Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

Tirvan jääkylpylä

Vainosilla on mahdollisuus viettää tunnelmallinen saunahetki hyvin lähellä avantoa.

 Heitän kiukaalle vettä. Pehmeä vesihöyry sa­mentaa näköpiirin ja tuntuu avaavan ihon kaikki huo­koset. Löyly on juuri sopiva ja tekee olon mukavan raukeaksi. Höyry liikkuu kauniisti oven karmien kulmissa, ja seinillä va­luu hiljakseen vesinoroja. Lau­teelle on aseteltu siniset räsyma­tot alustaksi. Tilanteen tekisi herkullisem­maksi kyllä se, että minulla ei olisi päälläni talvitakkia, jalas­sani huopikkaita ja paksua pi­poa päässäni. Tällä kertaa en ollut varautunut saunomiseen, vain saunan ihasteluun.

Jäisiä ”lauteita” koristaa kauniit matot. Kuva: Juho Vainonen

Siitä se idea sitten lähti

Vainoset asuvat Tirvalla, jär­ven rannalla hyvin idyllisis­sä maisemissa. Juho Vainosen vanhemmat Miia ja Jouni ovat tehneet parina vuonna avannon rantaan. Nyt he haaveilivat pie­nestä, siirrettävästä puusaunas­ta, jossa pääsisi avantouinnin yhteydessä lämmittelemään. Juho ehdotti heille hieman eri­laista ratkaisua. Rakennetaan jääsauna.

Työn alkuvaiheita. Kuva: Juho Vainonen

Aluksi ajatuksena oli rakentaa lumisauna, mutta vanerista ja puusta tehtyyn muottiin kannet­tu loska jäätyi tietysti jääkuuti­oksi. Muotti on 40 senttimetriä syvä, ja sen lyhyellä sivulla on mittaa saman verran. Muotin pitkä sivu on 70 senttimetriä.

Juho aloitti yksin työt jääsau­nan parissa. Vanhemmat aluksi epäilivät projektia, mutta kun homma alkoi etenemään, innos­tuivat hekin osallistumaan ra­kentamiseen. Apuna oli myös perheen kuopus Ella Vaino­nen ja Juhon tyttöystävä Laura Lehtinen.

 Saunasta muutamalla askeleella avantoon

Miia Vainonen toteaa saunaprojektin olleen mukavaa puuhaa.

– Juho sai idean, ja on toimi­nut sen päätoteuttajana. Sau­nasta tuli lopulta koko perheen hauska, yhteinen projekti, Miia kertoo.

Jääsaunaa lähdettiin raken­tamaan ihan puhtaan kokeilun­halun vuoksi. Materiaalia löytyi yllin kyllin järven jäältä. Rakennuspäivinä oli vasta sa­taneen lumen alla loskaa, josta sitä sai helposti jääsaunaa var­ten.

– Netistä löytyneistä jää- ja lumisaunoista kerrottiin niiden rakentamisen kestäneen viikko­ja. Meillä seinien pystyttämises­sä meni vain pari päivää, koska rakennusmateriaalia oli helpos­ti saatavilla. Toiset kaksi päivää meni viimeistelyyn ja katon ra­kentamiseen, Juho kertoo.

Seinällä on paksuutta 40 cm, ja lisäpaksuutta on saatu vale­lemalla vettä valmiiseen raken­teeseen. Samalla seiniin on muodostu­nut kauniita kuviota, aivan kuin kynttilän steariinia olisi valutel­tu koristeeksi. Saunan takasei­nässä on jäinen ikkuna, jonka läpi kajastaa hieman valoa.

Kynttilät tuomassa tunnelmaa

Puisen oven pieleen on tehty jäinen hylly, jonka päällä tuikkii pieni jäälyhty. Saunan ympä­rillä loistavat myös suuremmat jäälyhdyt tuomassa tunnelmaa.

Illan sininen hämärä tekee saunasta entistä tunnelmallisemman. Kuva: Laura Parkko

– Tekeminen on ollut hauskaa, tosin sormet sattuneesta syystä ovat olleet jäässä, Juho toteaa.

Mökkiremontista ylimääräi­seksi jäänyt vanha kiuas toimii erinomaisesti jääsaunassa. Kiu­as oli odotellut romuttamolle pääsyä jo pitkään, mutta saikin nyt puhdistettuna uuden elämän Vainosten jääsaunassa.

– Parilla kuupallisella löyly­vettä saa kunnolliset, kipristävät löylyt, mutta kuumuus häviää myös nopeasti. Jäästä rakennet­tu sauna on niin tiivis, että kor­vat meinaavat palaa, kun heittää löylyä, Juho naurahtaa.

Kiuas esilämmitetään ulkona.

Kauniit lyhdyt ja jäästä tehdyt hyllyt luomassa tunnelmaa. Kuva: Juho Vainonen.

Kiukaaseen nämä ”pellepe­lottomat” ovat rakentaneet pie­net jalakset, joiden avulla kiuas on helppo työntää sisälle sau­naan. Saunaa lämmitellessä Juhol­la ja Jounilla tuntui olevan aina pieniä lisäsuunnitelmia saunan varalle. Kiukaan liikutteluun mietit­tiin vielä parempia välineitä. Heitä kuunnellessa voi vaan kuvitella, millaiset rakennelmat rantaan vielä syntyykään.

  • Teksti: Laura Parkko
  • Artikkelin aloituskuva: Juho Vainonen
Jaa artikkeli: