet ovat samannäköisiä ja tasa-arvoisia.

Jaa artikkeli: