Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

Timanttiryöstö Kouvolassa

Tämä on ryöstö! -komedia sai ensi-iltansa 17. lokakuuta Kouvolan Teatterissa. Näytelmässä yritetään ryöstää mittaamattoman arvokas timantti Kouvolan keskuspankin uumenista.
Skenografina on vieraileva Jyrki Seppä, valosuunnittelijana Antti Helineva ja äänisuunnittelijana Kari Mitikka. Rooleissa nähdään tuttuja ja uudempia kasvoja, eli Tiina Winter, Sami Kosola, Tommi Kekarainen, Satu Lemola, Markus Waara, VeliMatti Karén, Nina PeteliusLehto, Annina Rubinstein ja Raimo Räty.
Näytelmän ohjaaja Mika Nuojua on luotsannut toistakymmentä teosta eri teattereissa, Kouvolassa Herrasmieshuijarit-musikaalin (2019) ja Näytelmä joka menee pieleen -komedian (2017). Hän on tunnettu myös näyttelijänä.

Sami Kosola ja Tiina Winter laskeutuvat kuin agenttielokuvissa konsanaan.

Lontoosta

Näytelmän rytmi on nopea ja vaatii tekijöiltään huolellisuutta. Teokseen kuuluvat oleellisena osana pukujen ja näyttämökuvien teknisesti pikaiset vaihdot.
-Olen pyrkinyt lavastuksen ja puvustuksen suunnittelussa pitämään kiinni 1950-luvun tyylistä sitä kuitenkin vapaasti mukaillen. Hauskuutta tässä hullunmyllyssä riittää!, kuvaili skenografi Seppä.
-Näytelmä sisältää tavallisuudesta poikkeavia kiipeily- ja laskeutumiskohtauksia, jotka edellyttävät näyttelijöiltä hyvää motoriikkaa ja lihasten hallintaa. Koska vauhti on kova ja kaiken pitää tapahtua tarkalla ajoituksella, on myös yhteistyön näyttämötekniikan kanssa toimittava saumattomasti, mainitsi näytelmän turvallisuusvastaava Esa Kurri.
-Näytelmä on eräänlainen teatterileikki, jossa kohtaukset toteutetaan teknisesti ja koomisesti oivaltavista näkökulmista monipuolisia teatterikeinoja hyödyntäen. Se sisältää elementtejä vankilapakoelokuvista ja ryöstöaiheisista sarjoista, on farssimaisen nopea ja leikkisä vedoten ihmisten huumoriin ja itseironiaan, mutta pohjalla on myös draamallisia elementtejä päähenkilöiden pyrkiessä hyvään ja onnelliseen elämään. Rakkaudessa ja pankkiryöstössä kaikki on sallittua!, myhäili ohjaaja Nuojua.
Tämä on ryöstö! kohosi pienestä lontoolaisesta pubista suurhitiksi. Alkuperäisteoksen The Comedy About a Bank Robbery (2016) käsikirjoittivat nuoret opiskelijat Jonathan Sayer, Henry Shields ja Henry Lewis. He improilivat pubeissa ja halusivat kirjoittaa komedian, joka naurattaa niin heitä itseäänkin kuin yleisöä. Kouvolan Teatterissa esitettävä näytelmä on Mikko Koivusalon suomentama ja Kouvolaan sijoitettu. Samat käsikirjoittajat ovat myös Näytelmä joka menee pieleen -komedian takana. Teoksia heiltä ovat myös ainakin teatteriversio Peter Panista ja televisioelokuva Joulutarinasta.

Ryöstökomediassa täytyy tietysti viettää aikaa vankilassa.
Autolla vauhdissa Sami Kosola ja Tommi Kekarainen.

Ensi-illassa

I walk the line -tekstiä katselin ja pohdin, että onneksi jätin lompakkoni säilytykseen. Eturivissä kun vorot olivat hyvinkin lähellä. Roomalaiset numerot XVII, X ja MMXX oven yllä kertoivat ensi-illan päivämäärän, 17.10.2020. Mutka- ja matkapuhelimen käyttö kiellettiin. Kunhan mätämunat, roolihahmon sanojen mukaan, saivat valot pois, saattoi näytelmä alkaa.
Ennakkoon kuvatessani sain vain pientä tuntumaa siitä sanansäilän kipinöinnistä, mitä näytelmä Tämä on ryöstö! sisältää. Näytelmä ei ammenna koomisuuttaan suinkaan vain puheesta. Lavastus on oivallisen kekseliäs ja osoittaa ammattitaidon ja yhteistyön merkityksen.
Puvustus on oma lukunsa huumorin kirjossa yltyessään paikoin aivan hillittömäksi. Huumorin väriaste kuitenkin ajoittain karkaa valosta. Rikoskomedialta ei kannata odottaakaan vain kauneuskuvastoa. Hiilenmustat asiat kuitenkin yllättivät, enkä olisi niitä kaivannut ajateltavakseni. Synkkyyden varjot jätetään hillitysti katsojan näkökenttään, joten paljon rumempaan viitataan, kuin mitä näytetään.
Puuhat pedillä piristävät katsojaa. Sängyn luona sattuu ja tapahtuu. Näissä kohtauksissa lavastus on esityksen kauneimmasta päästä kera Tuulen viemää-elokuvan julisteen ja muiden koristeiden.
Mikäli joku todella aikoo ryöstää ”Kouvolan keskuspankista” valtavan arvokkaan timantin, niin toivottavasti hän näyttelijöiden lailla esiintyy kasvot paljastettuna, jotta jäljille päästään. Kouvolan raha-asioissa on kuitenkin mietittävää ilmankin, että pitkäkyntiset nappaisivat keskuspankista huisin arvokkaan timantin.
Janne Kousa

Kuvasta voisi päätellä, että näytelmässä on mukana romantiikkaa. Rooleissaan ovat Nina Petelius-Lehto ja Raimo Räty.
Yhteistyön täytyy pelata hyvin, että näytelmä säilyy turvallisena.

Artikkelikuva: Possuun mahtuu paljon rahaa.

Jaa artikkeli: