Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

Tulet huomattiin

Joulutuli toi valoa huoltoaseman viereisellä pellolla joulua edeltävänä tiistaina.
Joulutulien historia juontaa juurensa Etelä-Pohjanmaalle vuoteen 1994. Joulutulet on yksi maaseutunuorten näkyvimmistä vuosittaisista tapahtumista.
MTK-Valkeala on vuonna 1917 perustettu tuottajayhdistys. Huomattavasti nuorempi keksintö on maaseutunuoret. He ovat alle 35-vuotiaita MTK:n jäseniä.
Toki maaseutunuorten toiminnassa voi olla mukana fyysiseltä iältään 35 ylittäneitäkin.
Pellolla oli väkeä valkealalaisilta maatiloilta. Valtatie 15 varrella tuli oli helppo ohikulkevien huomata. Ja traktorikin erottui hyvin valaistuksen myötä.
Matti Kousa kertoi, että Juho Heikari sytytti tulet. Toikkalasta olevan traktorin peräkärryä koristi Heini Peräkylän paikalle tuoma lakana.

Tulen ehti nähdä moni illan aikana.
Traktorin näkyvyyttä edisti valaistus.
Tuleen lisäiltiin aika ajoin puuta.

Kiitoksena

Maaseutunuorten joulutulet syttyivät kiitokseksi kotimaisesta valinnasta. Tulien näkemisestä pääsi osalliseksi suuri joukko ihmisiä.
Kauhavalla paistettiin makkaraa nuotiolla ja herkuteltiin pipareilla ja glögillä maaseutuaiheisten keskustelujen kera. Ja makkaraa paistui eri puolilla Suomea. Tulien sytytysaika vaihteli.
Valkealassa aloitettiin neljän maissa ja päivystettiin kahdeksaan. Hartolassa poltettiin jätkänkynttilöitä.
Hämeenlinnaan kuuluvassa Tuuloksessa ensimmäiset saivat puuroa, mukana järjestämässä oli Maa- ja Kotitalousseura Lammi-Tuulos.
Joulutulilla halutaan osoittaa sydämellinen kiitos kuluttajille kotimaisista valinnoista. Kotimaisen ruoan valitsemalla työllistää.
Maaseutumatkailuyritykset tarjoavat maaseudun rauhaa rakastaville hyvää ruokaa, puhdasta luontoa ja kiireetöntä yhdessäoloa.
Maaseutunuoret toivottivatkin joulumatkaajat lämpimästi tervetulleiksi joulunviettoon maaseudulle.
Maaseutunuorten puheenjohtaja, maidontuottaja Seppo Korpi on iloinen kotimaisten tuotteiden saamasta luottamuksesta.
Suomessa on noin 340 000 ihmistä, joille ruoka-ala tarjoaa työn. Heitä on maatalouden lisäksi muun muassa elintarviketeollisuudessa, kaupassa ja ravitsemisalalla. Tuo joukko on noin 13 prosenttia Suomen kaikista työllisistä.
Maaseutunuorten mietteisiin pääsee tutustumaan Viljelijä 2040 -haun myötä.
Valkealasta kotoisin oleva metsänomistaja Roope Tonteri tunnetaan etenkin lumilautailijana. Hänet esiteltiin kuukauden maaseutunuorena joulukuun alussa.
• Janne Kousa

Jaa artikkeli: