Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

Tilkkuja luovasti

Teuvo Koskelaisen tilkkutöitä oli tammikuussa esillä Kustaan Galleriassa. Jos käsitys tilkkutöistä on vain peittona, sai näyttelyssä varautua moneen yllätykseen.
Teuvo Koskelainen aloitti tilkkutöiden tekemisen 1998. Hän katseli, kun sisko teki tilkkutöitä. Teuvo teki tilkkutäkin ilman neuvoja. Sitten hän lähti kurssille Kausalassa. Tilkkutöiden tekemiseen jäi kiinni. Teuvon työhistoriaan kuuluu papereidenvalvonta tullilla. Eläkkeellä on ollut hyvin aikaa tehdä. Syntyi sohvanpäällinen, patalappuja, suuria ja pieniä tilkkutöitä.

Pikseleissä on nähtävissä tietokoneajan vaikutusta.
Startissa on vauhdin tuntua.

Käsitöiden arvostamista

Iitissä ollut trombi innosti Trompiin. Aiheita Teuvo on saanut myös menneestä elämästä ja metsästä. Kymiringin tekemisestä kuullessaan hän keräsi kiviä. Valoa vasten syntyneet silhuetit Teuvo suurensi tilkkutyötä varten.
Teuvo harrasti rakentamista. Karjalasta tullessa tehtiin talkoilla pärekattoja. Porvoon maalaiskunnassa hän oli rakentamassa hirsimökkiä. Lapsesta pitäen on Teuvo jotakin rakennellut. Hän teki aikoinaan esimerkiksi linnunpönttöjä.
Kustaan Gallerian näyttely oli Teuvolle kahdeksas. Aiemmin hän osallistui Iitin käsityöläisten yhteisnäyttelyihin. Kustaan Galleria oli jäänyt mieleen mukavana näyttelypaikkana. Kirjaston tulevasta purkamisesta lukiessaan hänelle tuli kiire. Näyttely oli viimeinen, jonka hän aikoo pitää.
Pisimpään Teuvolla kesti suuren kukan kanssa. Työhön meni puolisen vuotta. Hän riiaili silloin nykyistä kumppaniaan.
Tekniikoita Teuvolla on ollut monenlaisia. Kerran lapsi ehdotti hänelle piirtämistä. Teuvo laittoi silmät kiinni ja piirsi mieleensä tulevan symbolin. Taas silmät kiinni. Näin hän sai aikaan kymmeniä symboleja, joista osaa käytti tilkkutyöhönsä.
Aurinkokukka on vahvasti jäänyt Teuvon mieleen. Viimeinen työ oli pikseli-aiheinen. Syynä tilkkutöiden tekemisen lopettamiseen oli astma. Hän sai pitkään olla rauhassa astmasta, mutta se palasi. Ompelussa tulee kuitenkin pölyä.
1998 Teuvo leikkeli vanhoja vaatteita, paitaa, housua. Myöhemmin hän alkoi käyttää uutta kangasta.
Veteraaniurheiluakin Teuvo harrasti, mutta se oli pakko lopettaa. Nykyisin hän pitää bridge-kurssilla huolta muististaan. Yleensä sitä on kerran viikossa. Vapaa-aika menee kuulemma oikein hyvin avokkaan kanssa.
JK

Aurinkokukalla on varmasti jo painoakin.
Symboleita välähteli Teuvo Koskelaisen mieleen.

Artikkelikuva: Teuvo Koskelainen on ehtinyt kokea paljon elämänsä aikana.

Jaa artikkeli: