Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

Taviokuurna on korea vieras Valkealassa – Viikon 17 luontoääni Yleisradiossa

Käpylintuja ja niiden lähisukulaista taviokuurnaa kutsutaan Pohjolan papukaijoiksi korean värityksensä ja vahvan nokkansa vuoksi. Käpylintujen nokan kärki on ristissä käpyjen käsittelemiseksi, mutta taviokuurna pärjää suoremmilla pihdeillä, joilla se murentaa erilaisia siemeniä.
Taviokuurna on Metsä-Lapin asukas, joka herättää huomiota etelässä liikkuessaan. Pohjolan papukaijat lähtevät syksyllä joukolla liikkeelle, jos pihlajanmarjojen ja muiden ravintokasvien sato on heikko.
Valkealaan saakka viimeinen suurempi vaellus ulottui talvella 2014-2015.
Tilhet polttavat maksassaan tehokkaasti pihlajanmarjojen käymisalkoholia, mutta voivat silti tulla tuiteriin. Taviokuurnilla ei tätä vaaraa ole, sillä ne hylkäävät pihlajanhedelmämallon ja syövät vain siemenet.
Pesimäseudullaan monet taviokuurnat eivät ole koskaan kokeneet ihmisen häirintää. Siksi ne ovat luontaisesti luottavaisia lintuja, jotka laskevat uteliaan jopa metrin etäisyydelle. Tällöin katselijalle paljastuu koiraan vaapukanpunaisen tai naaraan ja nuoren keltaoranssin höyhenpuvun koristeelliset yksityiskohdat. Ne lumoavat väreistä kiinnostuneen.

• Markku Paakkinen
Vaapukanpunainen taviokuurnakoiras on eksoottisen värinen Lapin lintu.

Jaa artikkeli: