Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

Tulevaisuuden urheilijalupauksia Valkealasta

Kirkonkylässä asuvat urheilijapojat Roope Toivakka ja Veeti Lamponen ovat harrastaneet jääkiekkoa 2-vuotiaasta asti.

Ei ihme, että he saivat kutsun Finland Selects 07 –joukkueeseen ja osallistuivat sen mukana Italian Bolzanoon suuntautuneelle kansainväliselle pelimatkalle.

Nyt 12-vuotiaina he ovat siis harrastaneet jääkiekkoa nuoresta iästään huolimatta jo huimat 10 vuotta. Pelaaminen alkoi kiekkokoulussa Valkealan jäähallissa. Tämä kotikylän halli toimi poikien harjoituspaikkana 7-vuotiaaksi asti, jonka jälkeen juniorit siirtyvät harjoittelemaan Kuusankosken jäähalliin. 

Hallipolun kolmas etappi on Kouvolan jäähalli eli Lumon Areena, jossa harjoitellaan C2-ikäluokasta eteenpäin. Tällä hetkellä Roope ja Veeti kuuluvat KooKoon D1-junioreihin, joita valmentaa Teemu Setälä. 

Poikien innostus jääkiekkoon on tullut kotoa. Urheilullinen perhe harrastaa liikuntaa laaja-alaisesti: isä Sami pelaa jääkiekkoa ja golfia, hiihtää ja käy kuntosalilla, ja äiti Satu puolestaan pelaa salibandya ja liikkuu muutenkin monipuolisesti.

Urheilullisten poikien koulunkäynti sujuu hyvin, eikä älylaitteidenkaan käyttö ole perheessä ongelma. Kun läksyt on heti koulun jälkeen tehty, jää aikaa myös ”pleikkarilla” pelaamiseen.

 

Roope, maalivahti

Roopen pelipaikka kiekkokaukalossa on maalin suulla. Esikuvikseen hän nimeää Pekka Rinteen ja ruotsalaisen Henrik Lundqvistin, jotka kumpikin pelaavat NHL:ssä. Jääkiekon lisäksi Roope pelaa pesäpalloa KPL:n E-07 –junioreissa. Turnauksessa Roope pelasi ottelut puoliksi joukkueen toisen maalivahdin kanssa.

 

Veeti, hyökkääjä

Vasemmalta laukova Veeti pelaa hyökkääjänä. Hänen jääkiekko-idolinsa ovat Teemu Selänne ja kanadalainen Sidney Crosby. Veetin saldo turnauksen peleistä oli hyvä: 3 tehtyä maalia ja 2 annettua maalisyöttöä. Kolhuiltakaan hän ei välttynyt, sillä vastassa oli myös kovaotteisia nuoria pelaajia Pohjois-Amerikkaa myöten. Jääkiekon lisäksi Veeti harrastaa jalkapalloa.

 

Finland Selects 07

Poikien joukkueessa pelasi Bolzanon turnauksessa huhtikuun lopulla kaikkiaan 16 pelaajaa, joista 2 oli maalivahteja. Pelaajat oli koottu eri kiekkoseuroista ympäri Suomen. Joukkue pelasi ensin alkulohkossa 5 ottelua, joiden perusteella se selvisi jatkopeleihin. Tässä kuudennessa pelissä tuli niukka tappio maalein 2-3 Draftday North America 07 –joukkuetta vastaan.   

Turnaukseen osallistui kaikkiaan 18 joukkuetta. Kaikki maailman suurimmat kiekkomaat (Kanada, USA, Venäjä, Ruotsi, Suomi ja Tsekki) olivat niissä edustettuina.

 

MM-kisaveikkaus

Kysyttäessä pojilta, miten Suomi pärjää jääkiekon MM-kisoissa Slovakiassa, on heillä vastaukset valmiina perusteluineen. 

– Suomella on vain 2 NHL-vahvistusta, joten sijoitus on kuudes, arvelee Veeti. 
– Saksallakin on enemmän vahvistuksia NHL:stä kuin Suomella, mutta sijoitus on viides, tietää puolestaan Roope. Veetin suosikki maailmanmestariksi on Ruotsi, Roopen taas Kanada. 

Toukokuun 26. päivänä tiedetään, miten hyvin poikien veikkaukset osuivat kohdalleen. 

 
• Jari Sahala
 

Otsikkokuva: Roope Toivakan ja Veeti Lamposen taustalla on Valkealan jäähalli, josta kaikki alkoi.

Jaa artikkeli: