Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

Todellinen jymy-yllätys Leijonilta

Heiltä ei odotettu mitään. Heihin ei uskottu. He olivat kohtalaisen tuntemattomia. Mutta: he tekivät sen! Suomen kokematon jääkiekkomaajoukue yllätti monet ottamalla kirkkaimmat mitalit Slovakiassa pidetyistä jääkiekon MM-kisoista.

Joukkueen kokoonpanossa oli 18 MM-kisojen ensikertalaista, kun taas vahvat kiekkomaat Kanada, Venäjä, Ruotsi ja Tsekki olivat liikkeellä todella nimivahvoilla joukkueilla. Niinpä Suomen sijoitukseksi kisoissa arveltiin korkeintaan viidettä tai kuudetta sijaa.
Mutta taas kerran nähtiin se, että suurella egolla ei voiteta, tarvitaan myös suuri sydän. Ja sellainen löytyi jokaisen Leijona-pelaajan sisältä. Kun vielä valmennus Jukka Jalosen johdolla sai joukkueen pelaamaan halutulla, sille sopivalla tavalla, on vuonna 2019 kirjoitettu taas suomalaista kiekkohistoriaa.

10 askelta kohti kultaa

Suomi – Kanada 3-1
Kisojen avausottelu näytti, että Suomi on sittenkin kykenevä voittamaan pelejä. Ottelun sankari oli kaksi maalia tehnyt nuori hyökkääjä Kaapo Kakko.
Suomi – Slovakia 4-2
Taitava kotijoukkue piti Suomea pinteessä kaksi erää, mutta Kaapo Kakko oli taas hurjassa vireessä tehden 3 maalia.
USA – Suomi 3-2 JA
Mallilla pelasi nyt Kevin Lankisen sijaan Veini Vehviläinen. Hän ei ollut parhaimmillaan, ja niin USA pääsi ottelussa 2-0 johtoon. Suomi paransi kuitenkin peliään, ja kolmen erän jälkeen oltiin tilanteessa 2-2. Jatkoajalla USA ratkaisi kyseenalaisella maalilla, kun Suomi odotteli tilanteesta jäähyä.
Suomi – Tanska 3-1
Tanska on pitänyt usein Suomea tiukoilla, ja niin se teki tälläkin kertaa. Tarkka puolustuspeli kuitenkin siivitti pisteet Leijonille. Kaapo Kakko teki kisojen kuudennen maalinsa.
Suomi – Iso-Britannia 5-0
Tässä ottelussa tehtiin historiaa: Suomi voitti pienen jääkiekkomaan Iso-Britannian ensimmäistä kertaa maaottelussa. Tosin, maat kohtasivat nyt vasta kolmatta kertaa, edellisen kohtaamisen oltua jo vuonna 1962. Suomen kolmas maalivahti Jussi Olkinuora sai pelivuoron, ja käyttikin sen hienosti. Suomen 4-0 maalin teki joukkueen 36-vuotias konkari, Kristian Kuusela.
Suomi – Ranska 3-0
Edelleen neljän täyden kentällisen voimin pelannut Suomi otti rutiinivoiton Ranskasta. Leijonat voitti jokaisen erän lukemin 1-0. Suomelta on löytynyt maalintekijöitä laajalla rintamalla, ja maalivahtipeli toimii erittäin hyvin.
Saksa – Suomi 4-2
Alkulohkon viimeisessä ottelussa suomalaisen Toni Söderholmin valmentama Saksa sumputti oman maalinsa edustan tehokkaasti, ja maalivahti Philip Grubauerin johdolla se otti Suomesta maukkaan 4-2 voiton. Kaapo Kakon tehojen hiipuessa ketjukaverit Harri Pesonen ja Sakari Manninen ovat nousseet tärkeiksi avainpelaajiksi. Suomi sijoittui alkulohkossaan toiseksi, ja saa vastaansa puolivälierässä toisen lohkon kolmosen, eli NHL-tähtiä vilisevän Ruotsin.
Suomi – Ruotsi 5-4 JA
Tämä oli se ”kuolemanottelu”, jonka häviäjää odottaa kotimatka, ja voittaja jatkaa mitalipeleihin. Ruotsin nimekäs, kokenut ja lähes kaiken jo voittanut ryhmä oli päivänselvä ennakkosuosikki, mutta mitä vielä!
Ottelun alkupuoli meni ”käsikirjoituksen mukaan”, kun Ruotsi karkasi toisen erän alun pikamaalilla jo 1-3 johtoon. Suomen puolustajat Petteri Lindbohm ja Jani Hakanpää näyttivät kuitenkin laukaisuvoimansa Sakari Mannisen syötöistä, ja tasoittivat pelin. Ruotsin tekemä 3-4 johtomaali kakkoserän lopussa vaikutti jo suuntaa-antavalta, mutta ei sittenkään.
Kolmoserää Ruotsi pelasi johtoasemassa viisaasti jäädyttäen peliä, ja aika kului heidän edukseen. Kaksi minuuttia ennen loppua Suomi otti aikalisän, ja jatkoi tasoituksen hakemista kuudella kenttäpelaajalla, ilman maalivahtia. Nyt ratkaisijan roolin otti Suomen mainio kapteeni, kivitalon kokoinen Marko Anttila. Hän survoi maalinedustaruuhkasta väkisin tasoitusmaalin pitkällä mailallaan. Jatkoajalle mentiin numeroissa 4-4 odottamaan pelin ratkaisua.
Jatkoajalla, selvitettyään Ruotsin vaarallisen hyökkäyksen, Suomi pääsi ylivoimahyökkäykseen Ruotsin maalia kohti. Sakari Manninen viiletti pitkin vasenta laitaa, Harri Pesonen vierellään. Manninen olisi voinut syöttääkin, mutta päätti laukoa itse. Ja se kannatti, sillä hänen laukauksensa upposi vastustamattomasti aivan Ruotsin maalin yläristikkoon. Valot vilkkuivat ja Suomi oli pudottanut Ruotsin jatkosta, ja jatkoi itse kohti mitalipelejä.
Suomi – Venäjä 1-0
Välierään kivikovaa Venäjää vastaan Suomen joukkue joutui matkustamaan Kosicesta Bratislavaan, jossa myös kaikki viimeiset pelit pelattaisiin. Voittamaton ”punakone” oli jyrännyt kaikki pelinsä voitokkaasti, ja maaliero 40-10 kertoi pelottavaa kieltään.
Suomi lähti otteluun pelaamalla omaa peliään, jossa taitavien venäläisten olo päätettiin tehdä epämukavaksi. Kiekkoa pidettiin hallussa mahdollisimman pitkään, antautumatta supertaitavan punaisen joukkueen vietäväksi. Tämä taktiikka onnistuikin hyvin, ja Venäjän tähtisikermä Ovetckinin, Malkinin ja Kutsherovin johdolla alkoi turhautua peliinsä. Niinpä Suomen hankkima 1-0 johto päätöserän puolivälissä Marko Anttilan maalilla kesti loppuun saakka, vaikka Venäjä saikin ottelun lopussa valtavan myllytyksen Suomen maalille. Anttilan ohella Suomen sankariksi nousi huikean ottelun pelannut maalivahti Kevin Lankinen. Tällä tuloksella Suomi pääsi MM-finaaliin pelaamaan kullasta. Vastaan tulisi toisessa puolivälierässä Tsekin voittanut Kanada.
Suomi – Kanada 3-1
Jääkiekon emämaa Kanada oppii ja parantaa aina kisojen kuluessa, joten se lähti selvänä ennakkosuosikkina MM-loppuotteluun. Kanada menikin ottelussa 0-1 johtoon ja pyöritti peliä vahvasti Suomen päädyssä. Toiseen erään Suomi tuli uudella innolla, ja erän puolivälissä koko Suomen suosikiksi noussut Marko ”Mörkö” Anttila tasoitti pelin.
Kolmas ja ratkaiseva erä ei olisi voinut Suomen kannalta paremmin alkaa. Kahden minuutin pelin jälkeen Veli-Matti Savinainen syötti maalin takaa, ja isojen maalien mies Marko Anttila iski 2-1 johdon Suomelle. Kun Harri Pesonen laukoi Suomen kolmannen maalin vain 4 minuuttia ennen loppua, alkoi ajatus voitosta herätä. Kanada haki vielä kuumeisesti kavennusta, mutta Suomi kesti uhrautuvan puolustuspelin ja aina vain kiekon eteen osuvan huikean maalivahdin Kevin Lankisen ansiosta. Summerin soidessa pelaajien mailat ja varusteet sinkoilivat pitkin kenttää, ja mestaruusjuhlat saattoivat alkaa.
MM-finaalin tv-lähetystä arvioitiin katsoneen 2,5 miljoonaa katsojaa, mikä on kaikkien aikojen ennätys. Totta se on, kyllä kuvaruudun välitykselläkin katsoja pääsee mahtavaan tunnelmaan, vaikka melkoinen määrä suomalaisia matkustikin kisakaupunkeihin Kosiceen ja Bratislavaan.

Kansanjuhla Kaisaniemen torilla

Kun Suomen maailmanmestaruus oli sunnuntai-iltana varmistunut, alkoi juhlinta saman tien ympäri Suomen. Varsinainen kansanjuhla järjestettiin sitten maanantai-iltana 27.5. Helsingin Kaisaniemessä. Kultajoukkue saapui lentokentältä juhlapaikalle avonaisella bussilla, ja mestaruusmaljaa kantoi itseoikeutetusti joukkueen mainio kapteeni Marko Anttila.
– Äärimmäisen sitkeä, itseensä uskova ryhmä, joka kasvoi voittavaksi joukkueeksi, luonnehti Anttila Leijonia.
Myös tasavallan presidentti Sauli Niinistö kunnioitti läsnäolollaan juhlaa.
– Olette te aika velikultia, kommentoi Niinistö puheenvuoronsa aluksi. Samalla hän totesi miten tällainen voitto yhdistää mukavalla tavalla kansaa. Vastaavanlainen tilanne on ollut vuosina 1995 ja 2011, kun Suomi on voittanut aiemmat jääkiekon maailmanmestaruutensa.
Kaisaniemessä arveltiin olleen paikalla yli 50 000 juhlijaa.

Urosleijonat otettiin riemukkaasti vastaan. Kuvia haluttiin niin käyttöön kuin muistoksi.

Tuttuja henkilöitä Leijona-joukkueessa

Suomen kultajoukkueessa oli 3 pelaajaa, jotka ovat edustaneet Kouvolan Kiekkoa pelaajauransa aikana. Leijonien ykköspuolustajaksi kisoissa noussut Mikko Lehtonen kiekkoili Kouvolassa kaksi kautta 2015-17 pelaten niiden aikana 103 ottelua. Lehtosen ura on ollut koko ajan nousussa ja ensi kaudella hän edustaa Helsingin Jokereita.
Lisäksi maalivahti Kevin Lankinen käväisi KooKoo:ssa kahden ottelun verran lainalla kaudella 2015-16, ja samanpituisen visiitin teki myös hyökkääjä Veli-Matti Savinainen kaudella 2007-08.
Leijonien maalivahtivalmentajana kisoissa toimi Kari ”Leke” Lehtonen, joka jatkaa vastaavassa tehtävässä myös ensi kauden KooKoo:ssa.

Jari Sahala

Artikkelikuva: Joukkuehenki teki Suomen kokemattomista pelaajista yhdessä vahvan.

Kuvat: Suomen Jääkiekkoliiton kuvapankki

Kaapo Kakko on juuri tehnyt yhden monista maaleistaan.
Suomella oli puolustusvoimaa. Kanadan aikeita ovat tässä estämässä polvillaan Kevin Lankinen ja luistimilla Mikko Lehtonen, Jani Hakanpää ja Veli-Matti Savinainen.
Jaa artikkeli: