Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

Tuunaten tunnelmaa

Valkealalainen Mira Vainionpää lähtee harvoin ostok­sille huonekalukauppaan, vaan hän tuunaa mielellään vanhoja tavaroita ja antaa niille uuden elämän.

Välillä on mukavaa teh­dä kodissa pientä pin­taremonttia. Maalilla tai tapetilla saa ihmeitä aikaan. Uusi matto muuttaa huonetta huomattavasti.

Jotkut lähtevät hakemaan suurempaakin muutosta ja vaihtavat huonekalut. Miran kodissa tavarat saattavat saada täysin uuden käyttötarkoituk­sen ja vanhoista huonekaluista tehdään entisöimällä kuin uu­sia.

Mira on pienestä asti tehnyt vaarin ja mummon kanssa kä­sitöitä. Hän arvostaa kaunii­ta asioita. Mira ei ole koskaan ajatellut sisustamisesta, tai so­mistamisesta ammattia, vaan pitää ne puuhat mielellään har­rastuksena.

– Pidän työstäni paljon ja tämä on kivaa vastapainoa sil­le.

Tuumasta toimeen

Mira ei jää miettimään, vaan idean saatuaan taitava nainen pistää töpinäksi.

Keittiön lampun runko on ostettu Ikeasta. Kaupasta löy­tyivät myös metalliset siivilät, joista Mira taituroi lamppuun kupolit alkuperäisten lasisten tilalle.

– Kirpputoreilta ja ystäviltä sain pientä keittiösälää koris­teiksi.

Mira kerää pullon korkkeja. Ystävät ja sukulaiset tietävät tämän, ja säästävät kuohuvii­neistään korkit Miralle. Ensin hän keittää korkkeja vedessä, jonka jälkeen ne saa helposti keittiöveitsellä halkaistua.

 – Idean korkkikranssiin bon­gasin netistä. Olen tehnyt kor­keista magneettejakin. Ensin keittää korkkeja, että ne saa siististi halki. Kosteina korkit menevät keittiöveitsen kanssa hyvin halki, ja sitten liimaan ne kuumaliimalla haluamallani ta­valla.

Kun Mira näkee kauniin vanhan tavaran, näkee hän sil­lä monesti jatkon jonain aivan toisena esineenä. Kaikki tutut tietävät, että Mira tykkää tuu­nata, joten monesti he kysyvät luopuessaan tavaroista, olisiko Miralla niille tarvetta.

– En ole hamstraaja, vaan enemmän nyt ja heti tekijä. Jos en heti keksi, mitä jostain te­kisi, en ota niitä nurkkiin loju­maan. Mieskin aina nauraa, että en paljon hänen apuansa näis­sä tarvitse, vaan minulla pysyy kyllä vasara ja pora ihan omas­sakin kädessä.

Mira käy sisustuskaupois­sa ihastelemassa ja hakemas­sa ideoita. Myös netissä tulee eteen kivoja ideoita. Yleensä ideat tulevat Miralle omasta päästä.

Tuonelan Tytti

Tänä vuonna Mira on innos­tunut neulomisen ohessa teke­mään betonitöitä. Hänellä oli kanaverkosta tehty runko pi­halla.

Tuonelan Tytillä on kädessään aurinko-kennovalaisin, joka lisää pihan vartijan mystistä tunnelmaa. Kuva: Laura Parkko

Sen päälle hän muotoili beto­niin kastetuista lakanoista hie­man hurjan oloisen hahmon.

Miehen A-tikkaat jäivät hah­mon sisään, sillä ne olivat tuke­massa runkoa, eikä niitä enää saanutkaan sieltä pois.

Hahmo on nimetty Tuonelan Tytiksi. Betonisen hupun alta pilkottaa Miran vanha peruuk­ki.

 – Samana päivänä, kun Lordi voitti euroviisut, olimme kou­volalaisessa ravintolassa viettä­mässä äitini polttareita. Meillä oli kaikilla peruukit päässä. Ra­vintolassa oli esiintymässä Eini ja hän viihtyi meidän seuras­samme väliajallakin. Hän ihas­tui peruukkiini ja esiintyi loppu­keikan tämä minun peruukkini päässään.

Kesällä Mira taiteili pihalle upean keinun. Kesällä sen ym­pärillä oli kevyet verhot, mut­ta ne on jo otettu talvisäilöön. Runkona toimii lasten vanha pi­hakeinu.

Miralla ei ollut tarvetta jyke­välle mattotelineelle, niin siitä se idea sitten lähti. Vanhempien luona jemmassa olleelle vanhal­le ovelle tuli käyttöä.

– Hain kettinkiä kaupasta, porasin kulmiin reiät, ja siihen vaan runkoon roikkumaan. Ke­sällä kun tuossa hiljakseen kei­nui, nukahti siihen herkästi.

  • Laura Parkko
Jaa artikkeli: