Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

Terveisiä Goalta

Kehittyvää

Yli viikko sitten laskeuduttiin Dabolimin sotilaskentälle, ja taas kerran täytyy ihmetellä, miten kaikki maailman raha on jaettu. Kolme tuntia oli aikaa Dohan kentällä koneen vaihtoa odotellessa katsella ja toisen kolmetuntisen jälkeen Goan kentällä vertailla eroja. Ja niitähän on.
Ihan peruskamaa, jota kaikkien on hankittava, on tietysti ruoka ja juoma. Fantapullo rialeissa on noin 8 euroa ja rupioissa reilusti alta euron. Ja siinähän se selvisi. Huonompikin kapitalisti osaa laskea, mitä noilla hinnoilla viivan alle jää.

Hyvinvointiin tähdätään

Goalla näkee hyvinvoinnin lisääntyvän vuosi vuodelta. Sehän tarkoittaa, että perheeseen hankitaan toinen tai kolmas mopo ja arviolta uusien mopojen CO2 kaasupäästöt lisääntyvät vuodessa sen mitä Suomessa koko autoilu tuottaa.
Elintason nousu on lisännyt jo torikauppiaillekin sähkökatkoja varten generaattorin joka dieselillä tuottaa ”tosi vihreää sähköä”. Iltatoreilla dieselit pörähtävät käyntiin, kun valot sammuvat. Sähkökatkokset ovat täällä enemmän sääntö kuin poikkeus, ja ilmasto kun lämpenee, niin jäähdytystarve (lue sähköntarve) lisääntyy.
Aika nopeastikin saataisiin melko suuret kulutuksen säästöt aikaan, jos verkon kunnossapitoon kiinnitettäisiin edes vähän huomioita. Yleisesti täällä sähkösopimus tehdään niin, että rohkein sukulainen kiipeää tolppaan ja heittää kotiin tulevien kaapelien päät yli lähimmän tolpan virrallisten lankojen.
Edellinen ei tarkoita, etteivätkö intialaiset välittäisi vastustaa ilmastonmuutosta ja merien saastumista. Päinvastoin, kyllä välittävät, mutta välittävät vielä enemmän hyvinvoinnin lisääntymisestä. Täällä tarvittava muutos on vain niin valtava, että se merkitsee paluuta tuhat vuotta taaksepäin. Jokainen ymmärtää, ettei se ole mahdollista. Suomessa voidaan tehdä muutokset kohtuullisen helposti, jos siitä saa puhtaan omantunnon, mutta huuhaavouhotus saa ihmiset vaan ärsyyntymään koko asiasta.

Työvälineet ovat toisenlaiset kuin Suomessa.

Paluu arkeen

Reilussa puolessa vuodessa ei ole juurikaan muutoksia arkielämään tullut. Nettiyhteyden rakentelu vei taas sen neljä päivää niin kuin asiaan kuuluu.
Näitten normaalien, melkein päivittäisten, riksapalvelujen hinnoitteluun eri kuskien kanssa meni 2-3 päivää ennen kuin hinta saatiin eurokahteenkymmeneen senttiin. Matkaa keskikaupungilta kotiin ei aina viitsi iltapimeällä tallustaa, kun sen 20 minuutin kävelyn hoitaa tuk-tuk-mies.
On kyllä ymmärrettävää, että joka palvelun hinta on nousussa, koska Goalle on tulossa ennätysvähän turisteja tänä vuonna. Briteistä suuri osa jää tulematta Thomas Cookin konkurssin takia, ja jostain syystä myös venäläiset näyttävät puuttuvan kokonaan. Voi olla, että viranomaiset ovat ennakoineet tulevaa, koska kevään jälkeen katujen ja rantojen siisteys ja kunto on selvästi parantunut.

Lämmintä ja työtä

Jos tämä juttusarja alkoi vähän negatiivissävyisenä, niin kerrotaan jatkossa positiivisista asioista, sillä niitä täällä löytyy jatkuvasti lisää. Niin että tervetuloa Goalle. Eilisissä itsenäisyyspäivän juhlissa oli ulkoilmaravintolan lämpötila + 28 C, joten tunnelma taisi olla lämpimämpi kuin Saulin juhlissa.
Muutama päivä sitten kävimme Mapusassa, joka on täkäläisten kauppapaikka, ja hankimme Moving School -urheiluvälineitä kahteen kouluun välituntien viihdykkeeksi. 11. päivänä on sovittu ensimmäinen tapaaminen Arambloliin ja Arporaan heti sen jälkeen. Arporan koulu on vähän suurempi ja jäi ilman vakio-sponsoria, kun pitkään koulusta huolta pitäneet Tytti ja Esa lopettivat.
Nyt arvoisat lukijat, jos teistä löytyy innokkaita hyväntekijöitä, niin töitä olisi tarjolla ihan mukavan vähän, mukavassa porukassa, räntäsateesta poissa, ihmeellisessä Intiassa. Me lupaamme ilmaiset pikakurssit rantaelämästä kouluavustajaksi. Pankaahan mietintään! Seuraava kirje tulee joulun jälkeen, joten kaikille avustajille tuhannet kiitokset arvokkaasta avustanne ja kaikille Valkealan Sanomien lukijoille: Rauhallista Joulua!
HM

Jaa artikkeli: