Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

Tavat taitavaa nuorisoa!

Valkealan Kirkonkylän koulun 5-luokkalaiset saivat poikkeuksellisen lounaan ja tapakasvatusta 16.4. Lounaan järjestäminen aloitettiin jo Erkki Sillanpään johtajuusvuosina. Sitä on säännöllisesti jatkettu.

Paikka vain on aloituksen jälkeen vaihtunut ammattikoululta oman koulun naapuriin.

Juhlakarhun salin eteläpääty oli lähes täynnä nuorta väkeä. Puolisen tusinaa oli aikuisia ja viitisenkymmentä 12-vuotiasta, ainakin pian sen täyttävää.

Tilaisuus alkoi kättelylllä ja paikkojen etsimisellä. Opettajat ja muut ohjaajat löysivät omat paikkansa oppilaiden lomasta. Oppilaat olivat etukäteen sopineet, kuka on kenenkin pari. Näin saatiin pääosin toimimaan tyttöjen ja poikien vuorojärjestys, mikä osaltaan opettaa toisenlaisten ihmisten arvostamista tasaveroisina.


Vanhempainyhdistystä tapakasvatusjuhlassa edustivat Päivi Parkkonen ja Sampo Saarivirta. Päivi avasi tilaisuuden puhumalla kättelystä. Hän kehotti energisen napakkaan kädenpuristukseen ja kertoi, että kättely sai alkunsa sen todistamisesta, että asekädessä ei ole miekkaa, vaan liikkeellä ollaan rauhaisin aikein.


Sampo puhui ruokailun lomassa siitä, että hyviä tapoja ei tarvita pelkästään perinteen vuoksi. Ne ovat yleensä ensisijaisesti toisten ihmisten huomioimista ja arvostamista. Kaunis käytös tuo sekä itselle että toisille hyvän mielen.

Hyviä ruokatapoja oikeine välineineen ja ruokailun päättämisen merkkeineen saivat yhteisessä juhlassa opetella nekin, joilla ei ole muuten mahdollisuutta ainakaan usein ravintolassa illastaa.

Päivi Parkkonen kertoi, että monena vuonna vanhempainyhdistys on saanut tapakasvatuslounaan järjestämiseen avustusta Kymin 100-vuotissäätiöltä tai JEV:ltä. Tänä vuonna lähes tuhat euroa jäi kokonaan yhdistyksen vastuulle. 

Tänä vuonna teemana oli pääsiäinen, mikä näkyi erityisesti koristelussa. Alkuruokana oli katkarapusalaatti ja pääruokana porsasta, molemmat pöytään tarjoiltuina. Jälkiruokakin kuului ateriaan.

Päivi totesi jälkeenpäin, että Kirkonkylän koulun 5-luokkalaiset olivat erinomaista pöytäseuraa.  
– Keskustelimme politiikasta, vaaleista ja hallituksen muodostamisesta, Notre Damen järkyttävästä tuhoutumisesta ja siitä, kuinka merkittävästä kulttuuriperinnöstä on kyse. Keskustelimme myös Euroopan nykytilasta ja monesta Suomalaiseen ruokailuperinteeseen liittyvästä asiasta. 
– Olin erittäin ilahtunut ruokaseurueeni sivistyksen tasosta! Lähettäisin heidät seuraavaksi vaikka presidentin ruokapöytään! 

• A&SK

Jaa artikkeli: